Main menu

header

703 24 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Instinctele infailibile și de multe ori semnele de inteligență din lumea animală nu încetează să surprindă oamenii.

Protejează larvele cu alior

Ce se întâmplă atunci când animalele aflate în sălbăticie se îmbolnăvesc? Cum alungă afecțiunile? Potrivit cercetătorilor, multe se îndreaptă spre terapiile naturale. Un studiu derulat la Universitatea Emory, din Atlanta, a relevat faptul că practica de a apela la tratamente cu plante în rândul animalelor este mult mai extinsă decât își imaginează multă lume. „Unele specii de fluturi își tratează larvele cu alior, plantă care combate infecțiile cu paraziți. Este o bună dovadă în sprijinul teoriei că aceste specii de fluturi pot administra tratamente urmașilor”, explică biologul Jaap de Roode.

Știu care frunze combat paraziții

Cercetarea a dat la iveală faptul că, pe de o parte, femelele de fluturi infectate cu parazitul ophryocystis elektroscirrha își depun ouăle fără greș pe frunzele speciilor otrăvitoare de alior, iar pe de altă parte femelele care nu sunt afectate nu manifestă o preferință. Această observație a întărit ideea că fluturii știu care plante pot anihila paraziții. „Studiind animalele care știu să se vindece cu ajutorul plantelor, ne putem face o idee despre care anume compuși din farmacia verde pot fi investigați din perspectiva transformării lor în medicamente pentru oameni”, punctează chimistul Mark Hunter, de la Universitatea Michigan.

Maimuțele, șopârlele, muștele și „automedicația”

Nenumărate studii, derulate încă din anii 1960, au relevat faptul că multe animale se tratează cu plante, în special pentru a se curăța de paraziți și a-și asigura o digestie bună. O astfel de cercetare, a antropologului japonez Toshisada Nishida, a evidențiat comportamentul unor cimpanzei din Tanzania, care consumau frecvent frunze de aspella, ce nu au nicio valoare nutrițională. Observațiile ulterioare au dus la concluzia că aceste frunze, aspre și colțuroase, ajută animalele să scape de constipație și de paraziți în timp record. De asemenea, s-a observat, de-a lungul timpului, că urșii sau elanii folosesc plante pentru a-și reveni, unele șopârle se „tratează” cu o anume rădăcină ca să se vindece de mușcăturile șerpilor veninoși, babuinii din Etiopia consumă unele frunze pentru a combate viermii intestinali, muștele depun ouă pe plante care conțin niveluri crescute de etanol, ca să-și apere larvele de atacul viespilor.

Femelele de elefant gestante mestecă frunzele anumitor arbori pentru a induce naşterea