Main menu

header

810 25 1de Carmen Ciripoiu şi Claudia Mîţoi

Dragostea față de animale va spune întotdeauna povești despre inimă, caracter și suflet și va inspira noblețe. Ghidându-se după principiul că acestea împart cu oamenii privilegiul de a avea un suflet, doctorul Aurelian Ștefan (medalion) a creat un proiect unic în lume: Homeless Animal Hospital. Un loc unde și bogatul și săracul își poate salva de la moarte cel mai bun prieten.

„Am făcut un spital veterinar care nu face profit”

- Sunteți inițiatorul unui proiect unic în România, un spital unde au acces toate animalele, indiferent de condiția lor socială. Cum a început povestea Homeless Animal Hospital?

- Povestea Homeless Animal Hospital începe din prima zi când am devenit medic veterinar. Am depus un jurământ care mi-a dat fiori și pe care, din nefericire, îl citim doar la absolvirea facultății. Eu l-aș face subiect de admitere la Facultatea de Medicină Veterinară. Acolo spune clar să pledăm pentru viața pacienților noștri și să facem lucruri frumoase pentru animale. Pentru că sistemul este complet privat, toate tratamentele costă, iar acest motiv împiedică multe animale bolnave grav să beneficieze de șansa de a fi tratate, pentru simplul motiv că nu sunt bani. Totul a început de la a căuta modalități de a nu ne abate de la jurământul depus.

- Care este scopul acestui spital și al acestui proiect?

- În România medicina veterinară este 100% privată, iar asociațiile de protecție nu pot deține un spital veterinar. Am făcut un spital veterinar care nu face profit și care investește totul în dezvoltarea ideii de a ajuta animalele din România la un nivel foarte ridicat. Vorbim despre ecografii, radiografii, tratamente laser, intervenții efectuate sub microscopul chirurgical și foarte multe intervenții ortopedice de înaltă finețe și complexitate. Scopul nostru este să ajutăm cât mai multe animale în imposibilitate de a avea o viață fără durere sau cât mai bună și vrem să facem șapte-opt spitale în România, dar şi la Chişinău, unind țara prin acest proiect unic în lume.

„Primul meu pacient a fost o cățelușă maidaneză lovită de mașină, care a venit cu piciorul într-un ziar”

- Dacă nu ați fi fost un mare iubitor de animale, nu ați fi putut face un lucru atât de frumos. Cine v-a insuflat această dragoste?

- Spitalul este făcut pe locul unde s-a născut mama mea și unde eu și fratele meu, partenerul meu în această inițiativă, am copilărit. Pasiunea pentru viață este ceva cu care te naști, dar este cizelată de mediul în care trăiești. Familia mea a avut rolul determinant în a mă inspira asupra condiției animalelor necăjite.

- Care a fost primul animal de care ați avut grijă?

- Îmi aduc aminte ca acum, era o cățelușă maidaneză lovită de mașină, care a venit cu piciorul într-un ziar, într-o noapte de vară în care eu eram de gardă. Am participat activ la operația ei și știu bine că la un moment dat a țâșnit un jet puternic de sânge direct în piept. A fost cea mai lungă noapte de gardă din viața mea.

„Am avut chiar și un purceluș la terapie intensivă”

810 25 2- Ce fel de cazuri ajung la dumneavoastră?

- Suntem specializați pe animale mici, câini și pisici, și uneori iepuri. Dar am avut și un purceluș la terapie intensivă. Cazurile pe care noi le vedem zilnic sunt extrem de complexe, cu precădere animale care sunt în pericol de a se înmulți necontrolat și pe care le sterilizăm, animale abuzate, rănite, traumatizate sau care au nevoie de terapie intensivă pentru a învinge bolile infecțioase. Vedem foarte multă traumă și foarte multe oase rupte.

- E greu de contabilizat câte animale au ajuns la Homeless Animal Hospital. Care a fost cel mai greu caz cu care v-ați confruntat până acum?

