Main menu

header

708 24 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Prădători masivi și lenți, adaptați apelor foarte reci din Atlanticul de nord, rechinii de Groenlanda trăiesc sute de ani, cu unul dintre exemplare estimat a fi împlinit chiar 512 ani!

Ating maturitatea sexuală la vârsta de 150 de ani

Un studiu recent a dat la iveală faptul că rechinul de Groenlanda este vertebratul cel mai longeviv de pe Terra, trăind în medie 300 de ani, notează „Daily Mail”. De altfel, exemplarele nu ating maturitatea sexuală până la vârsta de 150 de ani, arată specialiștii de la Universitatea Arctică din Norvegia. Această specie trăiește în adâncurile Oceanului Atlantic, din Canada până în Norvegia, și este puțin studiată. Totuși, experții au folosit urme de carbon produse de testele nucleare din anii 1950 și a fost examinat cristalinul ochilor unor exemplare. Așa s-a ajuns la o marjă de vârstă estimată de minimum 272 de ani și maximum 512 ani.

Informații genetice despre secretul longevității

Pe lângă faptul că aceste mamifere pot fi considerate adevărate „capsule ale timpului”, care pot da măsura efectelor activității umane asupra mărilor și oceanelor (cum, când și cât poluează omul), specialiștii consideră că rechinul de Groenlanda ar putea să ofere informații despre secretul longevității. Astfel, utilizând mostre din ADN-ul acestor creaturi, experții au obținut genomul unui număr de 100 de indivizi și încearcă să identifice genele care determină o asemenea durată lungă de viață. „Împreună cu colegii noștri din Danemarca, Groenlanda, SUA și China încercăm să descoperim de ce rechinii de Groenlanda nu doar trăiesc mai mult decât alte specii de rechini, dar și decât toate celelalte vertebrate. În cazul în care vom depista aceste gene, vom putea afla de ce vertebratele, inclusiv oamenii, au o durată limitată de viață”, explică Praebel.

„Rechinul de Groenlanda înregistrează câteva populații în Oceanul Atlantic, astfel încât se pot lua măsuri pentru conservarea acestei specii importante“ Kim Praebel, Universitatea Arctică din Norvegia