Main menu

header

…Un regizor român de top, premiat de UNITER (1995) și nominalizat de alte două ori, creator de frumos, născut sub Ceahlăul plin de legende, Alexandru Dabija, reprezintă la ora aceasta cel care ne face pe noi, cei maturi (nu spun cei mari!), să înțelegem altfel nemuritoarele povești pentru copii ale lui Ion Creangă și Vasile Alecsandri (întâiul scriitor de piese în limba română). În orașul natal, la Piatra Neamț, a și început o fascinantă serie de povești rescrise pentru cei mari, cu elementele fundamentale ale Vieții, cu personaje, atitudini, stări de spirit și de epocă!

…A făcut senzație, în 2007, «OO», realizat la Teatrul Tineretului de sub Pietricica, spectacol minunat pentru oamenii maturi, pornind de la «Punguța cu doi bani» de Ion Creangă… Mizând tot pe farmecul povestirilor inegalabilului humuleștean, «Absolut!», spectacol absolut încântător, după «Ivan Turbincă» (în 2011, la Teatrul Act din Capitală), cu un uluitor Marcel Iureș, montare de farmec și idee, în final înțelegând că «Nici Raiul, nici Iadul, nici Moartea nu înseamnă o mare scofală»… Minunat și spectacolul «O… ladă», creația colectivă realizată tot după poveștile autorului super- belor «Amintiri din copilărie», la Piatra Neamț, în 2014, an în care, la Teatrul «Bacovia» din Bacău, avea loc premiera «Vârciorova. Carantină» (după Vasile Alecsandri și Matei Millo). Răsfățați cei mari și cu «Sânziana și Pepelea» de Vasile Alecsandri (în 2013, la Naționalul din Cluj), același autor figurând și pe ultimul afiș al Teatrului «Fani Tardini» din Galați cu alt spectacol bijuterie («Salba Dracului»), semnat inconfundabil Alexandru Dabija. Am mai putea aminti de «Păi… despre ce vorbim noi, aici, domnule?», o supermontare a «Moromeților» (dramatizare Cătălin Ștefănescu), cu superbii Marcel Iureș și George Mihăiță, la Teatrul Act.

…Ultima bijuterie din evantaiul de texte clasice românești valorificate sublim de Alexandru Dabija, la Teatrul «Toma Caragiu» din Ploiești, unde, în decembrie trecut, a avut loc premiera «Comediei cu cântice» într-un act, pe afiș «Piatra din casă» de Vasile Alecsandri, scriere pe care unii au apropiat-o de celebra piesă «Căsătoria» de Cehov. Spectacol de zile mari în care Măiestria lui Dabija a triumfat din nou, de la modernizarea (neforțată, dimpotrivă!) limbajului epocii, a textului uitat în colbul din biblioteca anticarului, la ritmul captivant al comediei și verva actorilor! Jucată cu fervoare de toți cei 7 interpreți aplaudați și ovaționați, îi amintesc fără a-i ierarhiza: Theodora Sandu (în rolul Marghioliței), Cristina Moldoveanu (Cucoana Zamfira), Clara Flores (Ioana Țiganca), Ioan Coman (Doctorul Franț Birman), Andrei Radu (Comisul Nicu), Bogdan Farcaș (Căminarul Grigore Pâlciu), Karl Baker (Leonil).

…Un spectacol de mare haz, o comedie autentică, readusă în prezent, cu multă imaginație, ca mai toate textele clasice, minunatele povești și istorioare pentru cei mici, pe care, cu o veritabilă magie, Alexandru Dabija îi fericește pe cei mari, sătui de pastișe!