Main menu

header

754 24 3de Călin Popa şi Adrian Barna

În lumea animală există patru rase de găini complet negre nu doar la exterior, ci și în interior, inclusiv carnea și oasele având această culoare. Experții s-au aplecat asupra „cazului” și au deslușit misterul.

Ayam Cemani, cel mai întunecat necuvântător de pe Terra

Țanțoșe, frumoase, lucioase, speciale, găinile complet negre sunt rezultatul unei mutații genetice care se regăsește la toate exemplarele celor patru rase. Găina Ayam Cemani poate fi considerată cel mai întunecat necuvântător de pe Terra. De la penele capului la cele ale cozii, pintenii, precum și oasele, totul este negru la această pasăre. Chiar și carnea capătă culoarea cernelii atunci când este marinată. Această rasă care crește în Indonezia este văzută de comunitatea științifică drept exemplul perfect de hiperpigmentare.

Un singur strămoș comun

754 24 4Găina neagră mătăsoasă este o variațiune pe tema acestui tip de hiperpigmentare și prezintă aceleași caracteristici - de la penaj la piele, carne și oase, totul este de un negru exotic. La rândul lor, rasele H’Mong, din Vietnam, și Svarthöna, din Suedia, suferă de aceeași fibromelanoză care le face total ieșite din comun în peisajul pestriț al ouătoarelor domestice. „Această mutație este foarte ciudată, practic o rearanjare complexă a genomului păsării. Toate exemplarele negre care trăiesc în prezent pot fi urmărite înapoi la un singur strămoș comun, întrucât mutația nu s-a petrecut decât o dată, cu sute, poate mii de ani în urmă”, explică expertul în genetica animalelor domestice Leif Andersson, de la Universitatea Uppsala, din Suedia.

Savoare exotică și distinctă a cărnii

Chiar dacă lumea este destul de populată cu exemplare care ies accidental din tiparul coloristic al raselor lor, cum sunt panterele negre, leii albi sau servalii, găinile de această culoare au dus hiperpigmentarea la un nivel superior, mutația generând negru complet și absolut al între- gului animal. Din fericire, această modificare, care face din aceste păsări exemplare extrem de spectaculoase, nu are efect asupra sănătății exemplarelor sau a calității produselor pe care le oferă omului. Dimpotrivă, chiar. Potrivit gastronomilor, preparatele din carnea acestor găini au o savoare aparte, care dublează aspectul total inedit al unei fripturi complet negre. Totuși, deși aceste rase se găsesc în gospodării de câteva sute de ani, rămân foarte rare și de cele mai multe ori la mare preț… vii.

Găina neagră mătăsoasă a primit un standard de perfecțiune din partea Asociației Crescătorilor de Păsări din SUA, exemplarele având astfel ocazia să fie premiate în competiții de gen