Main menu

header

...În avalanșa Festivalurilor teatrale din România, unul este absolut inedit. Chiar dacă nu-i de sine stătător, acest Festival a ajuns la ediția a IV-a, tot atâtea câte numără și remarcabila Reuniune de la Chișinău a Teatrelor Naționale din România și Basarabia. Firesc, pentru că Festivalul Teatrului Național de Radio se desfășoară, de patru ani, dimineața, ca un frate al Galei Teatrelor Naționale de pe ambele maluri ale Prutului. Anul acesta, Teatrul Național Radiofonic București a oferit un remarcabil program cu șapte spectacole, două dintre ele, impresionante, dedicate Centenarului Marii Uniri. Este vorba despre două superspectacole-document bazate pe scenariile de profundă ținută emoțională și bogăția faptelor istorice, multe necunoscute, semnate de Mariana Onceanu, în regia artistică a lui Petru Hadârcă și cu impecabilul coordonator de proiect Magda Duțu: „Lumină pentru Basarabia” și „27 Martie 1918 - Întoarcerea Acasă”! Ambele beneficiind de distribuții de elită, cu Ion Caramitru, Rodica Mandache, Mircea Constantinescu, Tache Florescu, Tania Popa și mulți alții. În primul spectacol și cu o extraordinară mărturie verité înregistrată, cea a lui Anton Crihan, deputat în Sfatul Țării! Istorie adevărată, tulburătoare până la lacrimă, trăită, povestită, acum, impecabil, în nobil An aniversar.

...În același veritabil Festival al excelentului Teatru Național Radiofonic - practic al... 11-lea în Gala de la Chișinău -, încă un spectacol de anale istorice: „Alegerea”, după piesa de teatru într-un act scrisă, în 1960, la Versoix, de Majestățile sale Regele Mihai I și Regina Ana, în adaptarea radiofonică și regia artistică a lui Andrei Puican. Cu o distribuție de vis, numărându-i pe Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Marius Bodochi, George Mihăiță etc. Același competent și pasionat producător al textelor românești a mai oferit în acest Festival de la Chișinău extraordinarul spectacol „Ovidiu - exilatul de la Pontul Euxin”, un recital de excepție al lui Emil Boroghină, în remarcabila regie a lui Gavriil Pinte... Superbul text al valoroasei Irina Nechit, ziarist și scriitor din Basarabia, „Sfaturile Melaniei - de la Nistru până la Dunăre”, cu o încântătoare Rodica Mandache în rolul principal, în regia lui Petru Hadârcă... Un In memoriam Olga Tudorache, „Victoria și Crocodilul”, o înregistrare din 2007, spectacol regizat de Alexandru Dabija, cu vocea fermecătoare a Doamnei Olga Tudorache, completată de Dorina Lazăr... „La început Roșu, Galben și Albastru, apoi Roșu și pe urmă Gri”, admirabil titlu al adaptării radiofonice și regia artistică semnate Gavriil Pinte, cu vocile memorabile ale lui Constantin Codrescu, Valentin Teodosiu, Vlad Rădescu și alții. Frumosă și participarea gazdelor, „Radio Moldova - Teatru la microfon”, cu patru spectacole „Eminescu”, „Două vieți și a treia”, „Ivan Turbincă”, „Copiii și merele”.

...A IV-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale din România și Basarabia a însemnat și un triumf al Teatrului Radiofonic, cel cu un număr record de admiratori!