Main menu

header

754 24 2de Călin Popa şi Florica Pintea

De la Chihuahua la Saint Bernard, nenumărate rase de câini sunt rezultatul a sute de ani de încrucișări. Odată cu transformarea corpurilor acestor patrupede, uneori în funcție de diferite „mode”, omul a generat și modificarea creierului animalului considerat cel mai bun prieten al său.

Forme rotunjite sau alungite

O echipă de cercetători de la Universitatea Harvard a realizat o scanare complexă a creierului a exemplare din 33 de rase de câini, iar rezultatele au fost uimitoare. De pildă, animalele concepute să fie cât mai mici au creierul rotunjit, care urmează strict linia capului și aproape umplu țeasta. De partea cealaltă, un Golden Retriever are un cap alungit, așa că lasă ceva spațiu între creier și craniu. „Momentul uimitor a fost să privim aceste radiografii. Este un moment rar în știință să poți afirma că se întâmplă ceva remarcabil fără să fii nevoit să apelezi la statistici și având în față o realitate de netăgăduit”, explică neurocercetătorul Erin E. Hecht.

Transformări similare pentru rase cu utilități apropiate

Experții au analizat unele dintre cele mai iubite rase de câini peste Ocean - Beagle, Terrieri Yorkshire, Dobermani, Boxeri. După ce au constatat modificările de formă exterioară a creierului, adaptat noii forme a craniului, experții au trecut la analizarea interiorului acestui organ vital, pentru a pune în evidență modificările care dau o trăsătură anume de caracter rasei respective. Dacă inițial Bulldogii, de pildă, au fost creați pentru a se lupta cu tauri, ulterior au devenit iubite și răsfățate animale de casă, deci figurează și la capitolul „sport și lupte”, și la „companie”. De asemenea, au fost descoperite modificări asemănătoare ale creierului patrupedelor cu destinație apropiată, câinii folosiți în armată sau în poliție având aceleași modificări ca ale animalelor utilizate la depistarea substanțelor toxice sau la sporturile de luptă.

„Oglinzi” ale emoției stăpânilor

Dacă până nu demult câinii au fost considerați „obiecte false de studiu”, tocmai din pricina acestor încrucișări care aproape au făcut să dispară reperele raselor originale, secolele de apropiere de oameni au făcut din aceste patrupede adevărate „oglinzi” ale stării stăpânilor lor, reflexii ale emoțiilor acestora, iar creierul câinilor a preluat și a transmis mai departe fiecărei generații de pui modificările generate de aceste transformări. Demn de menționat este faptul că toate modificările creierului observate de specialiștii americani la rasele create prin încrucișare datează din ultimele sute de ani.

„Evoluția creierului câinilor spre ceea ce constatăm astăzi s-a desfășurat rapid“ Erin E. Hecht, Universitatea Harvard