Main menu

header

873 24 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Timp de secole, oamenii de pe tot globul au documentat un comportament alarmat al animalelor în perioada premergătoare dezastrelor naturale. Acest simț foarte special are secrete pe care oamenii de știință încearcă să le deslușească, pentru a putea folosi acest sistem de avertisment natural.

„Alertele”, documentate din Antichitate

873 24 2Tsunami-ul din 2010, generat de un cutremur submarin în apropiere de Sumatra, care a ucis aproape 500 de oameni pe Insulele Mentawai, a fost „prevăzut” de animale. „Elefanții au reacționat ca și cum ar avea un fel de cunoștințe timpurii despre iminența unui dezastru natural. Și un alt episod - cu doar câteva zile înainte de erupția vulcanică din Tonga, o țestoasă proaspăt eliberată a făcut o întoarcere bruscă”, explică cercetătoarea ONU a dezastrelor naturale Irina Rafliana. Practic, cea mai veche referire înregistrată la comportamentul neobișnuit al animalelor înainte de un dezastru natural datează din 373 î.Hr., când istoricul grec Tucidide a raportat că șobolani, câini, șerpi și nevăstuici au părăsit orașul Helice în zilele dinaintea unui cutremur catastrofal. De asemenea, cu câteva minute înainte de cutremurul din Napoli din 1805, boii, oile, câinii și gâștele au început să scoată sunete ascuțite la unison, iar înainte de cutremurul din San Francisco, din 1906, a fost documentată fuga în masă a cailor. „Chiar și cu tehnologia disponibilă astăzi, nu suntem capabili încă să anticipăm în mod corespunzător majoritatea catastrofelor naturale”, punctează Charlotte Francesiaz, de la Oficiul francez pentru biodiversitate, care examinează modul în care păsările migratoare care traversează Pacificul par capabile să evite furtunile și alte pericole.

Șapte din opt cutremure puternice prezise în Italia

873 24 3Una dintre cele mai importante investigații asupra modului în care animalele ar putea prezice dezastrele a fost efectuată recent de o echipă condusă de Martin Wikelski, de la Institutul Max Planck, din Germania. Studiul a implicat înregistrarea tiparelor de mișcare ale diferitelor animale (vaci, oi și câini) într-o fermă din regiunea Marches, predispusă la cutremure, din centrul Italiei. Între octombrie 2016 și aprilie 2017 au fost înregistrate peste 18.000 de cutremure în regiune, de la unele mici până la cel devastator, cu magnitudinea de 6,6 grade, din Norcia. Cercetătorii au observat că animalele de fermă au început să-și schimbe comportamentul cu până la 20 de ore înainte de un cutremur. Șapte din opt cutremure puternice au fost prezise corect în acest fel. Un alt studiu care monitorizează mișcările caprelor marcate pe versanții vulcanici ai Muntelui Etna, din Sicilia, a constatat că animalele păreau să aibă o perspectivă anticipată despre momentul în care vulcanul urma să se reactiveze, notează BBC.

„Mecanism interior de evadare seismică”

În America de Sud, ecologistul Rachel Grant, de la Universitatea London South Bank, a obținut rezultate similare. După ce a înregistrat modelele de mișcare ale animalelor folosind camere în Parcul Național Yanachaga, din Anzii peruani, într-o perioadă care a inclus cutremurul cu magnitudinea 7 grade pe Scara Richter din 2011, specialistul a observat că „numărul de animale înregistrate pe camere a început să scadă cu aproximativ 23 de zile înainte de cutremur, fenomenul accelerându-se cu opt zile înainte de cutremur. În zilele șase, cinci, trei și doi înainte de cutremur, precum și în ziua cutremurului nu au fost înregistrate mișcări ale animalelor, ceea ce este foarte neobișnuit”. Cum precursorii cutremurului nu sunt bine documentați științific, specialiștii caută explicații pentru comportamentul remarcabil, uluitor, al animalelor. „Unii oameni de știință susțin că animalele ar fi putut dezvolta un mecanism interior de evadare seismică. Poate că detectează undele de presiune înainte de sosirea cutremurelor, poate că sesizează modificări ale câmpului electric atunci când roca începe să se comprime. De asemenea, animalele s-au dovedit sensibile la magnetism și la câmpurile electrice”, susține Matthew Blackett, profesor de geografie fizică la Universitatea Coventry, din Marea Britanie.

Sesizează infrasunetele dinainte de tornade

873 24 4Ar putea oamenii să prezică dezastrele prin observarea comportamentului animalelor? ICARUS (International Cooperation for Animal Research Using Space) este o inițiativă creată de o colaborare globală a oamenilor de știință în 2002, care își propune să ofere un sistem de observare global precis pentru o serie de animale mici, marcate, pentru a furniza date și indicii ale fenomenului. China a creat un sistem de alertă de cutremur care monitorizează comportamentul șerpilor din ferme, dintr-o regiune extinsă, predispusă la cutremur. Mișcările lor și ale altor animale au determinat autoritățile să evacueze orașul chinez Haicheng în 1975, chiar înainte de un cutremur major, acțiune care a salvat nenumărate vieți. În 2014, oamenii de știință care urmăresc păsările din SUA au observat că acestea au decolat brusc din locul lor de reproducere din Munții Cumberland și au zburat la 700 de kilometri distanță, deși abia terminaseră un zbor de peste 5.000 de kilometri. La scurt timp după plecarea păsărilor, un grup teribil de peste 80 de tornade a lovit zona, ucigând 35 de oameni și provocând daune de peste un miliard de dolari. „Meteorologii și fizicienii știu de zeci de ani că furtunile mari produc infrasunete foarte puternice, care pot parcurge mii de kilometri și pe care păsările le sesizează”, susține Henry Streby, biolog la Universitatea din California, Berkeley.

Organizația Mondială de Meteorologie a constatat că aproximativ 100 de țări încă nu dispun de sisteme de avertizare timpurie pentru dezastrele naturale la care sunt expuse

Fuga în masă din faţa valului tsunami

În 2004, un tsunami declanșat de un cutremur cu magnitudinea de 9,1 grade pe scara Richter în largul Indoneziei a decimat comunitățile de coastă din jurul Oceanului Indian, ucigând cel puțin 225.000 de oameni. Numărul imens de morți a fost cauzat parțial de faptul că multe comunități nu au primit niciun avertisment. Pe de altă parte, însă, în minutele și orele dinainte ca pereții de apă cu înălțimi de până la 9 metri să izbească liniile de coastă, unele animale păreau să facă eforturi să fugă. Potrivit relatărilor martorilor oculari, elefanții s-au îngrămădit spre terenuri mai înalte, păsările Flamingo au abandonat zonele joase de cuibărit, iar câinii au refuzat să iasă în aer liber. În satul de coastă Bang Koey, din Thailanda, localnicii au relatat că o turmă de bivoli de lângă plajă își ciuleau brusc urechile, priveau spre mare, apoi s-au îndreptat spre vârful unui deal din apropiere, cu câteva minute înainte de tsunami. „Supraviețuitorii au afirmat, de asemenea, că au văzut vaci, capre, pisici și păsări, îngrămădindu-se în mod deliberat spre interior, înainte de venirea valului. Mulți dintre cei care au supraviețuit au avut inspirația să fugă împreună cu aceste animale”, detaliază Irina Rafliana, cercetător la Institutul German de Dezvoltare din Bonn.