Main menu

header

…Furtună de Festivaluri în acest Noiembrie. La Ploiești (31 octombrie - 5 noiembrie); Pitești (6-12 noiembrie, Teatre de studio); București (6-12 noiembrie, Festivalul Dramaturgiei Românești Contemporane); Arad (11-21 noiembrie, Teatru Clasic); Piatra-Neamț (10-18 noiembrie, „Pledez pentru Tineri”); Brașov (10-19 noiembrie, Dramaturgie contemporană). Ideal era ca aceste Gale să nu se fi suprapus!... Dincolo de acest evantai însă, și un Festival cu totul și cu totul aparte, unul UNIC ÎN LUME: „Festivalul pentru Deținuți - Dana Cenușă - Descătușare prin cultură” (22-23 noiembrie)! Ca parte din Festivalul Internațional de Teatru „Fest(in) pe Bulevard” al Teatrului Nottara, organizator al deosebitului Festival de după gratii în colaborare cu Administrația Națională a Penitenciarelor.

…Acest Festival inedit, tulburător - idee nobilă a Danei Cenușă - se află la a IX-a ediție. În cifre, 64 de spectacole pe scena de la „Nottara”, 629 de deținuți-interpreți, 78 de regizori liberi pentru montarea pieselor. Anul acesta s-au înscris șapte unități penitenciare în care teatrul este privit ca o terapie, ca un vis de libertate: Botoșani, Craiova, Galați, București Jilava, București Rahova, Bistrița și Timișoara. Ultimele două nu au trecut de furcile caudine ale selecției. Au rămas cinci spectacole. Le-am urmărit, răvășit, pe toate, ba, la Gala premianților, am lăcrimat. Știam că oamenii aceia, care cândva au greșit, au fost purtați de mirajul Teatrului pe culmile Fericirii fie și o Clipă, la aplauze. Am fost membru al Juriului și, sincer, aș fi premiat toate cele cinci trupe care au dat Libertății altă dimensiune. Ei, cei fascinați de revenirea în Viața normală, la Iluzia Infinitului, erau așteptați la „Intrarea Actorilor” după părăsirea scenei-magie de-o seară de dubele care îi duceau înapoi în celule!... Oamenii aceia, condamnați pentru diferite delicte, s-au simțit Actori o Clipă, Viața de-o Clipă, sub mirajul Thaliei, când Libertatea nu mai era încătușată. Și au plecat fericiți în penitență, optimiști, echilibrați sufletește…

…Spectacole din această a IX-a ediție: „Decidem singuri, nu există ziduri” (Doamne, ce titlu!), un spectacol de Costin Nedelcu, realizat cu deținuți în Penitenciarul Jilava București; „O Scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, producția Penitenciarului Rahova București, în regia lui Iulian Gliță; „Prostia omenească”, de Ion Creangă, spectacol-teatru de păpuși (regia Daniela Agafiței) la Penitenciarul Galați: „Scena meșterilor”, după Shakespeare, la Penitenciarul Botoșani, regizor Cornelia Mirela Nistor; „Noaptea mișună”, adaptare scenică după „Visul unei nopți de vară”, de Shakespeare, realizată de Andrei Cătălin Miculeasa și Tudor Radu. Încântat de alegerea de către deținuți a ultimelor două texte ale Marelui Will, le-am propus eminentului Emil Boroghină, ctitorul și directorul Marelui Festival Internațional Shakespeare, ce se va desfășura anul viitor (23 aprilie - 3 mai) la Craiova. Ca un semn inedit al universalității nemuritorului Shakespeare!