…27 Martie 1918. La Chișinău, în Sfatul Țării, se semnează întâia dată Unirea Basarabiei cu România, gând sublim devenit realitate legiferată în același an, în 1 Decembrie, la Alba Iulia.
…27 Martie 2018. La București și la Chișinău se celebrează Centenarul Marii Uniri. Mitinguri, Sesiuni științifice (Academia Română și Academia de Ştiințe a Moldovei), întâlniri. Printre ele și Măria Sa Teatrul, forță evidentă în realizarea celor două Uniri, cea Mică, în 1859, și cea Mare, din 1918!... În Simpozionul „Mirabila sămânță”, de la Muzeul Național de Artă al Moldovei, dedicat Centenarului, și comunicarea „Podul de Teatru peste Prut, falnic Monument al Unirii de Teritoriu, Limbă și Spirit Românesc”, o trecere prin Istoria teatrului, pornind de la Vasile Alecsandri, Matei Millo, frații Iorgu și Costache Caragiale, la nașterea primelor teatre, în România, la Oravița, în 1 iulie 1817 - teatru unde Mihai Eminescu a fost sufleur, în 1868 - și în Basarabia, actualul Teatru Național „Mihai Eminescu”, inaugurat la 6 octombrie 1931, fiind „opera de cultură realizată în urma Actului Unirii de la 1918”. Răvășitor momentul din 1937, când toți actorii basarabeni care au jucat, la Tiraspol, un spectacol în limba română au fost împușcați de bolșevici!
…27 Martie, astrala Zi de Centenar, a fost sărbătorită la Chișinău cu emoționante spectacole. La Teatrul „Ginta Latină” și la Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”, două recitaluri de nobilă poezie, veritabil tezaur al liricii românești de pe ambele maluri ale Prutului, susținute de remarcabilul Actor Emil Boroghină: „Treptele Unirii” și „Sunt suflet în sufletul neamului meu”, coproducții ale Teatrului „Nottara” București și Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova… Ca pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, Naționalul „Vasile Alecsandri” din Iași să prezinte două spectacole. „Seceta roșie”, regia și scenariu de Petru Hadârcă, după „Cartea foametei” de Larisa Turea, un cutremurător spectacol-document despre Coșmarul basarabean din 1946-1947, când conducerea comunistă de la Moscova a ucis prin înfometare 300.000 de oameni în Basarabia, tot atâția în Ucraina și 650.000 în URSS, deși cifrele monstruoase par a fi mai mari. Teatrul ieșean a prezentat și comedia de răsunet a lui Vasile Alecsandri, „Chirița în provincie”, regizorul fiind basarabeanul Petru Vutcărău. Ca Teatrul Național „I.L. Caragiale” București să vină (la 30 martie) cu două spectacole din lumea lui Caragiale, „Moftul Român” de Lari Giorgescu și „Două loturi” în regia lui Alexandru Dabija.
…Frumos exemplu oferit de Uniunea Teatrală din Moldova (președinte Sandu Grecu) în Gala Premiilor UNITEM din 26 martie, când a oferit două importante distincții unor importanți oameni de teatru din România: Premiul de Excelență - eminentului Emil Boroghină și Premiul Președintelui UNITEM pentru management - Marinelei Țepuș, remarcabilul director al Teatrului Nottara! Așteptăm și replica UNITER-ului, la Gala sa care se va desfășura la 7 mai, la Alba Iulia!