…Sigur, titlul acestui material poate duce cu gândul la vechea vorbă românească „La plăcinte, înainte, la război, înapoi”! Din fericire pentru Thalia, în vremuri de restriște, când o feroce criză financiară nu se mai termină, iar eternul buget se tot rectifică… negativ, există și minunați oameni de teatru care s-au aliat nu doar pentru Sărbătoare, ci și pentru un veritabil sublim „război” de supraviețuire. Laud acest lucru, acum, când, într-o conferință de presă, tenacele director al „Teatrului de pe Bulevard”, Marinela Țepuș, a declarat oficial: a VII-a ediție a Festivalului Teatrului Nottara, intitulat inspirat „Fest(in) pe Bulevard”, se va desfășura în perioada 11-20 octombrie 2019! O ediție în condiții de criză, de turneu, în care, pornindu-se de la reciprocități trainice între teatrul bucureștean și altele din țară, Capitală, ba și din străinătate, invitații își achită cheltuielile de transport și nu cer onorarii pentru participare. Semn cert că această ediție poate fi numită Gala Solidarității!
…„Fest(in)”-ul se va desfășura, practic, pe Marile Bulevarde ale Bucureștiului, pentru că reprezentațiile (circa 30) nu vor avea loc doar la sediul Teatrului Nottara, din Bulevardul Magheru, ci și, făcând un stop pe Calea Victoriei, pe stânga, la Teatrul Odeon, ce va găzdui, la ambele săli, spectacole din Festival, apoi, un stop și pe dreapta, coborând pe Străduța Constantin Mille, la Teatrul Mic, alt „prieten care la nevoie se cunoaște”, musai o luăm spre Calea Călărași, ușor dreapta spre Teatrul Evreiesc de Stat, care a întins o mână de ajutor în numele Thaliei, la fel Teatrele „Excelsior”, „Țăndărică” și Institutul Balassi.
…O ediție în regim de criză financiară, nu însă și de Idei! Un argument îl reprezintă bogăția evenimentelor: premiere în Fest(in), trei spectacole-lectură, lansări de carte, o expoziție de fotografii - Maria Ștefănescu, alta cu afișe de teatru, două Colocvii, un Moment „Memoriam” dedicat regizorului Petre Bokor, altul intitulat superb „Vedeta de lângă tine”, la care vor participa Anda Caropol, Ioana Crăciunescu și Alexandru Repan, o Întâlnire a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru - România etc.
…Secțiunea competitivă din acest an are o temă mereu fascinantă: „Criza feminității (condiția femeii de-a lungul timpului)”. Subiect pe care vor căuta să-l dezvolte în detalii stilizate scenic teatrele românești participante la Gala Solidarității (din Arad, Brăila, București, Cluj, Craiova, Deva, Pitești, Ploiești, Satu Mare, Târgoviște), din Bulgaria, Germania, Israel și Rusia.
…O altă generoasă Idee, unică în Europa, este menținerea, și în condițiile de criză, în Gala Fest(in) a Festivalului MultiArt pentru deținuți, dedicat trupelor de teatru din penitenciare! În cele două zile (20-21 noiembrie) ale acestei Gale tulburătoare, ajunsă la ediția a XI-a, vor participa echipe de teatru din Penitenciarele București - Jilava și Rahova, Bistrița și Codlea. Încă un semn că, vorba Marelui Will, „Lumea-ntreagă e o scenă și toți oamenii actori”!