Main menu

header

854 24 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Animalele de companie consumă mai mult de 25% din cantitatea de carne produsă în SUA. Pe de altă parte, veganismul care se extinde printre oameni a generat un trend care devine modă - dietă vegană pentru animalele carnivore de acasă. Dar pot pisicile și câinii să renunțe la carne?

Năut, morcovi, cartofi dulci, spanac, afine

Moda e modă - un producător care vinde hrană pentru animale de companie pe bază de plante a strâns 23 de milioane de dolari în ultima sa rundă de finanțare, pe fondul interesului crescând al consumatorilor pentru alimentele vegane pentru necuvântătoare. Compania îmbie carnivorele din casele proprietarilor de câini și pisici cu delicatese făcute din superalimente, cum ar fi năutul, cartofii dulci, spanacul și afinele, alături de alte legume, ca morcovii. Producătorul, firește, afirmă că produsele sale sunt mai sănătoase și considerabil mai puțin consumatoare de resurse decât producerea hranei pentru câini pe bază de carne. Există, firește, și companii care oferă hrană „de tranziție” - hrană pentru animale de companie făcută din carne și pește cultivate în laborator.

Vedetele promovează trendul

854 24 2În doar un an, anumite companii care realizează hrană vegană pentru animalele de companie au înegistrat creșteri de vânzări și de 700%. Vedetele și persoanele publice de notorietate contribuie din plin la stimularea acestui trend. De pildă, artista Katy Perry și campionul de Formula 1 Lewis Hamilton se numără printre cei care au vorbit public despre hrănirea însoțitorilor canini cu o dietă pe bază de plante. „Am decis să-l trec pe Roscoe la o dietă vegană. I-a schimbat viața. Nu are probleme de respirație, gâtul nu mai este încordat și nu se supraîncălzește ca înainte atunci când aleargă. Este din nou ca un cățeluș!”, a scris Hamilton pe rețelele de socializare.

„Animalele de companie pot supraviețui cu produse vegetariene”

Ca și în cazul recomandărilor pentru stilul de viață și de alimentație ale oamenilor, există și la animalele de companie specialiști care întrețin valul. „Un număr tot mai mare de dovezi pare să indice că animalele de companie pot supraviețui și chiar se pot dezvolta pe baza dietelor vegetariene și vegane sănătoase din punct de vedere nutrițional”, arată anumite opinii publicate de revista „Animals”, care citează rezultatele a… patru studii care au examinat adecvarea nutrițională a dietei vegetariene pentru câini. De altfel, faimosul Border-Collie Bramble, care a ajuns la vârsta de 25 de ani și deține un record Guinness Book pentru longevitate, a trăit cu o dietă vegană.

Echivalentul caloric al dietei a 63 de milioane de americani

Pe măsură ce veganismul a crescut printre occidentali - conform cercetărilor recente, acest trend a crescut cu 600% doar în SUA între 2014 și 2017 - s-a extins și ideea de a hrăni animalele de companie cu altceva decât cu resturile din industria cărnii. În 2017 s-a estimat că emisiile de carbon din carnea consumată de animale au fost responsabile pentru aproximativ 64 de milioane de tone de dioxid de carbon în aer în fiecare an La această cifră se adaugă apa folosită pentru culturi, cea potabilă, terenul de pășunat etc. Revista „Plos One” a publicat o lucrare care a estimat că pisicile și câinii din SUA au consumat în fiecare an echivalentul caloric al dietei a 63 de milioane de americani.

Pisicile, expuse cardiomiopatiei

Toate aceste calcule au generat întrebarea dacă pisicile și câinii din casele oamenilor pot renunța la carne și chiar să devină complet vegane. În Regatul Unit al Marii Britanii, în temeiul Legii privind bunăstarea animalelor, proprietarul are obligația de a hrăni animalul cu o dietă adecvată. De pildă, pisicile sunt carnivore prin excelență și necesită anumite cantități de aminoacizi pentru a fi sănătoase, iar lipsa acestora poate duce la probleme de sănătate. „Din acest motiv, nu aș recomanda o dietă vegetariană, cu atât mai puțin una vegană”, atrage atenția Daniella Dos Santos, președinte al Asociației Veterinare Britanice. Ca urmare, moda veganismului este o provocare atunci când vine vorba despre felinele de companie. Acestea nu pot produce ele însele anumite proteine - cum ar fi taurina. Felinele de companie care nu au suficientă taurină sunt expuse riscului de a dezvolta o afecțiune potențial fatală, numită cardiomiopatie dilatată, arată Societatea Americană de Prevenire a Cruzimii față de Animale.

Felinele de apartament „nu pot digera materialul vegetal”

Chiar dacă autoritățile americane în domeniu au consemnat în mod clar faptul că pisicile au nevoie de o dietă deosebit de bogată în proteine, care poate fi dificil de alcătuit cu plante și, în plus, au probleme de procesare a carbohidraților pentru că „nu pot digera bine materialul vegetal și necesită substanțe nutritive esențiale pe care numai carnea le poate furniza”, acest lucru nu a împiedicat unele firme să creeze alimente vegane pentru felinele de companie. Brandurile propun produse îmbogățite cu taurină și alte proteine esențiale. Dar, potrivit consensului general și cu excepția câtorva veterinari, este puțin probabil ca pisicile să prospere cu o dietă fără carne, notează BBC.

Abordare riscantă pentru câini

Când vine vorba despre câinii de companie, lucrurile și opiniile se diversifică. Motivul principal pentru care aceste animale au trecut de la sălbăticie la a deveni tovarășii oamenilor a fost mâncarea oferită - și aceasta nu era întotdeauna carne. Spre deosebire de pisici, câinii au gene de amilază, ceea ce înseamnă că pot digera amidonul vegetal, o adaptare care s-ar fi putut dezvolta pe măsură ce s-au hrănit cu resturile din jurul focurilor de tabără preistorice. Dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple și aceasta nu e o argumentație suficientă pentru a se promova dieta vegană pentru urmașii lupilor care trăiesc în casele oamenilor. „Teoretic, este posibil să hrănești un câine cu o dietă vegetariană, dar este mult mai plauzibil ca aceasta să fie o abordare greșită. Modificarea trebuie făcută sub îndrumarea unui specialist veterinar”, explică Dos Santos.

„Există această perspectivă învechită referitoare la intestinele animalelor noastre de companie. Nu are sens să facem bile din proteine dacă putem să le facem din plante“  Ryan Bethencourt, producător de hrană pentru animale

Făina de greieri „oferă toţi aminoacizii esenţiali“

854 24 3Producătorii de hrană vegană pentru animale propun o mare varietate de opțiuni. Prima critică a dietelor pe bază de plante este că sunt sărace în proteine. Așa au ajuns în hrana pentru animalele de companie algele marine, drojdia, ciupercile, făina de greieri. „Acest produs oferă toți cei zece aminoacizi esențiali de care are nevoie câinele. În plus, animalele adoră gustul greierilor”, detaliază Haley Russell, fondator al brandului Chippin.