...Încă un Proiect de ecou al Teatrului Nottara (director - Marinela Țepuș): „100 de ani împreună. CENTENARUL MARII UNIRI”! Eveniment ce a adus pe scena de la „Nottara”, în ultimele patru luni, patru teatre din Basarabia: Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” Chișinău, Teatrul Național „Satiricus „I.L. Caragiale” Chișinău, Teatrul Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Bălți. Am urmărit și am lăudat în scris spectacole ale trei dintre trupele amintite. Numai pe la Cahul nu mi-a fost drumul, în orășelul de la 175 de kilometri de Chișinău, urbe cu vreo 50.000 de locuitori. Acolo, în Capitala de Sud a Basarabiei, în 1987 s-a înființat un teatru profesionist, ce și-a pus pe frontispiciu numele lui Bogdan Petriceicu Hasdeu; scriitorul care, în 1857, a fost câteva luni judecător în Cahul și a cărui comedie „Trei crai de la Răsărit” a fost adaptată în „Muntele și valea” - piesa ce a inaugurat noul teatru cahluian, la 17 octombrie 1987!
...De atunci, în sala cu numai 100 de locuri, un larg evantai de spectacole pentru copii și pentru cei mari, cu dramaturgi de renume de pe ambele maluri ale Prutului, I.L. Caragiale, Dumitru Matcovschi, Tudor Popescu, Ion Creangă, Mihai Prepeliță, Ion Sapdaru și alții, fără a fi uitați cei din dramaturgia universală. Teatru făcut cu patimă și cu talent evident, în măsură să aducă în cele trei decenii de activitate o serie de Premii UNITEM (UNITER-ul basarabean).
...Cu o cunoscută comedie, „Se caută un mincinos”, de grecul Dimitrys Psathas, s-a prezentat la București, pe scena de la „Nottara”, necunoscuta trupă din Cahul, admirabil condusă de Gheorghe Mândru, Maestru în Artă, actor și regizor cu har, din 2011 și managerul trupei. A fost, realmente, o revelație prestația Teatrului „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, ovaționată pur și simplu la finele unui spectacol admirabil. De la curata limbă română a interpreților la nesfârșita imaginație, sponteneitatea regizorului care are umorul sănătos în vârful degetelor, fără exagerări puerile, stârnind aplauze la scenă deschisă în timpul spectacolului. Gheorghe Mândru a jonglat încântător cu oferta textului dominat de „ceasul blestemat al promisiunilor electorale”, cu toate elementele de decor din scenă (scenografia: Sanda Țurcanu și Veronica Coca), cu muzica semnată de Georgeta Cobășnean, ca și cu harul unei omogene trupe de actori, dintre care au fost debordanți în șarja comică Oleg Cășuneanu (Theo - Mincinosul), Tudor Andriuță - Artist Emerit (în rolul Parlamentarului Ferechiș), Oleg Mereoară - Artist Emerit (Aghiș), Aurica Țurcanu - Maestru în Artă (Tzeni) etc. Spectacol de ținută care nu întâmplător a obținut și un Premiu UNITEM pentru debut în regie!
...Când, la „Nottara”, minunata trupă din Cahul se afla, în final, sub o cascadă de aplauze, Gheorghe Mândru a anunțat textual: „În toamna lui 2019 vom avea o sală nouă, cu peste 300 de locuri. Construită cu fonduri primite, în proporție de 80%, de la Guvernul României”! Frumos An de Centenar!