Main menu

header

…Spectacolul a început în lacrimi, în Babilonul numit New York. La telefon, o tânără frumoasă, înecată de plâns, abia reușește să-i spună mamei sale din România că a rămas în America!... Este o Actriță care traversase Oceanul, în 1998, în turneul de ecou al „Danaidelor” lui Purcărete! Refuzând întoarcerea acasă, ea nu mai este una dintre cele 50 de fiice ale regelui Danaos care, pentru că și-au ucis soții, în ziua nunții, au fost condamnate să umple cu apă un vas uriaș fără fund! Ea, Stela în piesă, a devenit un oarecare dintre milioanele de emigranți condamnați să țină în viață Visul American!... Armată cu o axiomă înțeleaptă, „numai cine e tare, fizic și psihic, rezistă în America!”, Stela se descoperă mai puternică decât credea, în lacrimile ei apar și iluzii, răsărituri de noi drumuri. Traversează rapid utopii și dezamăgiri, dar nu renunță, își alimentează mereu grăuntele de speranţă și de iubire cu imagini și cântece de acasă, revedem Coloana Infinitului din ținutul natal al Actriței, auzim vorbe înțelepte din tărâmul mirific al Gorjului, și vechi obiceiuri românești, cu florile purtătoare de speranțe, ca în final să aplaudăm Triumful unui român care a iubit America, a crezut sincer în ea, dar n-a uitat de România, strângând din dinți să urce Golgota Danaidei moderne, de aceea îi și cere Americii să o iubească și ea!...

…Actrița rămasă la New York a plecat în Canada, unde și-a jurat să nu renunțe la teatru. A început să scrie, în engleză, o piesă „Never another girl like me” („Niciodată o altă fată ca mine”), cu ea a participat la London Theater Festival din Canada, câștigând toate premiile festivalului: Best Actress, Best Original Script, Best Production, Best Directing și Premiul de popularitate, Peoples Choice Award. A jucat-o zece ani, numai în engleză, căci românii vin mai greu la teatru (și) în Canada! Spectacole în Londra, Sarnia, Hamilton, Toronto, Guelph și Montreal, 9 în California, 16 în Europa, inclusiv la Academia di Romania din Roma!

…Revenită în România natală, are șansa să cunoască un Maestru al Filmului, regretatul, astăzi, Alecu Croitoru, care, imediat a simțit că spectacolul poate beneficia și de magia cinematografului. Și, așa, cele opt personaje interpretate tulburător de o singură Actriță (Stela, Nely G., Mama, Bunica, Străbunica, Tușa Paraschiva, Laleaua Neagră, Linda Evans) au apărut într-un nou spectacol, de teatru-film, cu titlu schimbat („Iubește-mă, America!”), cu premiera la 30 noiembrie 2012 la Congresul Spiritualității Românilor de Pretutindeni ținut în Alba Iulia. Evantai de spectacole pe scenele de teatru din România (la „Nottara”, „Comedie” etc.), 82 de reprezentații în săli de cinema, din Horezu la „Patria” din București. Am descoperit un spectacol de suflet dominat de o fascinantă transfigurare a unei interprete în opt roluri, la Teatrul Arte dell’Anima din Capitală, unde am aplaudat o fermecătoare Actriță: Stela din „Iubește-mă, America!”, Linda din „Pușlamaua de la etajul 13”! Inconfundabila Claudia Motea, o „Danaidă” din 1998!