Main menu

header

800 24 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Când o vedeți cum aleargă liberă, nestingherită, prin imensa savană aurie a Africii, nu vă puteți abține să nu-i admirați frumusețea. Muză pentru majoritatea creatorilor de modă, zebra, un animal de o extraordinară eleganță, nu poate fi trecută niciodată cu vederea. Iată care sunt lucrurile prea puțin știute despre frumoasele animale, considerate pe drept cuvânt emblema Africii.

Dungile țin insectele la distanță

Când vine vorba despre zebre, întreaga omenire se miră de modelele ce par desenate cu mare atenție pe blana acestora, iar oamenii de știință au încercat să înțeleagă de ce aceste superbe exemplare au dungile lungi. Unii cercetători susțin că le ajută să interacționeze, iar potrivit biologului Tim Caro, de la Universitatea din California, tot dungile lungi au rolul de a ține insectele la distanță, pentru că muștele se feresc cel mai mult de... dungi. Pe de altă parte, dungile albe și negre reprezintă o formă de camuflaj numită colorație distructivă, ce sparge practic conturul corpului. Astfel, zebrele pot fi vizibile pe timpul zilei, dar noaptea, când prădătorii sunt foarte activi, acestea produc confuzie, distorsionând distanța dintre aceștia și frumoasele Africii. Cât privește greutatea unei zebre, aceasta oscilează între 180 şi 500 de kilograme, în funcție de specie.

Nu există două la fel

800 24 2O altă teorie legată de dungile zebrelor vorbește despre faptul că acestea le ajută să-și regleze temperatura corpului. Dacă unii specialiști spun că într-adevăr această minunată alternanță dintre negru-alb face parte dintr-un mecanism de eliberare a căldurii, sunt și specialiști care menționează că dungile nu au absolut nicio legătură cu termoreglarea. Interesant este însă faptul că nicio zebră nu seamănă cu vreo soră de-a ei, pentru că fiecare animal are coloritul, grosimea și amplasarea dungilor diferit. De asemenea, la fel ca și la om, unice sunt și amprentele digitale și linguale. Cât privește veșnica întrebare dacă zebrele sunt albe cu dungi negre sau negre cu dungi albe, oamenii de știință îi lămuresc pe curioși menționând că la fel ca și în cazul pisicilor, câinilor și al ghepardului, pielea unora dintre cele mai frumoase animale din junglă este neagră, dungile nefiind prezente.

Struțul le este cel mai bun prieten

Chiar dacă principalul prădător al zebrelor rămâne leul, surprinzător, acestea îl pot ucide pe regele junglei, dacă îl lovesc cu putere în cap. Mai mult, sunt cunoscute și cazuri în care zebrele, când s-au văzut încolțite, au lovit cu copitele și au mușcat pentru a se apăra, ajungând ca în final să rupă maxilarele leilor, care, neputând să se mai hrănească, au murit prin înfometare. Întrucât își pot roti urechile în orice direcție, această mișcare le ajută foarte mult să comunice între ele. Oamenii de știință susțin că zebrele și struții pot fi văzuți deseori împreună, întrucât se protejează reciproc de pradă. Dacă zebra aude sau simte cel mai bine pericolul, la rândul său, struțul are o vedere foarte bună. Totodată, specialiștii spun că dacă una dintre zebre este rănită, aceasta este înconjurată de surate, care încearcă să îndepărteze cât mai repede pericolul.

Pot bea 14 litri de apă pe zi

Există trei specii de zebre: zebra lui Burchell, cunoscută și drept „zebra comună”, zebra lui Grevy, botezată după Jules Grevy, fostul președinte francez care a primit cadou un astfel de animal, și zebra Equus sau „zebra de munte”. Interesant este faptul că zebrele de munte și zebrele comune trăiesc în grupuri denumite „haremuri”, care sunt formate dintr-un mascul și până la șase femele și puii lor. Dacă zebrele de munte și cele comune sunt recunoscute ca fiind sociabile, în ceea ce le privește pe zebrele lui Grevy, oamenii de știință susțin că nu stau împreună decât maximum câteva luni, apoi puii rămân cu mamele lor, iar masculii aleg să trăiască singuri. În perioada anuală în care zebrele migrează în căutare de mâncare și de apă, cele mai multe responsabilități îi revin celui mai bătrân mascul din familie, care are permanent grijă ca grupul să nu se îndepărteze prea mult de sursa de apă. De altfel, întrucât sunt dependente de apă, zebrele sunt în stare să bea chiar și 14 litri pe zi.

Unicele animale care pot vedea în culori

La fel ca și caii, zebrele dorm în picioare, dar numai dacă sunt împreună, iar puii sunt extrem de protejați de mamele iubitoare, astfel încât cel mic este hrănit cu lapte timp de un an. Este un adevărat deliciu cum micuțul care abia s-a născut, se poate ridica singur, ba chiar merge aproximativ 20 de minute… Se presupune că zebrele sunt singurele animale care pot vedea în culori, dar nu pot distinge culoarea portocalie. Iubite și deopotrivă apreciate, zebrele apar pe stema monedei și bancnotei din Botswana. Începând cu secolul al XIX-lea, au început să fie realizate numeroase încrucișări între zebre, cai, măgari sau catâri și astfel au luat naștere zebroizii.

Recent, un mânz de zebră de culoare închisă, cu buline albe, a fost văzut în Rezervația Naturală Masai Mara din Kenya. Puiul suferă de o mutație genetică rară în tiparul dungilor, numită pseudomenalism

În sălbăticie, zebrele pot trăi până la 20-30  de ani, iar în captivitate până la 40 de ani

Zoe, singura cu blană aurie de pe Terra

800 24 3Oamenii au încercat mult timp să domesticească zebrele, dar sunt foarte rebele și extrem de agresive, o trăsătură care le ajută foarte mult să supraviețuiască în Africa. Chiar și așa, a existat o persoană care a reușit să se apropie de ele atât de mult, încât le-a înhămat la caleașca sa, apoi mândru de ce a realizat, s-a plimbat prin Londra. Este vorba despre celebrul și, totodată, excentricul zoolog Lionel Walter Rothschild, al doilea baron de Rothschild. Însă acesta a observat că zebrele nu pot sub nicio formă să atingă viteza cailor, acestea putând să alerge cu maximum 56 de kilometri pe oră. În plus, ca să poată deruta prădătorul, zebrele au obiceiul să alerge în zig-zag. Totuși, rezistența la efort este foarte mare și se folosesc de ea. În lume, există o singură zebră aurie, care poartă numele de Zoe, un exemplar superb, care i-a uimit pe oamenii de știință. Această minunăție se află în captivitate la Molokai, un parc din Hawaii, chiar din anul 1998 când a fost găsită și este atracția principală a acestui loc. Oamenii de știință au ales ca aceasta să nu trăiască în libertate, întrucât suferă de amelanism, o afecțiune ce i-a depigmentat dungile negre, motiv pentru care s-a considerat că este lipsită de apărare.