Main menu

header

... Sub Tâmpa însorită, în 1978, se lansa Festivalul de Teatru Contemporan. Din nefericire, Gala teatrală de la Brașov a avut, din 1986, trei întreruperi, financiarul și politicul întorcând spatele Thaliei. Ultimele 17 ediții, însă, s-au ținut șnur, prin efortul autorităților locale de a menține tradiția Festivalului de teatru al Brașovului. Toamna aceasta (17-23 noiembrie), o ediție jubiliară, a 30-a, cu... Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană!

... Obiectivul principal propus de directorul interimar Viorica Chelbea Geantă și directorul Festivalului, totodată și selecționerul unic, experimentatul regizor Cristian Ioan, unul curajos: săli pline, ca o Sărbătoare de suflet a brașovenilor. Punct ochit, punct lovit, Sala Mare a Teatrului Dramatic „Sică Alexandrescu” dovedindu-se neîncăpătoare la mai toate reprezentațiile!

... Frumosul aflux de public a fost realizat prin invitarea unor teatre de prestigiu, cu spectacole de top și actori de nota 10: Virgil și Valeria Ogășanu, Gigi Ifrim, Camelia Maxim în „La Grande Magia”, producția Teatrului Bulandra; Mihai Călin, Mihai Constantin, Tania Popa, Claudiu Bleonț, Richard Bovnoczki (Cel mai bun Actor desemnat de Juriu) în „Orchestra Titanic” (Marele Premiu al Juriului), la Teatrul Național București; Andrei Huțuleac (Premiul Selecționerului), George Costin, Nicoleta Hâncu în „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, la „Metropolis”; Claudiu Istodor, Roxana Guttman, Mihai Ciucă, în „Scripcarul de pe acoperiș” (Premiul Special al Juriului), la Teatrul Evreiesc de Stat. Iubiți de public și actorii teatrului gazdă ce a deschis balul cu premiera „Portugalia”, lăudații mei fiind Claudia Suliman, Mihai Giurițan, Iulia Popescu, Gabriel Costea. Actori de top, dar și regizori cu nume (Victor Ioan Frunză, Felix Alexa, Petru Hadârcă, Andrei Munteanu, Sorin Militaru). Comedii, drame, musical, teatru-document (tulburătorul „Dosarele Siberiei” prezentat de Naționalul din Chișinău), pentru toate genurile și vârstele!

... Nota 10 cu felicitări și pentru respectul piesei românești. În Festival, cel mai jucat în lume dramaturg român în viață, Matei Vișniec, cu „Occident Express”, producție a Teatrului „Szigligeti” din Oradea, căruia Juriul i-a acordat Premiul de regie (Zakarias Zalan) și cel pentru Cea mai bună actriță (Roman Eszter). Notabil și aportul deosebit al Teatrului Național Radiofonic, prezent în Festival pentru al doilea an consecutiv, laborioasa echipă condusă de Magda Duțu oferind spectatorilor, în Sala Studio „Stela Popescu”, în fiecare zi, minunate texte autohtone: „Hronicul și cântecul Marii Uniri”, scenariul Rodicăi Mandache după „Hronicul și cântecul vârstelor” al lui Lucian Blaga, în regia de maestru a lui Gavriil Pinte; „Oameni de unică folosință” de Cornel Udrea, „Frumoasa adormită și trezită” de Alexandra Ares și piese semnate de Ana-Maria Bamberger, Laurențiu-Ciprian Tudor, Adrian Lesenciuc, Edith Negrici, Liana Ceterchi.

... „Cota 30” a Festivalului de la Brașov, o frumoasă Sărbătoare pentru Măria Sa Spectatorul!