Main menu

header

...Lumea noastră teatrală a fost lovită, și ea, aproape paralizant, de fatidicul Buget ce s-a tot rectificat, încât mai toți au rămas blocați! S-au abandonat Proiecte, noi premiere, s-au anulat turnee. Și, totuși, unde există Iubire de profesie, de nobila Artă a Spectacolului de Teatru, se produc veritabile minuni! Una dintre aceste incredibile supraviețuiri o reprezintă Festivalurile de Teatru din România, superbe Gale de Frumos, cu tradiție și ecou, chiar internațional. Cu sacrificii teribile, cu reducerea numărului de Evenimente, ba și renunțarea la Reuniune (aplaudatul „festCo”, al Teatrului de Comedie, nu s-a mai ținut în luna mai!), într-un sufocant regim de austeritate, Festivalurile de teatru au mers mai departe și în condiții ca și imposibile. Iau, spre argumentare, și laude, numai Toamna aceasta, încă vibrantă. Un minunat Anotimp al Festivalurilor, spre care, încântat, privesc fugar în ordinea intrării în Scenă.

...Toamna 2019 a început în Templul Thaliei, sub briza Dunării, acolo, în perioada 13-22 septembrie, desfășurându-se a 13-a ediție a Festivalului „Zile și Nopți de Teatru la Brăila”!

...A urmat, în umbra falnicului Ceahlău, Festivalul de Teatru de la Piatra Neamț, ediția a 31-a (18 septembrie - 2 octombrie).

...Trupe, cronicari și fericiți spectatori, din nou pe malul Dunării Albastre, de data aceasta la Galați, unde, între 4 şi 13 octombrie, ne-a dat întâlnire Festivalul Comediei Românești, ediția a 31-a!

...Mijloc de toamnă bogată și în Capitală. Mai întâi, între 11 şi 20 octombrie, „Fest(in) pe Bulevard”, la „Nottara”, ediția a 7-a, ce a consemnat un admirabil gest de solidaritate: teatre din Arad, Brăila, București, Cluj, Craiova, Deva, Pitești, Ploiești, Satu Mare, Târgoviște, dar și din Bulgaria, Germania, Israel și Rusia au participat pe cheltuiala lor privind transportul, fără a cere onorarii!

...Nu s-a terminat frumosul „Fest(in)” și a început marea Gală a Festivalului Național de Teatru (FNT) ce și-a desfășurat ediția a 29-a în perioada 18-27 octombrie, la București. Regret că n-a fost selecționat niciun spectacol din Basarabia, tulburătorul „Dosarele Siberiei”, de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, spre exemplu, însemnând mai mult decât o lecție vie de istorie!

...La Buzău, a 7-a ediție a „Săptămânii Teatrului Tânăr” (19-25 octombrie)!

...Și ultima lună de toamnă, Noiembrie, se anunță bogată în Festivaluri, debutând la Pitești (1-10 noiembrie), cu zece zile minunate de teatru, prinse în a 23-a ediție a „Festivalului Internațional al Teatrului de Studio și Forme Noi”! Lângă sonde, la Ploiești, Festivalul de Teatru „Toma Caragiu” (4-10 noiembrie), ca Brașovul să se pregătească de ovații, pentru ediția a 30-a a Festivalului Internațional de Dramaturgie (17-23 noiembrie).

...Doar câteva dovezi certe că Teatrul Românesc are nebănuite forțe și nu va muri niciodată! Ceea ce nu înseamnă că Forurile implicate în dezvoltarea la cote normale a acestui Ambasador de elită al României în lume trebuie să rămână, condamnabil, în afara Scenei!