de Gheorghe Zmaranda
Trăiesc alături de noi în marile urbe ale lumii și s-au adaptat la regulile noastre. Păsările, căci despre ele vorbim, sunt considerate de specialiști niște „barometre sensibile” care ne arată starea de sănătate a planetei. Ca și în cazul altor specii despre care s-a scris de-a lungul timpului, profităm de sărbătorirea Zilei Păsărilor de pe 1 aprilie pentru a atrage atenția asupra unui fenomen foarte grav. Multe dintre speciile de păsări ale pământului sunt amenințate cu extincția. Articolul de față ar trebui privit ca un mesaj care îndeamnă la reflexie. A venit primăvara și s-a dezlănțuit corul de păsări, cântecul lor se aude pretutindeni și ne schimbă și nouă, oamenilor, starea de spirit. Muzica lor este aproape o terapie, așa că ar trebui să fim atenți la existența lor în natură și la protejarea speciilor vulnerabile.
Școli prietenoase cu natura, proiect de educație pentru copii
În fiecare an, de Ziua Păsărilor, Societatea Ornitologică Română reiterează ideea importanței păsărilor prin aducerea în prim-plan a unui proiect de educație foarte important, numit Școli prietenoase cu natura. Acest proiect este dedicat elevilor din instituțiile de învățământ din mediul urban și rural, iar scopul acestuia este ridicarea nivelului de conștientizare cu privire la importanța păsărilor în natură, educația și creșterea biodiversității din sate și orașe. Școlile interesate de înscrierea în proiect trebuie să se înregistreze la începutul fiecărui an școlar și să realizeze pe parcursul lui minimum cinci activități, câte una din fiecare categorie conform regulamentului. Aprilie și mai sunt două luni în care participanții din cadrul proiectului au diferite activități specifice. Programul Spring Alive are o serie de ateliere care le dezvoltă copiilor creativitatea prin faptul că pot participa la concursul de desene, află informații despre păsările lunii. În luna aprilie, spre exemplu, este Ziua Cucului, iar în luna mai se organizează Ziua Rândunicii și Ziua Prigoriei. Prin intermediul acestui program, Spring Alive, copiii sunt încurajați să facă propriile observații cu privire la existența păsărilor în natură. Astfel, aceștia trebuie să descopere dacă sub streașina școlii sau a clădirilor anexe au fost construite cuiburi de lăstun de casă și rândunică.
În luna lui prier se întorc rândunelele și lăstunii
Debutul primăverii este marcat de revenirea în țară a două specii de păsări pe care sigur le cunoașteți. Rândunelele și lăstunii sunt specii migratoare care iernează în Africa. Potrivit SOR, „hirundinidele sunt specii relativ mici, cu aripi lungi și ascuțite și coadă lungă, adaptate la o viață predominant aeriană. Sunt zburătoare rapide și agile, putând prinde insectele în zbor. În România cuibăresc toate cele cinci specii europene: rândunica, lăstunul de casă, lăstunul de mal, rândunica roșcată și lăstunul de stâncă. Rândunelele și lăstunii de mal sunt specii ce pot fi observate pe tot globul. În România, trei specii au distribuții largi, fiind întâlnite pe întregul teritoriu, unde găsesc habitate potrivite (rândunica, lăstunul de casă și lăstunul de mal). Două specii sunt prezente doar în jumătatea sudică, localizat (rândunica roșcată, lăstunul de stâncă). Dintre toate speciile, doar una singură urcă și în zonele montane înalte, inclusiv în golul alpin unde sunt stațiuni montane (lăstunul de casă)”. Atât rândunelele, cât și lăstunii se hrănesc cu muște și țânțari pe care îi prind în zbor. Datorită eficienței lor, aceste păsări sunt considerate adevărate insecticide naturale. Așadar, în primăvara aceasta, când veți vedea pentru prima oară rândunele și lăstuni să vă amintiți despre cât de utile sunt acestea în natură și cât de important este echilibrul ecosistemelor de care depind păsările.
Ştiaţi că...
... Limosa lapponica zboară peste 12.000 km fără oprire din Alaska până în Noua Zeelandă? Este cel mai lung zbor fără oprire al vreunei păsări;
... păsările din specia Sterna paradisaea călătoresc până la 90.000 km în fiecare an, din regiunea arctică până în Antarctica? Este cel mai lung traseu de migrațiune parcurs de păsări;
... perioadele de migrație, respectiv primăvara și toamna, reprezintă un adevărat spectacol al diversității datorită numărului mare de specii ce pot fi observate? Observarea lor este mai ușor de realizat primăvară pentru că, în lipsa vegetației luxuriante, păsările nu au unde să se ascundă și sunt mai vizibile;
... în 1922, un grup de vizionari conservaţionişti a fondat una dintre primele organizații preocupate de conservarea speciilor de păsări, Comitetul Internațional pentru Protecția Păsărilor (ICBP)? Ulterior, această organizație s-a transformat în BirdLife Internațional, un parteneriat global din care fac parte 119 organizații naționale care pledează pentru conservarea speciilor de păsări din întreaga lume.
Lista Roşie din România
Conform Listei Roșii IUCN, publicată la începutul anului 2023, în întreaga lume există 11.188 de specii de păsări. În țara noastră pot fi întâlnite aproape 400 de specii de păsări sălbatice. Situația păsărilor în România a fost prezentată în 2022 în urma unui studiu realizat în acea perioadă de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor împreună cu Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”. Atunci a fost elaborată Lista Roșie a speciilor de păsări din România, care măsoară riscul de dispariție al acestora. Potrivit SOR, „pentru realizarea listei au fost analizate 259 de specii, respectiv toate speciile regulat cuibăritoare din țară și o selecție de specii «oaspeți de iarnă.» Din cele 259 de specii analizate, 12 specii de păsări au dispărut în ultimul secol din populația cuibăritoare a României. Un număr de 43 de specii (16,6%) sunt specii amenințate (cu risc de extincție), 27 de specii (10,42%) sunt specii aproape amenințate (NT), iar 180 de specii (69,5%) nu sunt amenințate în prezent. De menționat că, pentru 3 specii (rața cu cap alb, rața cu cap castaniu și lișița), s-au făcut evaluări separate pentru cuibărit și iernat, cu încadrări finale diferite, care se regăsesc în 2 dintre aceste categorii. Conform analizei, șapte specii se încadrează în categoria Critic periclitat, dinre care șase sunt clasificate pentru perioada de cuibărire: rața sunătoare (Bucephala clangula), ferestrașul mic (Mergellus albellus), gaia neagră (Milvus migrans), acvila de câmp (Aquila heliaca), dropia (Otis tarda), pescărița râzătoare (Gelochelidon nilotica), și una, gârlița mică (Anser erythropus), evaluată doar pentru perioada de iernare”.