Main menu

header

757 24 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Hrana nesănătoasă nu afectează doar organismul oamenilor. Obiceiul acestora de a lăsa resturi de junk-food în gunoi face ca animalele și păsările care trăiesc în orașe să resimtă efectele nefaste. Ciorile se numără printre aceste viețuitoare.

Puii manifestă același efect

O cercetare recentă a specialiștilor de la Colegiul „Hamilton”, din New York, a pus în evidență efectele pe care le au resturile de hrană nesănătoasă a oamenilor asupra necuvântătoarelor care trăiesc în orașe alături de aceștia. Unul dintre rezultatele studiului a fost acela că ciorile din marile aglomerări urbane au colesterolul mult mai mare decât al suratelor lor care viețuiesc în provincie, în urma faptului că se hrănesc cu resturile alimentare umane. Hrana procesată s-a dovedit o adevărată bombă calorică și pentru puii ciorilor din 140 de cuiburi de pe teritoriul Californiei.

Junk-food le scurtează viața

Și exemplarele adulte au demonstrat aceleași anomalii și, în plus, s-a demonstrat că acest efect al junk-food le scurtează viața. Pe de altă parte, însă, nu s-a putut dovedi foarte clar că acest colesterol mărit are urmări asupra stării generale de sănătate a păsărilor. „Știm că nivelurile crescute de colesterol cauzează boli în rândul oamenilor, dar nu se poate preciza la acest moment ce efect are pentru păsări și ce înseamnă depășirea cifrelor sigure în cazul lor”, explică expertul Andrea Townsend, autor al studiului.

Urșii hibernează mai puțin

Ciorile nu sunt singurele animale ale căror metabolism și obiceiuri se schimbă în contact cu hana procesată care vine de la oameni. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Wisconsin - Madison, urșii care au obiceiul de a căuta prin gunoiul uman după hrană ajung să hiberneze mai puțin, aspect care poate avea consecințe asupra felului în care funcționează organismul lor. Specialiștii atrag atenția că scurtarea perioadei de hibernare are ca urmare directă micșorarea perioadei de viață a acestor mamifere.

„Păsările sălbatice nu au evoluat suficient încât să poată asimila hrană procesată și acest aspect poate avea consecințe dintre cele mai serioase, pe care din nefericire încă nu le putem măsura, dar care s-ar putea manifesta pe termen lung“ Andrea Townsend, Colegiul „Hamilton“, New York