de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Regele Aragorn, din „Stăpânul inelelor”, este un personaj cunoscut de tot mapamondul și care l-a propulsat pe actorul Viggo Mortensen în rândul superstarurilor. Dar nu a fost și prima dată când actorul danezo-american era „un tot” cu calul său. Mortensen este celebru în lumea filmului pentru faptul că are o relație specială cu armăsarii care i-au completat cariera strălucită. Pasiunea fiind de ambele părți, starul a adoptat câteva dintre splendidele cabaline alături de care a jucat în filme care au devenit emblematice.
Uraeus și Kenny, armăsari cumpărați după încheierea seriei „Stăpânul inelelor”
Viggo Mortensen este considerat astăzi unul dintre cele mai versatile staruri din lumea filmului, cu o paletă extraordinară de roluri, dintre care unele emblematice alături de cai, dar este și scriitor, muzician, poet și fotograf. În anul 2002, actorul din „Appaloosa” a înființat Perceval Press, o editură care a scos pe piață albumul „The Horse is Good” („Calul este bun”), un omagiu fotografic adus acestor animale superbe de însuși actorul care punctează „noblețea și poezia pură a cailor”. Această iubire împărtășită trece dincolo de exemplarele pregătite pentru filmări, Mortensen fiind un susținător pe cât de celebru, pe atât de vocal și de implicat al bunăstării cailor, în special a mustangilor sălbatici. În 2020, Viggo Mortensen anunța că doi dintre cei trei cai pe care i-a cumpărat atunci când a filmat „Stăpânul inelelor” au murit. Starul l-a achiziționat pe cel pe care l-a călărit, împreună cu încă unul folosit în peliculă: „Am cumpărat trei cai - au fost scoși la vânzare odată ce filmările s-au terminat. Au fost cei doi pe care i-am călărit și calul alb pe care îl călărește Arwen când este urmărită prin pădure. Aveau o anumită vârstă deja când filmam”. Starul afirma atunci că singurul cal care mai este în viață astăzi este cel pe care l-a achiziționat după ce făcuse parte dintr-o secvență de cascadorie. Actorul a împărtășit și numele celor doi cai care l-au însoțit în rolul regelui Aragorn, Uraeus și Kenny, care au trăit în grija unui veterinar în Noua Zeelandă, unde Mortensen mergea periodic. „Uraeus l-a jucat pe Brego în film, era un cal dresat la standarde foarte înalte și am devenit prieteni. Pe Kenny l-am călărit la începutul uneia dintre peliculele din franciză, era foarte ușor de manevrat și relaxat, plus că am vrut ca Uraeus să aibă un prieten”.
„M-au ajutat enorm să rămân calm și concentrat pe toată durata producției”
Pasionat de cai toată viața, Mortensen a simțit că aceste animale sunt vitale pentru personajul său, Aragorn. „Timpul petrecut cu acești cai în timpul filmărilor m-a ajutat enorm să rămân calm și concentrat pe toată durata producției. Aceasta este o altă relație pe care personajul meu o are în firul epic - vezi că își întâlnește calul, este amabil cu el și calul vine și îl salvează și apoi, practic, îl poartă prin restul poveștii”, mărturisește starul. Pasiunea lui Mortensen pentru cai este definită în cuvinte simple de actorul care este cunoscut pentru discreția sa. „Mă simt calm când sunt în preajma cailor, doar interacționând cu ei. Cred că oamenii au acest tip de relație cu câinii și pisicile sau cu orice alt animal. Dar uneori ne putem teme de cai, trebuie să fim atenți cu ei”. Această liniște a celui care interacționează cu caii atât de vizibil a fost o sursă de ușurare pentru Mortensen în timpul filmărilor trilogiei, care au durat 16 luni. Vizitarea cailor la grajd în timpul zilelor libere îl menținea revigorat pe Mortensen: „Uneori eram foarte obosit și mă gândeam că mi-ar plăcea foarte mult să stau în pat, dar tot conduceam câte o oră până la grajduri. După filmări, când terminam de călărit și de spălat calul, era aproape ca și cum aș fi luat un tonic foarte plăcut. Mă simțeam bucuros că sunt în viață”.
„Mă duceam să-i văd doar ca să rămân în legătură cu ei”
Chiar dacă a făcut să pară totul foarte ușor pe ecran, Mortensen a avut mare nevoie de acest fel de relație cu caii, întrucât treceau săptămâni fără scene de călărie și dintr-o dată, caii erau chemați înapoi. „Au fost momente când lucram luni întregi fără pauze. Eu personal lucram șase zile în fiecare săptămână, întotdeauna cel puțin 14-15 ore și, spre final, filmam cu toții 16 sau 17 ore. Duminica, în ziua liberă, mă duceam să văd caii, doar ca să rămân în legătură cu ei, pentru că după săptămâni la rând fără ei, trebuia să fim pregătiți pentru schimbarea rapidă a situației”, detaliază starul. De altfel, Mortensen pune mare parte din succesul filmului pe felul în care au lucrat caii: „Am călărit foarte mult și nu toate scenele de echitație sunt în filmul terminat. Cred că am avut un grup bun de cai. Actorii au făcut multe lucruri dificile călare în aceste filme și, într-adevăr, nimic grav nu s-a întâmplat, caii au suportat foarte bine dificultățile producției”.
„Fratele mai mic“
După ce l-a jucat pe Aragorn, Viggo a avut rolul principal în „Hidalgo”, film bazat pe legenda călărețului american Frank T. Hopkins, care își duce calul, pe Hidalgo („nobil” în spaniolă), prin deșerturile Peninsulei Arabe, în una dintre cele mai pline de peripeții curse care se pot imagina. Filmul i-a cerut starului să petreacă multe ore călare. „O mare parte a pregătirii - dincolo de încercarea de a intra în ceea ce a fost acea perioadă - a fost să călăresc cât de mult puteam, să-mi recuperez echilibrul și să mă simt confortabil cu calul”, povestește actorul. Viggo a învățat să călărească în copilărie, când familia sa s-a mutat în Argentina, unde copilul care avea să devină un star mondial a învățat să vorbească fluent spaniola. „Călăria argentiniană clasică nu este prea diferită de stilul occidental. Cred că există o memorie fizică a lucrurilor pe care le învățăm când suntem copii. Uneori, doar împrospătând-o se poate recâștiga cea mai mare parte, așa că în cazul în care calul începe să se învârtească sau să nu răspundă când călărești la viteză maximă, vechile reflexe contează”, afirmă Mortensen despre scenele foarte vibrante om-cal din această peliculă care a adus peste 18 milioane de dolari încasări în primul week-end de vizionări și la finalul căreia Mortensen a mai cumpărat un cal, exemplarul cu care a reușit să creeze cea mai puternică legătură în timpul filmărilor. „Nu aveam nicio intenție să cumpăr un cal din acest film, dar a ajuns să-mi placă foarte, foarte mult. A învățat rapid și era un armăsar foarte relaxat pe platou. Nu i-a fost frică de lumini, de camere sau de orice altceva. Abilitatea și inteligența lui erau în perfectă concordanță cu povestea lui Hidalgo. Talentele calului au fost excepționale - a fost nevoie de nenumărate scene înainte ca regizorul să fie fericit. A face un cal să se întindă de 30 de ori la rând nu este ușor, dar Tecontender a făcut totul”, continuă Viggo, al cărui personaj își numea calul „fratele mai mic”.