Main menu

header

...În orașul lui Alecsandri și Bacovia, timp de trei zile, unul dintre cele mai frumoase Evenimente culturale ale anului: Simpozionul Național de Estetică (Ediția a XXIII-a), Bacău, 17-19 octombrie. Organizată de Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău, Gala de pe Bistrița a reprezentat, cred, cel mai serios și mai profund moment realizat în primul an dedicat Centenarului Marii Uniri. La Centrul „George Apostu” (una dintre operele creatorului de frumos Gheorghe Geo Popa, alături de Simpozionul Național de Estetică, revista de cultură „Vitraliu” și Grădina cu statui!), la Teatrul „Bacovia” și în două Universități („George Bacovia” și „Vasile Alecsandri”), în fața unui evantai rar de academicieni, profesori universitari, scriitori și artiști plastici din România și din Basarabia, s-a născut un Regal de cultură, din care nu putea lipsi teatrul, logic, din moment ce fondatorul Gheorghe Geo Popa este un fost actor de mare succes.

...Am admirat un inedit moment „Spectacolul cărții”, cu lansarea unor titluri rare: „Perfectul (des)compus” al remarcabilului poet basarabean Ion Hadârcă; „Prin subteranele dostovskiene”, un fascinant volum semnat inconfundabil Ion Fetcu; „Rainer Maria Rilke. Epifanii dintr-o biografie interioară”, cartea valorosului literat și traducător din persană Gheorghe Iorga; cele cinci volume ale academicianului Eugen Simion - „Genurile biograficului”, „Ficțiunea jurnalului intim”. O încântare a spiritului în veritabile one-man-show-uri, fie că a fost vorba despre autori sau despre analiștii lor.

...Am aplaudat încântat și două spectacole ce au definit, implacabil, teatralitatea Poeziei. Ambele pe scena Teatrului „Bacovia”. Unul, realizat de fascinanții actori Daniela Vrânceanu și Geo Popa, pe lirica lui Rainer Maria Rilke, mai exact 15 poezii grave, trăite în acea „stare de tensiune” pe care o suferim la întâlnirea cu Necunoscutul, în tristețile singurătății, pe care a înnobilat-o, dramatic, sensibilitatea celor doi artiști de suflet rar, conectați la muzica tulburătoare a lui Bach (excelentă regia colectivă a celor doi interpreți ovaționați!).

...Finalul unui Simpozion Național - de urmat și de promovat - a însemnat un Recital „cum laudae” susținut de Actorul-Poetul-Filosoful Dorel Vișan. După atât de ineditul, teatralul „Laudațio” făcut de remar- cabilul regizor de teatru și de film Alexa Visarion, și „radiografia” lui Gheorghe Iorga, a urmat un sublim spectacol „Vai, epoca mea”, realitatea prezentă, uneori, mai rea, mai grea decât moartea! În acordurile divine ale autenticii viori Stradivarius, cu sunete înalte meșteșugite de Alexandru Tomescu, Dorel Vișan, cu voce gravă, de Zeu al poeziei, ne-a reamintit, răvășindu-ne, de magnifica noastră istorie, de Horea și de Avram Iancu, de Unire și de relele din jur, pledând și el, ca și Geo Popa, în finalul Conferințelor Naționale de Estetică, pentru recâștigarea Demnității de Români, a forței morale de a schimba prezentul! Am trăit, în orașul lui Alecsandri, Bacovia și - de ce nu? - Apostu, un autentic Eveniment de Centenar!