Main menu

header

791 2 1Să reușești să emoționezi ființa umană, până în adâncul sufletului, doar prin câteva sunete, este cu siguranță, darul celor aleși. Oricât ar părea de simplă, emoția ne definește și ea nu poate fi creată cu una cu două. De asta o iubesc nespus pe marea artistă SAVA NEGREAN BRUDAȘCU! Pot să vă scriu romane întregi despre ea, pentru că are o viață demnă, plină de tumult, de experiențe și povești, dar esențial, dincolo de orice, este imensitatea sa artistică și puterea de-a fascina, cu folclor, publicul.

Ea în sine e un adevărat spectacol de simțire, iar atunci când începe să cânte, se transpune. Lucru pe care-l simți, n-are cum să te păcălească. Devine una cu țara, cu versul, cu înțelepciunea pe care o cântă și cu doinele-i de aur. Despre glas nici nu-mi permit parcă să zic, pentru că este o cunună a frumosului, înlesnind în el tăceri și bucurii și un freamăt care nu poate fi trucat în niciun fel. Iar atunci când interpretează, face legământ cu sine și cu înaltul pentru a putea transmite ce are mai de preț.

Pentru mine, doamna Sava Negrean Brudașcu, dincolo de faptul că este un simbol al României și-al Ardealului, reprezentantă de cinste a Sălajului, este unul dintre puținii oameni care-au crezut

în mine la început de drum. Eram un puștan, cu nenumărate dorințe și cu o voință de fier, și-mi doream să fac cunoscut lumii talentul meu. Și-atunci dumneaei, fiind realizatoarea unui program muzical la TVR Cluj, a crezut în mine, mi-a dat o șansă, m-a primit cu brațele deschise și mi-a dat voie să zbor. De fapt, altruismul acesta este parte definitorie a ei, clădindu-și viața și cariera pe-o bunătate a gândului, pe sinceritate și pe un fel onest de a spune universul sufletului său pur. N-am apucat să-i mulțumesc vreodată așa cum se cuvine pentru tot, mai ales că după vreo 10 ani de la debutul de care vă zic, a acceptat să facă parte din videoclipul colindei mele „DESCHIDE UȘA, MAMĂ!“.

De fiecare dată când o ascult, retrăiesc bucuria de a fi român. Mi se pare că-n vocea sa sunt toate la un loc, de la specificul zonei la esența României, până la măreția munților noștri și deplinătatea spiritului autohton. Are în spate o carieră de vreo 50 de ani și melodii pe care le cântă și le iubește întreaga țară, pentru melosul lor și pentru felul de-a spune, în cânt, dragostea de România mare!

Parcă atunci când o privești ți se pare că folclorul e mai... suprem, permiteți pleonasmul ca superlativ. Ține la costum și la autenticitate și mereu a promovat ca pe-o icoană cântul și tradiția, respectându-și originea. Viața ei e un tablou întreg de suferințe, dar și de iubiri, și-a depășit, însă, cumpenele cu putere și eleganță. Nu s-a plâns nimănui și a fost demnă pe scenă. Mică la stat, dar nu mare, ci imensă la sfat, mai exact în descrierea României. Acesta îi este, de fapt, țelul. Nu cântă pentru ea, e populară, n-are vanități și nici nu încearcă să iasă în evidență. Doar devine una cu țara și muzica, atunci când apare pe scenă, cu tricolorul în suflet. Patriotismul nostru are ca melodie de fundal vocea sa, așa, cutremurătoare, caldă, abruptă în simțiri și lină în cunoaștere.

Sava Negrean Brudașcu este un etalon al folclorului nostru, cel pe care ar trebui să-l cunoaștem și să-l iubim mai mult și mai aprig, pentru că nu-i învechit și nici depășit de situație. El exprimă bucuria noastră, istoria, omenia, virtuțile și desăvârșirea în fața unui viitor destul de crud și de incert. Și are exponente de seamă, așa cum este această mândră crăiasă a Ardealului, o doină a iubirii, cu o dragoste de necuprins pentru țara sa, un om cât o mie - SAVA NEGREAN BRUDAȘCU!