Main menu

header

766 24 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Când vine vorba despre animale, oamenii par să se afle în extreme - pe de o parte, le ucid sau le închid în cuști, iar pe de altă parte, le venerează și le îngrijesc. La ultimul capitol sunt de remarcat o serie de festivaluri tradiționale care celebrează relația omu- lui cu necuvântătoarele, deopotrivă domestice și sălbatice.

Kukur Tihar, Nepal

766 24 2Uimitor festival dedicat animalelor, Kukur Tihar, care are loc în Nepal, este o celebrare ce se întinde pe mai multe zile și reunește simbolistica mai multor specii. Astfel, în prima zi, denumită Kaag Tihar, în centrul atenției se află corbii, considerați întruchipări ale melancoliei. Oamenii așază ofrande pe acoperișuri, pentru a alunga tristețea din viețile lor pe parcursul acestui răstimp în care păsările se ospătează. Ziua următoare, numită Kukur Tihar, este dedicată celebrării relației de prietenie cu câinii. Considerați mesageri ai zeului morții, Yamaraj, aceștia sunt împodobiți cu ghirlande și mănâncă numai bunătăți. În ziua de sărbătoare sunt incluse și patrupedele fără stăpân. Cea de-a treia zi a festivalului, Gai Tihar, are în centrul atenției vacile, animale sacre pentru mulți hinduși. Alături de oameni, cărora le-a asigurat supraviețuirea secole la rând, acest animal primește mulțumiri, recunoștință și multă iarbă de cea mai bună calitate.

Elefanții Surin, Thailanda

766 24 3Festivalul Elefanților Surin, care are loc în Thailanda, ilustrează dorința oamenilor de a rămâne în bună comuniune cu viața sălbatică și cu natura. Are loc în fiecare an pe stadionul din Si Narong, cel mai mare sat al elefanților din lume. Zeci de ambarcațiuni sosesc cu hrană pentru pachidermele care intră pe rând, circa 300 la număr, mărșăluiesc într-o paradă spectaculoasă, apoi sunt răsfățate cu bunătăți. Cei prezenți au parte de bucate tradiționale și tot felul de spectacole. Tot elefanții sunt în centrul atenției în cadrul Festivalului de Polo care le este dedicat. În cadrul unui concurs numit King’s Cup Elephant Polo Tournament, animalele joacă polo după ce defilează majestuos pe străzile orașului thailandez Hua Hin. Persoanele care îi călăresc sunt îmbrăcate în costume tradiționale ale țărilor lor, iar sumele care se strâng în cadrul festivalului, considerabile, ajungând și la 1 milion de dolari, sunt donate cauzelor care militează pentru îmbunătățirea vieții exemplarelor care trăiesc în sălbăticie.

Parada oilor, Spania

766 24 4 La sfârșitul fiecărei toamne, mii de oi își fac loc în plin centrul Madridului, în cadrul unui festival care vine din secolul al XIII-lea. Celebrarea a avut la bază o mișcare de revoltă a fermierilor care doreau permise de trecere prin noua, pe atunci, aapitală a Regatului. De altfel, Madridul face parte din rețeaua de „căi pentru animale”, instituită pe tot teritoriul Spaniei și care cumulează 125.000 de kilometri. În ziua paradei oilor, localnicii și turiștii se grăbesc să asiste la spectacolul impresionant al miilor de animale care defilează pe străzi. Și americanii au un cult al lor pentru oi. În statul Idaho, la Ketchum și Hailey, are loc, în fiecare an, o manifestare care celebrează transhumanța străveche. În ultimii 20 de ani, festivalul de aici a căpătat conotații internaționale și s-a transformat într-o manieră de sărbătorire a Vestului. „Spectacolul este cât se poate de autentic și toată lumea participă cu bucurie”, detaliază Steve Schmader, șeful Asociației Internaționale a Festivalurilor și Evenimentelor.