- În cei trei ani și jumătate de activitate, am trecut de 25.000 de animale tratate sau operate. E greu de spus care a fost cel mai greu caz... Poate o cățelușă pe nume Stella, care a fost pur și simplu jupuită în urma unui accident rutier. Pentru Stella am tremurat zilnic să nu facă septicemie. Dar a învins și este de nerecunoscut acum.

„Mergem în ghetouri, în zonele cele mai sărace pentru a ajuta animalele în gravă suferință”

810 25 3- Au existat și persoane care v-au adus animalele, apoi le-au părăsit?

- Foarte rar avem așa cazuri. La noi ajung oameni care ne solicită ajutorul și apoi iau acasă animăluțele respective. Sunt bucuroși că au găsit înțelegere și că le-am vindecat prietenii. E greu să nu ai bani să-ți duci animalul la veterinar...

- Un lucru cu adevărat extraordinar este lansarea proiectului „Patrula veterinară”, prin care mergeți în cele mai sărace locuri și ajutați animalele...

- „Patrula veterinară” este un proiect pe care eu îl visez noaptea. Să patrulezi în zonele cele mai sărace, în ghetouri, în zone părăsite, este pentru mine o mare mulțumire sufletească. Este foarte costisitor, dar când avem posibilitatea reluăm expedițiile în teren și în mahalale. La fiecare misiune descoperim animale în gravă suferință, datorită lipsei banilor sau a lipsei educației. Vedem lanțuri încarnate, răni cronicizate, milioane de căpușe și purici, cățele care nasc continuu și lista poate continua.

„Oferim anual peste 7.000 de locuri de sterilizare câini și pisici”

- Pentru ca blănoșii să nu se înmulțească necontrolat ați făcut și proiectul „ABC pentru animale - Animal Birth Control”, prin care oferiți sterilizare de la zero lei. Cum au reacționat oamenii?

- ABC pentru animale este un concept care se implementează în SUA de 50 de ani și care este baza oricărei abordări durabile a situației animalelor fără stăpân care, de fapt, provin din înmulțirea haotică instinctuală a câinilor și pisicilor. Nu există suficiente căsuțe pentru toți puiuții născuți, iar sterilizarea este baza oricărei idei de protecție a animalelor, de adăpostire și de adopție. Anual oferim peste 7.000 de locuri de sterilizare câini și pisici, pornind de la zero lei. Iar acest lucru vine în sprijinul oamenilor care înțeleg ideea de suprapopulație canină și felină. Pe scurt, este un real succes.

- Cum reușiți să vă descurcați cu banii? De unde strângeți fonduri? Este limitată profesia de medic veterinar de condiția financiară?

- În spital sunt 29 de locuri de spitalizare, care sunt mereu ocupate. Aici lucrează 19 persoane și ne dorim să ajungem la 30 de membri în echipa noastră, dar asta depinde de susținerea oamenilor. Și că tot a venit vorba despre susținere, cea mai mare grijă a mea este să reușesc să țin echipa unită, să acopăr costurile de funcționare a spitalului și a consumabilelor. Este un stres zilnic pentru mine pentru că suntem mereu la limită. Din nefericire, medicina nu ține cont că tratezi un puiuț coborât din căruțul de butelie sau din șortul bunicuței. Materialele sunt aceleași și sunt scumpe. Să salvezi vieți, costă bani.

„În trei ani, am trecut de 25.000 de animale tratate sau operate“

„Cerem sprijinul oamenilor să facă o donaţie cât de mică, dar constantă, chiar şi de 10 lei lunar“

- Unde pot face donații cei care doresc să ofere ajutor celor mai minunați prieteni?

- Pentru a acoperi costurile oferim servicii veterinare către toți posesorii de animale. Aceștia sunt foarte încântați să știe că banii pentru vaccinul cățelului merg să salveze alți căței necăjiți. Cerem sprijinul oamenilor să facă o donație cât de mică, dar constantă, chiar și de 10 lei lunar. Nu se pot salva vieți cu like-uri sau inimioare, binecuvântări și urări de bine. Orice ajutor contează. Hrana este foarte importantă și voluntariatul ne-ar ajuta foarte mult. Donații se pot face în secțiunea ajută de pe www.homelessanimalhospital.org.