Main menu

header

797 25 1de Carmen Ciripoiu

Unul dintre marii scriitori ai lumii, francezul Rene Barjavel a spus că „Dacă Dumnezeu ar fi avut nevoie să fie adorat, El n-ar fi creat decât câinii. Pentru că este animalul care iubeşte cel mai mult omul. Un câine înfometat, bătut, aruncat în apă de stăpânul său va reveni scheunând şi plin de dragoste. Iată credinciosul la care visează biserica”. Sunt nenumărate istorii cu şi despre câini, dar niciuna nu se compară cu cea a Aryei, această ființă nobilă care a străbătut peste 250 de kilometri ca să-și regăsească stăpânul. Un interviu de suflet cu Alex Munteanu (foto), tânărul pentru care privirea câinelui său este... cea mai frumoasă declarație de dragoste!

„Am luat-o când avea 3 luni și jumătate. Era frumoasă ca o bijuterie”

- Cu câteva zile în urmă, pe Facebook a apărut o știre despre o cățelușă care a dat tuturor o lecție de supraviețuire. Arya, cea mai bună prie- tenă a ta, s-a întors acasă după un drum foarte lung. Care e povestea ei?

- Pe Arya o am de la cel care a anunțat dispariția ei pe Facebook, Mihai Popescu. Părinții Aryei sunt la el și acum. Ce mi-a plăcut la omul ăsta este că el alege atent stăpânul pentru câinii pe care-i dă. Nu e ca la piață, cumperi câinele și atât. Mihai te sună, te întreabă de soarta animalului, dacă ai nevoie de ceva... Când am luat-o avea 3 luni și jumătate și era frumoasă ca o bijuterie. S-a născut pe 12 decembrie 2018. Eu și iubita mea ne-am dorit un câine cu care să putem merge la munte. Am vrut neapărat un Lup cehoslovac și așa a apărut Arya în viața noastră.

„E Lup! Dacă vede o căprioară, mai întâi se uită în ochii mei...”

- Și ai reușit să ajungi cu Arya pe cărări de munte?

- Da, am fost în Apuseni și am observat că Arya are un temperament de lup. Nu mai e câinele blând de acasă. Dar știe că eu sunt stăpânul, iar dacă vede o căprioară, întâi se uită în ochii mei. A fost antrenată de un jandarm din Oradea, timp de trei luni și jumătate. Mult pentru un câine! Mi-a spus că a fost al doilea exemplar din cariera lui care l-a mârâit.

- Probabil are personalitate…

- Are și personalitate, într-adevăr, dar e și foarte încăpățânată. Și extrem de frumoasă și cu eleganța unei lady. Motiv pentru care a și câștigat multe premii. (râde)

„Cred că a alergat până la epuizare, de a ajuns tocmai la Pitești”

797 25 2- Și atunci, cum s-a pierdut?

- Arya are stări de vomă când este în mașină. Am făcut rost de o cușcă pe care am pus-o într-o remorcă. Am plecat împreună și când am coborât autostrada de la Cluj la Aiud, fiind un drum în lucru, siguranțele s-au desfăcut. Am oprit la un semafor la un moment dat și cred că ea atunci a împins cușca și a ieșit. Pentru că din mers nu sare niciodată. Eram pe trotuar și mi-a spus un domn că a observat un Lup și tirul din spatele meu care a frânat. Pe Arya a văzut-o multă lume din Teiuș atunci când s-a pierdut, dar, ulterior, timp de câteva zile, nimeni n-a mai zărit-o.

- E posibil ca în această perioadă să fi stat la cineva?

- Puțin probabil, pentru că nu ar sta de bunăvoie la nimeni. Eu cred că tot timpul a alergat. Câinii din această rasă fac asta până la epuizare. Așa este rasa lor. Probabil că de-aia a ajuns aşa rapid la Pitești.

- Ce ai făcut când ți-ai dat seama că Arya nu mai e lângă tine?

