Main menu

header

974 24 1de Gheorghe Zmaranda

Împărțim Terra cu specii de animale și plante magnifice. Ar trebui să privim acest lucru ca pe o binecuvântare și totuși nu o facem. Suntem necugetați și aroganți în acțiunile noastre ca și când am putea trăi fără tot ce ne oferă natura. E doar o aparență care se va destrăma sub privirile noastre pe măsură ce desprinderea verigilor din lanțul trofic va aduce cu sine un dezastru. În fiecare an pe 3 martie este sărbătorită Ziua Mondială a Faunei Sălbatice. Este un prilej să privim în jurul nostru, să vedem care este „parteneriatul” nostru cu natura sălbatică. La fiecare doi ani este realizat de către World Wide Fund un raport în care se prezintă statistici cu privire la populațiile de animale sălbatice de pe Terra. Raportul din 2022 a evidențiat faptul că biodiversitatea speciilor de animale și plante este grav afectată și că este nevoie de măsuri urgente pentru a inversa acest fenomen.

Europa a pierdut deja foarte multă biodiversitate

974 24 2Potrivit ofițerului senior pentru politici din cadrul Biroului pentru politici europene WWF, Anke Schulmeister, planeta noastră pierde în fiecare an 10 milioane de hectare de păduri și acest lucru ne afectează pe toți în egală măsură în mai multe aspecte ale vieții. Distrugerea habitatelor naturale determină un nivel accelerat de dispariție a biodiversității, dar pe termen lung va afecta și oamenirea, nu doar natura. Între păduri, climă, apă și mâncare este o interconexiune importantă. Dacă desprinzi o singură verigă, distrugi tot lanțul. Datele World Wide Fund din 2022 arată că Europa este una dintre regiunile în care biodiversitatea este serios amenințată. Continentul european a înregistrat pierderi serioase încă din 1970 și chiar dacă acest ritm nu a fost la fel de accelerat ca în alte părți ale globului rata de dispariție a biodiversității a fost constantă. În continuare există această tendință descendentă, de aceea Parlamentul European a dat undă verde Legii pentru Restaurarea Naturii al cărei obiectiv este refacerea ecosistemelor de pe uscat și mare. Raportul din 2022 cuprinde „cel mai mare set de date de până acum, referitor la circa 32.000 de populații din 5.230 de specii. O concluzie este că în regiunile tropicale populațiile de animale sălbatice vertebrate monitorizate scad îngrijorător de mult. În special, datele arată că între 1970 și 2018, populațiile de animale sălbatice monitorizate din America Latină și Caraibe au scăzut în medie cu 94%”.

Specii de animale în pericol grav de extincție

974 24 3În prezent, peste 41.000 de specii au fost evaluate ca fiind pe cale de dispariție, conform listei roșii IUCN. Potrivit informațiilor afișate pe site-ul World Wide Fund în momentul de față există zece specii de animale aflate în stare critică de extincție. „Populația sălbatică de rinoceri din Java este una dintre cele mai rare specii de rinoceri - aproximativ 75 de indivizi - și poate fi găsită doar pe insula Java, Indonezia. Parcul Național Ujung Kulon, un sit al Patrimoniului Mondial, este ultimul refugiu rămas al rinocerilor din Java. Leopardul de Amur este una dintre cele mai rare pisici mari din lume, cu doar aproximativ 100 de exemplare în sălbăticie. Deși populația pare să fie stabilă și în creștere, aceste subspecii de leoparzi sunt încă în stare critică de dispariție din 1996. Tigrul de Sumatra, este cea mai mică subspecie de tigru din lume, cântărind până la 140 kg. Se estimează că există în jur de 600 de animale în sălbăticie și se găsesc doar pe insula indoneziană Sumatra. În prezent, gorilele de munte sunt listate ca specii pe cale de dispariție, cu puțin peste 1.000 de animale în sălbăticie. Urangutanul Tapanuli este cea mai nouă specie de urangutan descrisă și a fost listată ca specie distinctă în 2017. Doar o singură populație izolată există în sălbăticie, iar habitatul ei este limitat la pădurile tropicale de pe insula Sumatra, Indonezia. Astăzi, aceste primate care locuiesc în copaci sunt în stare critică de dispariție, având mai puțin de 800 de indivizi în sălbăticie. Practic este cea mai periclitată specie de maimuțe mari din lume. Marsuinul fără aripioare este singurul marsuin de apă dulce găsit în lume. Acest mamifer acvatic trăiește în râul Yangtze din China și este listat ca specie în stare critică de dispariție. În 2018, numărul lor era încă în jur de 1.000 de exemplare”.

Distrugerea habitatelor naturale și braconajul, două cauze primordiale

Fie că vorbim despre fragmentarea habitatelor naturale sau chiar dispariția cu totul a acestor ecosisteme, despre braconaj sau despre alte cauze, cert este că astăzi omenirea a împins pe marginea prăpastiei zece specii de animale, iar eforturile actuale de conservare este posbil să nu dea rezultate. „Între 1960 și 1995, populațiile de rinoceri negri au scăzut dramatic din cauza braconajului pe scară largă. Numai în ultimii 10 ani, aproape 10.000 de rinoceri africani au fost uciși. Despre populația de elefanți africani de pădure, specie, de asemenea, periclitată, se știe că a scăzut cu aproximativ 86% în 31 de ani. Urangutanul de Sumatra se găsește exclusiv pe insula Sumatra, Indonezia, și numără mai puțin de 14.000 de indivizi în sălbăticie. Între 1985 și 2007, aceste maimuțe mari au pierdut 60% din habitatul lor. Țestoasa Hawksbill este una dintre cele șapte specii de țestoase marine și se găsește în apele tropicale și subtropicale din apropierea Oceanului Atlantic, Indian și Pacific. Se crede că numărul lor este între 20.000 și 23.000 de țestoase, deși este dificil de evaluat numărul real al populației lor. În ultimii 30 de ani, populațiile mondiale de broaște țestoase s-au redus cu cel puțin 80% ca urmare a captării accidentale în uneltele de pescuit, a degradării habitatului de cuibărit, a deteriorării recifului de corali și a comerțului ilegal”.

„Datele din 2022 arată o scădere medie de 69% a populațiilor de animale sălbatice vertebrate monitorizate începând cu 1970. Populațiile de specii de apă dulce au înregistrat cel mai mare declin global, de 83%. În cadrul acestui grup de specii, populațiile de pești migratori monitorizați au scăzut în medie cu 76% între 1970 și 2016 la nivel global, dar cu până la 93% în Europa“ (date din raport)

Stiaţi că...

... acest raport (Living Planet Indicator) este un indicator de avertizare timpurie asupra sănătății naturii? Ediția din 2022 a prezentat date despre aproape 32.000 de populații de specii - cu peste 838 de specii noi și puțin peste 11.000 de populații noi adăugate de la apariția raportului anterior în 2020

... tema Zilei Mondiale a Faunei Sălbatice de anul acesta este „Conectăm oamenii și planeta: explorarea inovației digitale în conservarea faunei sălbatice”?

... la 20 decembrie 2013, data de 3 martie a fost decretată drept Zi Mondială a Faunei Sălbatice? Data de 3 martie este și ziua adoptării Convenției privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatice pe cale de dispariție (CITES) din anul 1973