Main menu

header

716 24 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Cercetătorii consideră că delfinii nu numai că leagă prietenii de lungă durată, ci sunt capabil să formeze trupe, menite să alunge intrușii. De asemenea, există și exemplare care apără „gașca”, un fel de soldați mereu de veghe.

„Amici” și „freelanceri”

Un studiu care s-a derulat vreme de 16 ani a analizat comportamentul pe termen lung al delfinilor din Golful Trieste, din Marea Adriatică. O echipă internațională de cercetători a observat că populația de delfini analizată era împărțită în trei grupe, ce conțineau mamifere de ambele sexe. Una dintre acestea era alcătuită din delfini ce păreau aproape nedespărțiți, adică prieteni, membrii altui grup încă își căutau „amici” și cel de-al treilea grup, denumit „freelanceri”, nu se prea amestecau cu majoritatea. Toți delfinii analizați au conviețuit, însă, și cu alte astfel de grupuri, dar utilizau zonele de vânătoare pe rând, ca să nu creeze conflicte. Pe de altă parte, s-a constatat că delfinii au capacitatea de a se lupta destul de eficient cu eventuale grupări adverse.

Brokerii sociali

O parte dintre delfinii analizați au dovedit un comportament deosebit de interesant. Ei au acționat ca un fel de „brokeri sociali”, un soi de soli care aveau grijă ca membrii întregului grup să nu cumva să se izoleze. Ei nu lasă nici grupurile care fac parte din aceeași populație să se îndepărteze social între ele. Practic, acești indivizi au rolul unor legături și sunt foarte atenți la misiunea lor, demonstrând o activitate susținută zi de zi. Cât despre prieteniile pe viață, s-a constatat că, de-a lungul celor 16 ani, au existat delfini care „ieșeau” și „conversau” aproape zilnic, bucurându-se de tovărășia acelorași indivizi. De asemenea, dacă unul dintre „prieteni” lipsește o vreme din grup, ceilalți încep să se impacienteze și pornesc în căutarea celui rătăcit.

Delfinii nu se ceartă, chiar dacă au „păreri“ diferite (față de locul de vânătoare, de exemplu). În plus, toate exemplarele încearcă să evite conflictele violente cu semenii lor și numai diferendele esențiale pot duce la lupte scurte, dar decisive