Repet de ani buni, cu toată determinarea, că muzica ușoară românească are eroi, are staruri, are legende pe care trebuie să le cunoaștem, să le ascultăm și să le prețuim la justa valoare, pentru munca lor și pentru tot efortul depus la susținerea unui gen.
Este și cazul maestrului Petre Geambașu, pe care-l respect pentru verticalitatea sa și pentru felul profesionist în care și-a desfășurat cariera de peste 55 de ani. Glasul său puternic este inconfundabil și a fost, peste ani, un mesager al lucrului de calitate cu origini în România, peste granițele țării.
Și-a înființat propria orchestră și a desăvârșit programe unice, având talentul formidabil de a face spectacol, de a ține oamenii în priză. Vocea sa este inconfundabilă și peste vremi a lansat mai multe șlagăre, atât singur, cât și alături de minunata Doina Spătaru, pe care o iubesc nespus pentru discreție și pentru timbrul acela răgușit, aparte, care o diferențiază irevocabil de toată lumea. Împreună au format un cuplu muzical de excepție, poate cel mai vechi și mai longeviv, arătând că se poate și că mereu integritatea le este trăsătură de caracter.
Îl apreciez pe maestrul Geambașu pentru felul în care și-a fidelizat publicul, pentru orchestra pe care o mânuiește cu rigurozitate, pentru toate proiectele de anvergură în care a fost implicat și pentru faptul că mereu, în ultimii ani, a avut vorbe speciale despre colegii săi, prin amintiri de neuitat, prin momente pe care unii dintre noi nu le vom trăi așa cum au făcut-o ei.
Nu am colaborat foarte mult, dar am avut câteva întâlniri memorabile în ultimi ani, la emisiunea mea „Drag de România mea!“, de la TVR 2, unde am cântat și în duet, sau la Revelionul organizat la Circ, tot la TVR 2, în 2019, când ne-a impresionat pe toți cu anduranța sa, cu implicarea și seriozitatea, dovedind că vârsta-i doar o cifră, iar capacitatea sa de a face show, de a transpune idei pe scenă, sunt cărți de vizită.
Petre Geambașu este o valoare a muzicii românești, un solist, artist, instrumentist, dirijor, orchestrator de marcă, organizator, om de studio, care a avut succes peste hotare, care a îmbinat cu mare șarm scena cu evenimentele, care a știut mereu cum să împacheteze un produs pentru a fi la cea mai înaltă calitate artistică.
E un tip jovial, deschis, este altruist și împărtășește din secretele meseriei, din experiențele sale, din bucuria aceasta minunată pe care o are atunci când se urcă pe scenă.
Pentru el, ca și pentru mine, fiecare apariție în fața oamenilor este un examen, dar și o sărbătoare în același timp, de care ne bucurăm ca niște copii gata de fiecare dată să dea ce au mai bun în tolba lor.
Îl apreciez pentru răbdarea sa, de care a dat dovadă în repetate rânduri în ultima vreme și pentru toată munca aceasta de peste ani, în care a cântat mult și a fericit oamenii, muzica fiindu-i poate cel mai bun prieten, dar și sens al existenței.
Unii oameni au acel ceva și impun respect și știu să se facă plăcuți prin simpla prezență, iar maestrul Geambașu este unul dintre aceștia. Vreau să cred că are locul său bine stabilit în muzica românească, că în continuare cântă, că lasă în urma sa un nume de referință, proiecte mari, activitate intensă, piese, repertoriu.
Este forță artistică, un vulcan, un om cu toate vorbele la el, un erudit, mereu pregătit, mereu gata să impresioneze, o enciclopedie muzicală, un noian întreg de aventuri, de amintiri, de istorii care trebuie spuse și duse mai departe. Îi doresc ani mulți de acum înainte, fericire, liniște și inspirație în a mai rezista pe scenă, cu toate barierele întâmpinate.
Petre Geambașu este indubitabil un star al muzicii ușoare românești și eu mă înclin pentru profesionalismul și glasul său!