Main menu

header

716 24 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Multă vreme s-a crezut că primatele mari și unele păsări, cum sunt corbii, sunt animale atât de inteligente, încât pot să își facă planuri pentru viitorul apropiat. Recent s-a descoperit că au această abilitate din instinct, în absența gândirii.

Bazate pe experiențele anterioare

Studiile atestă faptul că aceste animale pot crea adevărate scenarii pentru a obține anumite lucruri și că planurile lor pot fi diferite în funcție de necesități. Cercetătorii au descoperit că, deși gorilele și corbii își pot face planuri pe termen scurt, acestea nu se bazează pe inteligență, ci numai pe instinctul lor primar. Mai mult, gorilele pot să elaboreze planuri pe baza experiențelor lor anterioare. Cercetătorii suedezi au descoperit faptul că gorile precum Colo, un exemplar din parcul zoologic Columbus, și alte maimuțe mari sau corbi își pot face planuri pe termen scurt fără ca pentru acest lucru să își folosească inteligența pe care se credea că o posedă. „Unii cercetători au susținut că aceste animale, precum gorila sau corbul, își pot utiliza inteligența pentru a-și planifica anumite acțiuni viitoare, să creeze chiar scenarii pentru a obține ceva ce își doresc sau numai de amuzament. Da, își pot face planuri, dar acest lucru este îndeplinit instinctiv, nu prin gândire programatică”, arată Johan Lind, profesor la Centrul pentru Evoluție Culturală din cadrul Universității din Stockholm și autor al studiului.

Pot învăța jocuri de societate

Studiul a mai relevat faptul că animale precum gorila sau corbul pot fi învățate să facă planuri pe termen scurt. „Este, cumva, ca în studiul inteligenței artificiale”, adaugă Johan Lind. Noile metode folosite pentru învățarea acestor animale să își modifice comportamentul, apropiindu-se de cel uman, dau rezultate notabile. Spre exemplu, gorilele pot învăța jocuri de societate și chiar își pot „bate” oponenții, pe oameni, fără nicio problemă. Aceste animale pot foarte ușor să învețe cum se pun la cale astfel de planuri. „Interesant este faptul că am demonstrat că astfel de animale pot să învețe rapid cum să se adapteze unor medii de viață ostile”, adaugă Lind.

Gorilele nu sunt dotate cu inteligența necesară să elaboreze planuri, dar o pot face din instinct