Main menu

header

893 24 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Pe cât de periculoasă este lumea, pe atât de mult oamenii își iubesc animalele de companie. Alături de stăpânii lor, nevinovatele necuvântătoare trebuie să facă față unor tragedii sau cataclisme naturale care în mod normal le pun viața în pericol. Dar unele dintre poveștile de supraviețuire a animalelor din catastrofe de toate felurile țin de miracol.

Au supravieţuit uraganului

893 24 2Uraganul Katrina a fost cel mai costisitor dezastru natural din istoria SUA. În timp ce sute de mii de oameni au fugit din casele lor, organizația PETA a călătorit în direcția opusă, venind în ajutorul animalelor victime ale uraganului. Așa a fost salvată, ca prin minune, cățelușa Nola, un Pomeranian curajos, găsită în viață după furtună și adusă în Norfolk. Cățelușa și-a așteptat cu răbdare familia, dar nu a fost niciodată revendicată. Și-a găsit în final un cămin cald și iubitor la un angajat al PETA. La fel de miraculos a fost găsită în viață și cățelușa Annie, în Virginia. Confuză, slăbită, speriată, femela a fost salvată tot de PETA și, ca în cazul Nolei, nu a mai fost căutată după catastrofă, fiind adoptată de un angajat al organizației.

Reuniți cu familiile după săptămâni de disperare

893 24 3Sporty este un câine norocos - foarte iubit de stăpânul său, a fost purtat pe brațe de omul care a fost nu o dată cât pe ce să se înece după uraganul Katrina. La un moment dat, proprietarul a fost nevoit să se despartă de animalul său de companie și l-a căutat apoi cu disperare, până când a aflat că micul Pudel fusese salvat de PETA. Trei luni agonizante mai târziu, câinele Sporty își regăsea stăpânul. Cât despre Licorice, aceasta a fost surprinsă acasă singură de trecerea uraganului Katrina. Garda Națională nu i-a permis stăpânei să se întoarcă acasă, pentru a recupera cățelușa, dar aceeași PETA a găsit animalul aproape mort între dărâmături și l-a dus la un adăpost. Câinele a fost trist multă vreme, nu a mâncat, starea sa s-a deteriorat, dar într-o zi, iubita sa stăpână a fost găsită și cele două au fost reunite.

Charlie și Mary Lou, căutați frenetic

893 24 4Câinele Charlie a supraviețuit în mod miraculos uraganului Katrina, dar apoi au urmat multe zile de mers în neștire prin spații inundate, pline de resturi și de pericole. PETA a găsit câinele epuizat de foame, speriat și confuz. Plasat ințial la o familie, câinele plin de noroc a avut o dată în plus o mare șansă: un angajat al PETA i-a depistat familia, care îl căuta frenetic de multă vreme, și a condus peste 15 ore pentru a reuni acest câine drag cu stăpânii săi. O poveste înduioșătoare este și cea a cățelușei Mary Lou. Stăpânii săi au prins ultimul feribot înainte de teribilul uragan, dar li s-a interzis să-și ia animalul spre salvare. Îndurerați, au căutat cățelușa săptămâni în șir, peste tot, după trecerea urgiei. Într-o bună zi, au găsit-o la un adăpost.

Odin a protejat caprele de foc

893 24 5Când incendiile din California din 2017 s-au apropiat de gospodăria familiei Hendel, a existat foarte puțin timp pentru salvare. Roland Hendel și-a dus familia în mașină, împreună cu cei trei câini și cele două pisici. Ultimul rămăsese Odin, un Golden Retriever care păzea cele opt capre ale familiei în fiecare noapte de coioți și pume. Când Roland a încercat să-l bage pe Odin în mașină, câinele a refuzat să se clintească. Familia nu a avut de ales și a părăsit locul amenințat tot mai mult de flăcări, crezând că nu-l vor mai vedea niciodată pe bravul Odin. Când incendiile au fost lichidate, Roland s-a întors acasă - totul dispăruse, într-un peisaj terifiant. La un moment dat, omul l-a văzut pe Odin păzind, ca de obicei, cele opt capre, toate tefere: câinele condusese caprele spre un loc sigur. Mai mult, şi câteva căprioare se adunaseră în jurul curajosului protector. Povestea uimitoare a supraviețuirii lui Odin i-a inspirat pe oameni să contribuie la o strângere de fonduri pentru Centrul de salvare a vieții sălbatice din Sonoma County după incendiile devastatoare.

A ieșit în viață din ochiul ciclonului

Tsunamiul care a devastat Japonia în 2011 a măturat oameni, proprietăți și animale de companie. La trei săptămâni după dezastru, un câine pe nume Ban a șocat pe toată lumea când a fost zărit plutind, cocoțat pe un fost acoperiș al unei case. Garda de Coastă l-a prins, proprietarul l-a văzut la televizor și cei doi s-au reunit, iar povestea lui Ban s-a răspândit în întreaga lume. Dintr-o altă nenorocire a scăpat miraculos și Schnauzerul pe nume Bowser. În 2013, o tornadă a sfâșiat orașul Moore, din Oklahoma, surprinzând câinele și pe stăpâna sa, care s-au adăpostit în baie. Dar casa, aflată în calea directă a furtunii, a fost distrusă, iar Bowser a fost tras în ochiul ciclonului. Femeia a scăpat cu viață și, în timp ce era intervievată de CBS News, Bowser a apărut ca prin minune, fără răni majore. Videoclipul uimitor al întâlnirii stăpânei cu animalul său drag, pe care nu mai spera să-l vadă în viață, a devenit viral. Oameni din toată țara au donat apoi pentru a o ajuta pe femeie să-și reconstruiască imobilul distrus complet.

Puii care au stat cinci zile sub tone de zăpadă

893 24 6Când o avalanșă a lovit Hotelul Rigopiano, din centrul Italiei, metri de zăpadă au îngropat clădirea. Pe parcursul următoarelor zile, salvatorii aveau să scoată 11 oameni, dar cu fiecare zi care trecea, șansele de supraviețuire ale celor rămași sub tonele de nea scădeau tot mai mult. Trecuseră cinci zile de la nenorocire când salvatorii au auzit ca prin miracol scheunături slabe de sub muntele de omăt. Au săpat lângă un perete și mare le-a fost minunea când au scos la lumină trei cățeluși. Vestea despre salvarea miraculoasă a puilor s-a răspândit în întreaga lume.

Ponpon, un micuț iepure incredibil de norocos, a fost scos în viață de sub dărâmăturile provocate de cutremurul devastator de la Izmir, Turcia, din 2020

Cel mai cunoscut motan din Ucraina a fugit de război

Fanii lui Stepan, un cotoi din Harkov, Ucraina, au fost în suferință până au văzut felina scăpată cu viață din mijlocul bombardamentelor rusești. Povestea acestei salvări miraculoase a durat aproape două săptămâni și i-a încântat pe cei peste un milion de admiratori ai motanului de pe rețelele de socializare, printre care vedete precum Britney Spears, Diane Kruger și Hailey Bieber, care au distribuit fotografiile și videoclipurile lui Stepan. Tocmai acest statut de „vedetă” a salvat felina. Stepan a fost ascuns într-un tren către granița Poloniei, cu stăpâna Anna și cei doi fii ai săi, apoi a stat la coadă timp de nouă ore înainte de a trece pe jos în țara vecină, unde a intervenit Asociația Mondială a Influencerilor și Bloggerilor. În final, Stepan a ajuns cu bine în Franța, unde este găzduit atâta vreme cât va fi nevoie.