Main menu

header

...A IV-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale, din România și Basarabia, desfășurată (19-30 septembrie 2018) la Chișinău, a oferit două premiere absolute. Au participat toate cele 10 Teatre Naționale de pe ambele maluri ale Prutului: 7 din România (București, Iași, Cluj, Târgu Mureș, Sibiu, Craiova și Timișoara), 3 din Republica Moldova (două din Chișinău, Teatrul Național „Mihai Eminescu” și Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”, unul din Bălți, Teatrul Național „Vasile Alecsandri). Pentru întâia dată, în Gală toate spectacolele cu piese românești! De la nemuritorul Caragiale la aplaudații Al. Kirițescu („Gaițele”, text montat de Naționalul craiovean), Mihail Sebastian (cu „Steaua fără nume” de la Naționalul din Târgu Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”) și Teodor Mazilu (cu „Proștii sub clar de lună”, producția Naționalului „Mihai Eminescu” din Timișoara), mai tinerii dramaturgi Gabriel Sandu (debutant cu piesa „Tatăl meu, preotul”, montat la Târgu Mureș), Elise Wilk (cu „Avioane de hârtie”, la Naționalul „Radu Stanca” din Sibiu), actrița Ada Lupu, autoarea piesei „Povestea păsării fără cuib”, one-woman-show-ul de la Naționalul ieșean, și alte nume. Nu putem omite „Cealaltă țară”, o interesantă dramatizare a trei dintre romanele semnate de Herta Muller, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură, spectacol realizat în Cetatea Băniei.

...Cât despre genialul Ion Luca Caragiale, el a fost prezent cu patru producții în această Gală a Teatrelor Naționale (superbă Idee a lui Petru Hadârcă, actorul, regizorul și directorul Naționalului „Mihai Eminescu” Chișinău, la care a aderat cu entuziasm Ion Caramitru, directorul Naționalului „I.L. Caragiale” București): „Scrisoarea”, după „O scrisoare pierdută”, montată cu umor debordant de Horațiu Mălăele pe prima scenă a României, TNB! „O noapte furtunoasă”, regizată de Emil Haju la Bălți... „D-ale Carnavalului”, spectacolul-eveniment reușit de Silviu Purcărete la Sibiu, cu remarcabilii Ofelia Popii (în Mița) și Nicu Mihoc (în Nae Girimea)... Nenea Iancu a deschis și balul Reuniunii Teatrelor Naționale cu premiera gazdelor - „Teatrul Mihai Eminescu” Chișinău - „Carnavalul”, un spectacol Alexa Visarion, celebra „D-ale Carnavalului” fiind pretextul, în scenă apărând și alte personaje din Lumea lui Caragiale, inclusiv un monolog al lui Cațavencu, în ideea regizorului - Prezentul ca un nesfârșit Carnaval! I-am remarcat în ultima premieră Caragiale pe Anatol Durbală (Nae Girimea), Ana Tkacenko (Mița), Petru Hadârcă (Crăcănel), Ghenadie Gâlcă (Catindatul) și alții dintr-o distribuție de 17 actori, pe care Alexa Visarion i-a ridicat încântător.

...Această Gală, cel mai nobil semn de până acum oferit de teatru în sărbătorirea Centenarului, nu putea avea o aureolă mai frumoasă decât extraordinarul recital „Dor de Eminescu”, oferit de Ion Caramitru la primirea Titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice a Republicii Moldova. La Chișinău, ovații și pentru Super Gala Limbii Române!