Main menu

header

…Și în luna lui „Prier”, ce continuă zilele Babei Dochia sau Marta, în aprilie spuneam, pe scena Teatrului Românesc întâlnim momente de bucurie. În pofida crizei financiare, din nou acutizată, se va deschide largul evantai al Festivalurilor, așa, ca un balon de oxigen. Cortina se va ridica pe scena Galelor teatrale, în orașul lui Alecsandri și al lui Bacovia, Bacău, firește, cu ediția jubiliară, a XXV-a (17-23 aprilie), „Bacău Fest Monodrame”, Festivalul Internațional al Recitalurilor Dramatice, mai ieri Gala Star… În aceeași perioadă, dar numai trei zile (18-20 aprilie), la doi pași, în același județ, la Moinești, un Eveniment de ecou, „Zile Dada”, ce ne amintește că acolo, între sondele moldave, s-a născut, la 16 aprilie 1886, Samuel Rosenstock, cunoscut în lumea Artelor drept Tristan Tzara, părintele dadaismului…

…După acest start frumos de Primăvară, Teatrul Românesc se va bucura, la 13 mai, de așteptata Gală UNITER, ce va avea loc la Cluj, ca spre final de Florar, între 20 şi 26 mai, să se desfășoare în orașul lui Nenea Iancu, la Ploiești, mon cher, un Festival internațional dedicat teatrului pentru tineret.

…Nu ne despărțim de frumoasa lună Prier fără a aminti că, la 5 aprilie 1996, s-a inaugurat în Buzău un nou teatru, ce avea să se numească „George Ciprian”, în numele actorului și remarcabilului dramaturg buzoian, „un mic Calderon al nostru”, cum l-a numit exegetul George Călinescu, un precursor al teatrului absurdului prin piesa „Capul de rățoi”. Noul Teatru din Crângul Buzăului și-a deschis porțile, acum 23 de ani, cu altă piesă celebră a lui George Ciprian, „Omul cu mârțoaga”, în regia lui Tudor Mărăscu și scenografia lui Puiu Antemir, în distribuție cu nume grele ale scenei românești: regretații Emil Hossu, Geo Costiniu și Radu Panamarenco, dar și Mircea Diaconu, Sebastian Papaiani, Diana Lupescu, Adriana Trandafir etc. Ideea întâiului teatru din proiecte din România, la Buzău, a aparținut unui buzoian (ca și Ion Băieșu!), lui Paul Ioachim, actor aplaudat la Teatrul Giulești și, în special, un valoros dramaturg („Goana”, „Nu suntem îngeri”, „Podul sinucigașilor”, „Carlo contra Carlo” și altele).

…Frumoasa Idee a lui Paul Ioachim avea să se dezvolte an de an, Buzăul ajungând, astăzi, un punct luminos pe harta teatrală a României, având și un Festival de ținută „VedeTeatru”, dedicat când actorului, regizorului (o ediție s-a numit „Capul de regizor”!), când scenografului, tinerilor creatori. Buzău, Orașul care VedeTeatru, fiind teatru de proiecte (pe colaborări!) și situat la numai 100 de kilometri de București, a beneficiat de prezența pe scena sa a multor actori și regizori de rang ai țării. Și a mai avut și directori competenți, cu idei și dragoste de teatru, ca și de orașul lui George Ciprian, ca Paul Ioachim, Marinela Țepuș, Răzvan Dincă și actualul manager, Gina Chivulescu.

…În Primăvara aceasta, la 23 de ani, zărindu-se sfertul de veac de istorie a teatrului buzoian, un sincer „La mulți ani!” și numai soare în viața Scenei și pe scena Vieții!