Guischan Gathering, Scoția

766 24 5Splendidele peisaje ale Scoției sunt decorul ideal pentru un festival tradițional plin de farmec: Guischan Gathering, care celebrează tot parcursul de încrucișări care au dus la rasa Golden Retriever, foarte iubită în această parte a lumii. Manifestarea reunește numeroase exemplare canine care se distrează în voie, cunosc alți câini, se ospătează și aleargă în aer liber. Tot despre câini, de data aceasta din toate rasele, este vorba în cadrul Festivalului Woofstock, care are loc de două ori pe an, vara și toamna târziu, în Canada, la Toronto. Sărbătoarea include petreceri, concursuri costumate și alte competiții, care se desfășoară mai mult în joacă. Singura condiție este ca animalele să fie vaccinate, notează usatoday.com.

Păsările din Chile

Festivalul Birds of Chile are loc în fiecare an la Viña del Mar și este dedicat iubitorilor de păsări din țara latino-americană, dar nu numai lor. Sunt organizate drumeții alături de ornitologi în locuri celebre pentru păsările deosebite pe care le adăpostesc. Timp de patru zile, au loc spectacole, concursuri, discuții cu specialiști în ecologie, proiecții despre cele mai frumoase zburătore ale locului. Iar în Alaska este celebrat printr-un festival vulturul pleșuv, simbol al acestui stat. Denumită Inside Passage, sărbătoarea implică hrănirea cu somon suculent a peste 3.000 de păsări răpitoare ale acestei specii emblematice, ca și workshop-uri, concursuri, demonstrații, proiecții și expoziții de fotografie, toate având în centru simbolistica vulturului pleșuv.

Iepurii săritori din Danemarca

766 24 6Rabbit Hopping Festival este o manifestare tip concurs. Sute de iepurași, antrenați câte doi-trei ani, sunt aliniați la o linie de start în fața unei curse cu obstacole. Firește, animalele nu sunt silite să sară dacă nu au chef, dar majoritatea o fac instinctiv, în timp ce proprietarii lor le încurajează de pe margine. Concursul „urecheaților” este un bun prilej de socializare și de distracție pentru locuitorii din Copenhaga care vor să ia parte la celebrare. Acest tip de concurs a luat naștere în Suedia, în anii 1980, și s-a extins cu repeziciune, în Danemarca devenind un adevărat festival dedicat drăgălașelor animale. Tot un concurs de sărituri, dar al broaștelor, se desfășoară în cadrul unui festival din SUA, care are loc în orășelul Angels Camp. Denumită pompos Jubileul Broaștei Săritoare, această celebrare care are loc în fiecare primăvară a plecat cândva de la o povestire a lui Mark Twain și a ajuns o tradiție. Participanții la concurs speră în fiecare an ca exemplarul personal să doboare recordul, iar ceilalți vizitatori se distrează pe cinste.

Defilarea vacilor, Elveția

766 24 7Coborârea vacilor de la locurile de pășunat din Alpi este prilejul perfect pentru parada care le este dedicată, moment de sărbătoare celebrat prin tradiție și care a devenit atracție turistică. Animalele sunt împodobite cu flori, văcarii poartă costume naționale, iar întoarcerea patrupedelor la casele lor este însoțită de muzică și voie bună, brânzeturi și dans. Localnicii și turiștii aflați pe toate aceste căi de întoarcere așteaptă nerăbdători deschiderea piețelor cu produse tradiționale și a brutăriilor, pentru a petrece alături de familii și copii, care au destinate tot felul de activități distractive. Oamenii petrec până noaptea târziu pe străzi, iar în localitatea Vale este desemnată și o regină a vacilor.

Târgul cămilelor, India

Festivalul Cămilelor din Pushkar este cea mai mare expoziție de cămile din lume. Se desfășoară la sfârșit de toamnă, reunește zeci de mii de exemplare și proprietarii lor și ține cinci zile. Organizată inițial ca un târg de vânzare-cumpărare pentru tot felul de animale domestice, inclusiv capre, oi și vaci, celebrarea a devenit un festival de anvergură și o atracție turistică, dată fiind spectaculozitatea tipic indiană a acestor manifestări. Vizitatorii au la dispoziție o mulțime de concursuri, atracții, motive de distracție și de petrecere plăcută a timpului, în timp ce pot admira exemplarele de cămile frumos împodobite, alături de localnicii îmbrăcați de sărbătoare. Pe timpul festivalului, doritorii pot face baie în lacul aflat în imediata apropiere a locului de desfășurare a evenimentului, întrucât se crede că apele au fost atinse cândva de marele zeu Brahma.

