Main menu

header

…Am descoperit a șaptea Sală a Naționalului bucureștean, „Pe acoperiș”, la etajul IV, un „Amfiteatru” sub cerul liber, unde te întâlnești cu visul și nevoia de zbor. În final de iulie, ca fericit spectator la o Premieră rară - „On the Roof”, ultima creație a maestrului de teatru-coregrafic Gigi Căciuleanu. Îl fascinase dansul de avangardă, la 14 ani, când a avut șansa să-l ia sub bagheta ei magică un geniu al genului, legendara Miriam Răducanu. Logic, era firesc ca ultimul spectacol al lui Gigi Căciuleanu, acest „Pe acoperiș”, să fie unul rar, cu un Maestru și 14 ucenici minunați (7 fete și 7 băieți), aleși dintre preselecționații la Gala Hop. În care forma de teatru coregrafic aduce un prinos Cuvântului înnobilat de bogăția sa de sensuri și semnificații, ce se transmit novator și în mișcările Dansului. Era o primă Idee ce m-a fermecat, nu dadaismul coregrafic, deloc surprinzător, din moment ce Gigi Căciuleanu a creat, la Londra, un spectacol numit „L’Om Dada”.

…Altă Idee încântătoare în spectacolul de la TNB: dacă în curentul literar-artistic de avangardă lansat, în 1916, la cabaretul „Voltaire” din Zürich, de Tristan Tzara (pseudonimul lui Samuel Rosenstock născut la Moinești!), versurile și frazele se nășteau prin scoaterea la întâmplare a unor cuvinte dintr-un joben, acum, mișcările, în bogăția lor de noi sensuri și semnificații, sunt scoase din cuvinte, aparent bizare! Exercițiul acesta de Dada-Dans începe cu câte doi Dans-Actori și se termină cu toți cei 14 recitând și dansând! Cuvintele și mișcările se reinventează, fără joben, sub desenele-idei, cu Bufoni, de diferite nume și forme, ale lui Gigi Căciuleanu, proiectate pe peretele ce sprijină Cerul. Cuvintele nou-născute au lansat nu doar mișcări nevisate, dar au degajat și o energie pozitivă rară, în ton cu Visul celor 14 tineri și cu entuziasmul fără limită al Maestrului Căciuleanu, veșnic tânăr și la cei 72 de ani împliniți la 13 mai!

…Noul Vocabular născocit sublim de Gigi Căciuleanu și prins în mișcări de dans nemaivăzute s-ar reduce la câteva cuvinte explorate superb de teatrul coregrafic: O Introfugă, un Giumbușglonț, o Zvârlucitelniță, un Tirezache, o Căzutcâșă, un Rioșluc, un Învârtișag, o Zburătăcitură etc.

…Cele două reprezentații de la Premiera din finalul lui iulie au fost, practic, o schiță de spectacol, din moment ce acest „On the Roof” a fost realizat în regim de Teatru Dens, adică în numai două săptămâni! Este timp să se așeze această frumoasă nebunie de Dada-Dans, să se șlefuiască, ba chiar să renunțe, cred, la rime ieftine („Nabucodonosor, cum s-o însor”) sau nume sonore, Dali și Stanislavski, spuse formal în raport cu structura frumosului proiect Dada-Dans!

…Acest Spectacol rar, în Programul 9G la TNB, nu exista, dincolo de Maestrul Căciuleanu și cei 14 tineri visători de avangardă, fără Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”, în parteneriat cu UNITER, Fundația Art Production/Gigi Căciuleanu „Ad Hop” Company! Tuturor, de „Pe acoperiș”, Laude!