- Prima dată i-am contactat pe vânători. S-a întâmplat recent să mai fie împușcat un câine care semăna cu un Lup. Apoi i-am sunat pe cei de la Poliția canină. Am luat legătura ulterior cu o doamnă din Alba Iulia al cărei soț este polițist. Așa am ajuns la Poliția Canină din Sibiu, unde există singurul câine de urmă din țară. Din păcate însă, acesta ia doar urma omului, nu și a altor animale. Mai mult decât atât, se putea întâmpla ca ea să se sperie. Sau să se camufleze, ca să nu fie găsită. Între timp, Mihai a pus postarea pe Facebook. La un moment dat, m-au contactat doi băieți de la Pitești, mai precis de la Bascov. M-au sunat cu video și când am văzut-o lângă ei, mi s-au tăiat picioarele. Am strigat-o și imediat a pupat telefonul. Am hotărât unde să ne întâlnim și la 1:45 noaptea am plecat să-mi recuperez prietena. Atât era de speriată că le-a ros tapițeria mașinii și am spus că le plătesc totul, numai să o văd acasă. Le mulțumesc din suflet acestor băieți nemaipomeniți, dar și tuturor celor din Teiuș care au căutat-o nonstop! Au fost doamne cu copii care au umblat după ea. E surprinzător cum a putut un câine să schimbe oamenii. Au fost persoane care nu se salutau înainte, dar care s-au unit să o găsească pe Arya. Am spus că dacă nu o voi mai vedea niciodată, alt câine nu mai vreau!

„Când ne-am revăzut, era supărată pe mine și a sărit în brațele iubitei”

797 25 3- Și cum a fost revederea?

- Nu mi-a venit să cred că e lângă mine. Era atât de slabă că îi număram coastele, pentru că timp de șapte zile nu a mâncat nimic. Când m-a văzut, m-a pupat, dar se vedea că e supărată pe mine. În schimb, a sărit imediat în brațele iubitei. Era foarte speriată și avea și o conjunctivită. Se observă că s-a bătut, pentru că are urmă la ochiul stâng și la bot. Imediat ce am ajuns acasă, am sunat medicul veterinar, însă mi-a recomandat să o las câteva zile să se odihnească. Duminică (n.r. - 30 august 2020), am făcut băiță și urmează să mergem la control. În sfârșit, i-a trecut supărarea. E foarte iubită și alintată.

- Fiind atât de alintată, bănuiesc că are locul ei special în casă.

- Nu, Arya nu stă în casă. Noi locuim aproape de pădure, avem o curte foarte mare și pe ea o ținem într-un țarc, când suntem plecați. În rest, e liberă, face ce vrea. I-am cumpărat un țarc din Polonia, care are toate condițiile. Am făcut asta, pentru că încă distruge tot ce prinde. Orice jucărie îi cumpăr, a doua zi nu mai există! Are dinții foarte puternici. În plus, este o rasă de câini care nu suferă niciodată de frig.

„Am plâns un an, după ce mi-a murit primul câine, un Dalmațian”

- Câinii iubesc întotdeauna copiii. Arya în ce relație este cu cei mici?

- Îi adoră! E foarte cuminte. Am dus-o în cele mai aglomerate locuri, unde copiii au făcut ce-au vrut cu ea. În momentul în care vede un micuț, imediat se așază cu botul lângă el. Așa cum am spus mai devreme, este ca o lady.

- Ai mai avut prieteni necuvântători, în afară de Arya?

- Am avut prima dată un Dalmațian. Am plâns un an după ce s-a stins. La părinți, mai sunt acum doi câini din rasa York, Carina și Sofia, două suflete care le fac viața mult mai frumoasă.

„După ce va împlini 2 ani, va face puiuți. Abia aștept momentul“

Poveştile uimitoare ale altor animale care s-au întors acasă în mod miraculos

„După ce se va stabiliza, vom pleca într-un loc cu multă apă. Adoră să înoate“

- Unde veți pleca după ce Arya își va reveni?

- După ce se stabilizează, vom merge într-un loc cu multă apă. Îi place foarte tare să înoate, parcă mușcă apa. Însă nu intră niciodată dacă nu mă vede pe mine. Iar dacă ajungem într-o pădure, ține capul plecat și privirea în față. Exact ca un lup!