Main menu

header

…În ultimii ani, România a descoperit bucuria Spectacolelor stradale. De teatru-teatru, teatru-circ, teatru-muzică, pantomimă, teatru de păpuși (unele uriașe), statui vivante, teatru pe apă, spectacole care, fiind fără plată, atrag un număr record de spectatori de toate condițiile sociale și educă gustul estetic, în special al tinerei generații. Vara, în timpul Marelui Festival de Teatru de la Sibiu, orașul de pe Cibin devine o Scenă uriașă plină de care alegorice, de povești fermecătoare, așteptate cu interes enorm și aplaudate ca atare. „Moda Sibiu” - spectacole stradale cu trupe de elită din lumea-ntreagă a încântat orașele Baia Mare, Bacău, Constanța, Râmnicu Vâlcea, Târgoviște și Capitala țării...

…Unde, în perioada 13 iulie - 5 august, se desfășoară o ediție jubiliară, a X-a, a Festivalului Internațional de Teatru de Stradă, București - „B-FIT in the Street”, prinsă sub un minunat titlu „O poveste românească în Anul Centenarului”! Cu 400 de artiști din 12 țări în 40 de spectacole de toate genurile, în patru weekenduri, în toate zonele Capitalei. Din Piaţa Universităţii (punctul Zero al Evenimentului) în Piaţeta Teatrului Odeon, Cercul Militar, Teatrul Naţional, Centrul Vechi - pe străzile Smârdan, Lipscani şi Piaţa Sfântul Anton, din Piaţa George Enescu pornesc încântătoare parade pe Calea Victoriei, Bulevardul Regina Elisabeta care s-au oprit în Parcul Cişmigiu. În weekendul trecut, cel mai tânăr public al Festivalului a avut rezervat, la „Podul de Nuc” din Cişmigiu, un atelier de percuţie, plus un altul de pantomimă şi de actorie pentru cei mici.

…Deschiderea oficială a Festivalului a fost programată vinerea trecută, spre înserat, în Piaţa Universităţii, de unde trupe de toboşari de batucada, dansatoare de cabaret, circari, artişti pe catalige şi personaje fantastice au pornit o ediţie ca niciuna alta până acum, după care spectatorii au fost prinși într-o plimbare rară prin Bucureştiul iubit, cum va fi și în următoarele weekenduri până în 5 august, cu un bogat program cu spectacole mobile, de stradă, între orele 19:00 şi 23:00. Întâiul sfârșit de săptămână al Ediției a X-a a Festivalului Internațional de Teatru Stradal București, organizat impecabil de Primăria Capitalei prin ARCUB, s-a încheiat feeric, cu spectacolul pe apă „Water Fools” din Franţa, pe Lacul Cișmigiu, după ce spectatorii maturi aplaudaseră în Piața Revoluției, ultima premieră, „Între lumi”, a Companiei portugheze PIA, o poveste interpretată cu păpuși de mari dimensiuni, explorând granița dintre real și ficțional, dintre lumea viilor și cea a spiritelor… Cum de mare efect s-a dovedit și „Collective Strings” din Danemarca, prima instalaţie interactivă prezentată în cadrul Festivalului de Teatru Stradal de la Bucureşti, ce va putea fi admirată și în următoarele două weekenduri, până în 5 august! Trei finaluri de săptămână de vis pe străzile Capitalei pentru bucureșteni și pentru turiști din lumea-ntreagă, părinți, bunici, elevi și studenți sub magia Thaliei, până târziu, spre miez de noapte magică.