Migrația balenelor, SUA

766 24 8La începutul lunii martie 2020 este anunțată o nouă ediție a Festivalului Balenelor, de la Dana Point, California. Celebrarea cetaceelor implică, pentru participanți, excursii cu barca, în care pot fi văzute balene în grupuri, care migrează spre ape mai calde. „Festivalul este construit în jurul ideii de migrație a balenelor, dar este și o manifestare menită să susțină aceste animale”, adaugă Schmader. Pe toată durata în care cetaceele migrează, timp de două săptămâni, posibilitatea pentru turiști de a asista la spectaculoasele mișcări marine este asigurată de organizatorii festivalului, care pun la dispoziția publicului, în același timp, și o mulțime de posibilități de distracție… la sol.

Puck, vedetă în Irlanda

An de an, la Killorglin, în Irlanda, este celebrată o capră sălbatică devenită simbol local, numită Puck. Festivalul care îi este dedicat durează trei zile și are o tradiție impresionantă: în 1613, Regele Angliei James I a decretat înființarea târgului local de animale. Decizia monarhului era doar o formalitate, întrucât existența acestui festival irlandez se pierde în negura vremurilor. Potrivit unei legende locale, manifestarea trebuie să aducă un omagiu faptului că un exemplar s-a desprins de grupul său și a alertat cândva localnicii despre o invazie, eveniment prezent și într-o veche baladă irlandeză. În ultimele secole, Puck a fost celebrat în toate felurile, devenind o manifestare cu pregnant accent rural, cu distracții tradiționale, prilej de sărbătoare și de a perpetua o tradiție veche de secole. Exemplarul de capră care este ținut închis într-o cușcă pe durata festivalului este eliberat în sălbăticie la încheierea petrecerilor. În tot acest timp, animalul este foarte bine hrănit, este îngrijit și un adevărat rege al localității.

Crosul viermilor, SUA

766 24 9Considerați prezicători ai vremii și ai schimbărilor de anotimpuri, viermii sunt în centrul atenției la festivalul care le este dedicate, în Banner Elk, SUA. Localnicii pun viermii să se „întreacă” într-un soi de cursă, iar câștigătorul este examinat de experți și poate contura evoluția climatică a perioadei următoare. Fiecare larvă participantă la concurs are antrenor personal, care primește 1.000 de dolari în cazul în care viermele său iese învingător. Firește, pe lângă concursul propriu-zis există numeroase alte atracții pentru participanții la festivalul din Carolina de Nord.

La fiecare început de primăvară, mii de oameni se adună pe plaja Velas, din India, pentru a asista, în cadrul unui festival, la un miracol al naturii: eclozarea puilor de broască țestoasă și „cursa” acestora spre apele sărate ale mării. În ecuația acestei celebrări au intrat și conservaționiștii, care veghează ca năvala oamenilor spre spectacolul supraviețuirii să nu însemne și strivirea ouălor cu coșuri cu mâncare

Monkey Buffet, Thailanda

În Bangkok se desfășoară în fiecare an un festival care atrage turiștii ca un magnet, întrucât oferă o mulțime de senzații tari: Monkey Buffet. Pe parcursul zilelor manifestării, tone de fructe, de legume și de prăjituri sunt aduse în oraș pentru… cele circa 3.000 de maimuțe care trăiesc în zonă. Bunătățile sunt așezate în formă de piramidă la intrările în temple, iar primatele domnesc nestingherite, se ospătează și dau oamenilor credința că au adus ofrandele cuvenite zeului-maimuță Hanuman. Firește, turiștii și localnicii se adună buluc să vadă maimuțele „la lucru”, iar acestea nu se sfiesc să facă giumbușlucuri și să „socializeze” cu cei prezenți în stilul caracteristic, fără inhibiții și cu mișcări vioaie, uneori furându-le alimentele sau chiar banii din mână, astfel încât distracția este garantată. Pe lângă spectacolul oferit de maimuțe, participanții la festival au la dispoziție o mulțime de alte mijloace de distracție.

Cea de-a doua zi a Anului Nou chinezesc este dedicată câinilor, fiind considerată ziua lor de naștere și celebrată ca atare în toată China, prin manifestări de amploare și bunătăți oferite tuturor exemplarelor canine