Main menu

header

Sănătatea prietenilor cu blăniţă Reguli de hrănire pentru animalele de companie

920 24 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Milioane de gospodării din întreaga lume includ şi animale de companie, deseori văzute ca membri ai familiei. Aşa cum sunt îngrijiţi copiii când vine vorba despre alimentaţie, proprietarii de necuvântătoare acordă atenţie şi hrănirii prietenilor cu blăniţă, sănătatea acestora depinzând în măsură crucială de ceea ce mănâncă.

Read more: Sănătatea prietenilor cu blăniţă Reguli de hrănire pentru animalele de companie

La 2 februarie este sărbătorită Ziua Mondială a Zonelor Umede 40% dintre animale şi plante se regăsesc în siturile Ramsar

919 24 1de Gheorghe Zmaranda

Zonele umede sunt unele dintre cele mai luxuriante habitate ale Terrei. Întinderi de ape stătătoare sau curgătoare, mlaștini, turbării, bălți sau luciu de apă marină ce nu depășește o adâncime maximă de șase metri unde animalele și păsările găsesc loc de odihnă, hrană și suficiente ascunzișuri pentru a da naștere altor generații. Din nefericire, zonele umede de care depind atât de multe viețuitoare, circa 40% dintre toate speciile de animale și păsări trăiesc în astfel de zone, sunt periclitate. În 1971 în orașul iranian Ramsar a fost încheiată Convenția Ramsar care este în fapt un tratat interguvernamental prin care partenerii implicați pledează pentru protejarea zonelor umede, iar 2 februarie a fost decretată Ziua Mondială a Zonelor Umede. Această zi este un prilej de reflecție asupra a ceea ce ne dorim. Păstrăm Terra așa, cu toate bogățiile ei? Sau distrugem totul în jurul nostru?

Read more: La 2 februarie este sărbătorită Ziua Mondială a Zonelor Umede 40% dintre animale şi plante se...

Medic veterinar Elena Bonea: „Vaccinurile feresc animalele de companie de boli grave, chiar fatale“

918 24 1de Georgiana Mihalcea

Asemenea oamenilor, și animalele de companie pot fi protejate de diverse afecțiuni cu ajutorul vaccinurilor. Acestea le feresc de boli grave care le pot pune viața în pericol prietenilor noștri necuvântători. Despre cum pregătim pisicile și câinii pentru vaccinuri, care sunt cele esențiale și ce presupune îngrijirea postvaccinare am aflat stând de vorbă cu medicul veterinar Elena Bonea (medalion), de la Clinica Veterinară Mobovet Satu Mare (www.veterinarsatu-mare.ro).

Read more: Medic veterinar Elena Bonea: „Vaccinurile feresc animalele de companie de boli grave, chiar fatale“

Coioţii mutanţi cu ochi albaştri se înmulţesc în California

917 24 3de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

La mai puțin de un an de când în California a fost fotografiat primul exemplar de coiot cu ochi albaștri, această anomalie pare a se răspândi cu repeziciune. Cea mai recentă imagine cu un astfel de exemplar a fost surprinsă cu câteva luni în urmă, în zona Point Reyes, California de Nord.

Read more: Coioţii mutanţi cu ochi albaştri se înmulţesc în California

Ani de închisoare pentru cruzime faţă de animale

917 24 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Guvernul Scoției a implementat o lege care prelungeşte pedepsele cu închisoarea pentru cruzime față de animale, de la 12 luni la cinci ani.

Read more: Ani de închisoare pentru cruzime faţă de animale

Oamenii consumă megafauna planetei

917 24 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Cel puțin 200 de specii de animale mari sunt în declin numeric și peste 150 sunt în pragul extincției, ceea ce i-a făcut pe specialiștii care au realizat un studiu recent să afirme că oamenii au ajuns să consume, pentru a se hrăni, megafauna planetei.

Read more: Oamenii consumă megafauna planetei

Gesturi neaşteptate, salvatoare de vieţi Porci eroi

916 24 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Porcii sunt animale extraordinare, foarte apreciate - celebrul star George Clooney și-a iubit purcelul atât de mult, încât a pierdut partenere de cuplu pe vremea când era burlac - și care nu de puține ori au dat dovadă de abilități sau instincte extraordinare, uneori devenind adevărați eroi.

Read more: Gesturi neaşteptate, salvatoare de vieţi Porci eroi

Bunăstarea animalelor de companie în caz de… divorţ al stăpânilor!

915 24 3de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Municipalitatea Washington a lansat un proiect de lege care este considerată un nou standard pentru bunăstarea animalelor. Printre alte prevederi, reglementările includ și decizii care se pot lua în instanțe pentru animalul de companie în cazul în care stăpânii divorțează.

Read more: Bunăstarea animalelor de companie în caz de… divorţ al stăpânilor!

Pisicile cu diabet pot fi tratate cu o pilulă aprobată în premieră

915 24 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a aprobat o pastilă pentru pisicile cu diabet, primul medicament pe cale orală acceptat pentru animalele diagnosticate cu această boală.

Read more: Pisicile cu diabet pot fi tratate cu o pilulă aprobată în premieră

Focurile de artificii, o problemă reală pentru păsările sălbatice

914 24 1de Gheorghe Zmaranda

Se apropie de sfârșit încă un an, iar oamenii vor sărbători din nou, cu mare fast, trecerea către unul nou. Cerul se va lumina de strălucirea focurilor de artificii. Pentru noi va fi o noapte cu multă emoție pozitivă. Pentru păsările și animalele sălbatice va fi însă o noapte marcată de spaimă și incertitudine. Despre impactul negativ pe care luminile și zgomotele produse de artificii îl au asupra faunei s-a vorbit de-a lungul timpul, iar oamenii de știință au stabilit prin monitorizările pe care le-au făcut că animalele terestre și marine sunt serios afectate de zgomotul produs de avioane și drone care zboară jos, bărci cu motor.

Read more: Focurile de artificii, o problemă reală pentru păsările sălbatice

Elimină colesterolul datorită grăsimilor pozitive pentru organism Porcul Mangaliţa

912 24 1de Sorin Dumitrescu şi Silviu Ghering

Porcul Mangalița, supranumit și „Somonul pe patru picioare”, poate fi considerat, dincolo de... masa de Crăciun, un adevărat... medicament! Rasa, de proveniență sârbă și maghiară este protejată de lege în Ungaria, considerată ca parte a patrimoniului național.

Read more: Elimină colesterolul datorită grăsimilor pozitive pentru organism Porcul Mangaliţa