Main menu

header

891 24 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Îngerii iau multe forme în lumea oamenilor. Deseori, câinii manifestă loialitate, curaj și inteligență în fața unui pericol iminent și sunt în stare de acte formidabile pentru a-și proteja membrii familiei. Indiferent dacă sunt bătrâni, orbi, speriați sau răniți, acești adevărați prieteni ai oamenilor le-au salvat viața în condiții teribile.

Heidi a stat în apă 12 ore

Un câine din rasa Ciobănesc German a fost zărit în Moreton Bay, Australia, plutind lângă o cutie de accesorii, un costum și alte articole dintr-o ambarcațiune răsturnată, a anunțat Poliția din Queensland. Un pescar a scos din apă cățelușa pe nume Heidi, dar a fost imposibil s-o calmeze - patrupedul scheuna îngrozitor și încerca să se întoarcă în valuri. Omul a chemat paza de coastă pentru asistență imediată, iar detașamentul de salvare a declanșat o căutare extinsă, pornind de la comportamentul câinelui, până când stăpânul lui Heidi a fost găsit și salvat ca prin minune. Ulterior s-a stabilit că Heidi stătuse în apă peste 12 ore, veghindu-și stăpânul care își pierduse cunoștința, până a zărit pe cineva și a putut să dea alarma.

Kelsey și-a încălzit stăpânul înghețat

891 24 2În iarna anului 2017, un bărbat a alunecat în zăpadă, în sălbăticia înghețată din Michigan, SUA, și și-a rupt gâtul. În timp ce zăcea paralizat și își aștepta sfârșitul prin hipotermie, Golden Retriever-ul său, pe nume Kelsey, a făcut totul pentru a-l salva. Potrivit The Telegraph, animalul s-a întins deasupra stăpânului pentru a-i ține de cald și a rămas nemișcat timp de 19 ore, lătrând neîncetat, până la sosirea ajutorului, mult după ce stăpânul său își pierduse cunoștința. Un alt caz de proprietar de câine care îi datorează viața patrupedului său a fost înregistrat tot în Michigan. Un câine pe nume Peanut, care suferise abuzuri îngrozitoare înainte de a fi adoptat de oameni iubitori, s-a transformat din salvat în salvator. Revista People a relatat despre felul în care lătratul frenetic al lui Peanut i-a alertat pe proprietarii săi, care au ieșit din casă și au găsit în curte o fetiță de 3 ani, aproape moartă, care rătăcise ore în șir departe de o casă în care era chinuită. Când ajutorul a ajuns la copilă, primul cuvânt pe care l-a rostit cea mică a fost „câine”.

Jazzy și-a ferit proprietarul de șoc diabetic

891 24 3În primăvara lui 2018, presa din New York relata despre gestul formidabil al unui Yorkshire Terrier pe nume Jazzy, care s-a remarcat printr-un comportament extraordinar. În momentul în care stăpânului său, care suferea de diabet, i s-a făcut rău și a căzut la pământ, inconștient, animalul a făcut gesturi persistente pentru a-l menține treaz, inclusiv înghiontindu-l și apucându-l de bărbie, timp în care lătra și încerca să atragă atenția. Acest tărăboi a alertat-o pe mama bărbatului, care a reușit să-l trezească înainte de a intra în șoc diabetic. Datorită lui Jazzy, stăpânul său a supraviețuit. Tot despre gestul unui câine față de partenerul său uman este vorba și în povestea lui Buddy, despre care a relatat pe larg postul de radio din Boynton Beach, Florida. Atunci când stăpânul câinelui, în vârstă de peste 80 de ani, a căzut și nu s-a mai putut ridica, Buddy, chiar dacă avea, la rândul său, o vârstă respectabilă, a simțit pericolul, a spart o ușă cu ecran de sticlă, a fugit la casa unui vecin, a alertat oamenii despre pericol și i-a condus la bărbatul care a fost apoi salvat.

Major a sunat după ajutor de zece ori

891 24 4Câinii special antrenați pentru a le ține companie militarilor care suferă de sindrom posttraumatic (PTSD) nu fac multă gălăgie, dar sunt capabili de gesturi extrem de inteligente. Un astfel de patruped i-a salvat viața veteranului alături de care locuia și care fusese rănit în luptă. Atunci când stăpânul său a intrat în criză, Pitbull-ul pe nume Major a sunat la numărul de urgență 911 călcând pe iPhone-ul militarului. Crezând că este o farsă sau un apel accidental, dispecerii au închis în mod repetat, dar câinele a continuat să sune de zece ori, până când a dat alarma, a scris Huffington Post. Un alt caz care relevă importanța iubirii unui câine pentru viața unui om are în centru tot un veteran cu PTSD. Aviatorul David Sharpe trăia cu această afecțiune și cu o depresie nediagnosticată când a adoptat un Pitbull dintr-un adăpost de animale. Câteva luni mai târziu, militarul era pe punctul de a se sinucide - stătea pe podeaua bucătăriei casei sale cu o armă în mână, gata să apese pe trăgaci. Animalul pe nume Cheyenne a sesizat cumva ce urmează să se întâmple, a venit alături de Sharpe, s-a așezat și i-a lins fața și urechea cu atâta hotărâre, că omul a început să râdă. Veteranul a povestit mai târziu că în acel moment, câinele său i-a oferit un nou motiv de a trăi și că animalul salvat ajunsese să-l scape de moarte. 

Todd a sărit în fața cobrei care i-a atacat stăpânul

Despre un Golden Retriever pe nume Todd a vuit întreaga mass-media din Arizona, după ce s-a aflat că i-a salvat viața stăpânului său. În timpul unei drumeții, câinele a sesizat cu o fracțiune de secundă înainte faptul că o cobră urma să-i atace stăpânul și a sărit în fața letalului șarpe, primind mușcătura în plină figură. Și câinele Sako este faimos din considerente de eroism. Inclus în Purina Animal Hall of Fame, câinele s-a remacat printr-un act uimitor - după ce a supraviețuit unui accident de mașină care a ucis toți pasagerii, cu excepția sa și a adolescentului care îi era stăpân, animalul și-a păzit proprietarul grav rănit, i-a ținut de cald, l-a condus la apă și a luptat împotriva coioților care dădeau târcoale, până când salvatorii i-au găsit.

Refăcut după COVID-19, americanul Bryan Myers a fost salvat de cățelușa Sadie atunci când a suferit un accident vascular cerebral în somn; animalul l-a tras afară și astfel a atras atenția celor care au chemat ajutoare

Layka a plătit cu un picior protejarea soldaţilor

891 24 5Un câine din rasa Malinois pe nume Layka și-a pierdut un picior după ce a fost împușcat de patru ori cu un AK-47 în timp ce curăța un spațiu minat în Afganistan. Soldații pe care sacrificiul câinelui i-a salvat consideră și azi că sunt în viață datorită bravului animal. La întoarcerea acasă, în America, unul dintre militari, sergentul Julian McDonald, a adoptat câinele cu trei picioare. Și exemplarul pensionar al Marinei SUA, Lucca, a condus aproximativ 400 de patrule în căutarea dispozitivelor explozive improvizate, salvând nenumărate vieți. La finalul ultimei misiuni, Lucca a fost lovit de unul dintre acești explozivi, pierzându-și piciorul. În 2016, curajosul necuvântător a devenit primul câine de lucru militar din SUA care a primit medalia Dickin, pentru devotamentul său exemplar.