Main menu

header

980 24 1de Georgiana Mihalcea

Fie că ați adoptat de curând un cățel, că intenționați să faceți asta sau că aveți deja un prieten blănos, una dintre cele mai importante decizii, când vine vorba despre sănătatea acestuia, este legată de castrare sau de sterilizare. Medicul veterinar Elena Bonea (medalion), de la Clinica Veterinară Mobovet Satu Mare (www.veterinarsatu-mare.ro), ne-a oferit informații complete despre această procedură, precum și despre importanța realizării sale la timp, atât pentru câine, cât și pentru stăpânii săi.

„Se referă la îndepărtarea chirurgicală a organelor de reproducere”

- Ce înseamnă intervenția de castrare sau de sterilizare?

- Sterilizarea, la câini, pisici sau alte animale, se referă la îndepărtarea chirurgicală a organelor de reproducere la femele, iar castrarea reprezintă aceeași procedură, însă pentru masculi. Când o femelă este sterilizată, veterinarul îndepărtează ovarele și uterul acesteia, făcând imposibilă reproducerea, eliminând menstruația și, implicit, perioada de „călduri”. În mod obișnuit, comportamentul asociat acestei perioade va dispărea și el, însă aceasta depinde de fiecare exemplar în parte. Castrarea, cum spuneam, presupune îndepărtarea testiculelor (și a structurilor asociate) la masculi. Această procedură, ca și la femele, va face imposibilă reproducerea și va elimina comportamentul asociat, depinzând și la masculi, de vârsta și particularitățile fiecărui exemplar.

- Există anumite riscuri asociate?

- Ambele intervenții chirurgicale se desfăşoară sub anestezie totală și, deși pot exista diverse riscuri, nu implică, de obicei, probleme, cel puțin dacă se face o investigație clinică a pacientului preoperator sau chiar diverse analize pentru a depista eventualele afecțiuni ascunse, cum sunt diverse boli sangvine, cele renale sau hepatice.

„Studiile arată că 25% dintre femelele nesterilizate dezvoltă piometru”

- De ce ar trebui să sterilizăm animalele?

- Există o mulțime de motive - de sănătate, comportamentale, sociale - pentru care să apelați la castrarea sau la sterilizarea animalului dumneavoastră, acestea fiind susținute nu doar de mine, ci și de veterinarii din toată lumea, și o să vă zic câteva dintre ele. Pentru câinii şi motanii de sex masculin, castrarea reduce semnificativ șansele de apariție a bolilor de prostată și a acestui tip de cancer, precum și celui testicular. Procedura poate avea efecte benefice și asupra modului în care se poartă animalul. Dacă aveți un mascul cu un comportament problematic, determinat de acumularea de hormoni, veterinarul vă poate sfătui să apelați la castrare.

- Ce beneficii există în cazul femelelor?

- Pentru exemplarele de sex feminin sterilizarea reduce riscul de cancer mamar. Există numeroase informații care atestă faptul că sterilizarea femelelor înaine de primul ciclu, reduce riscul de cancer mamar de zece ori, ceea ce este minunat, deoarece acesta poate fi fatal. Intervenția reduce riscul de infecții ale uterului, denumite piometru, boala despre care v-am vorbit într-o ediție trecută, și care pot avea efecte foarte grave, ducând de multe ori la moartea animalului. Studiile arată că 25% dintre femelele nesterilizate dezvoltă piometru. Ajută și la preintâmpinarea sarcinilor nedorite - dacă femela nu este un exemplar valoros dintr-o anume rasă sau nu are drept de reproducere conform Asociației Chinologice, sterilizarea este cea mai bună variantă pentru evitarea împerecherii accidentale.

„Contribuiți la scăderea numărului de câini din adăposturi”

980 24 2- Noi, prietenii blănoșilor, ce avem de câștigat după această intervenție?

- Un câine castrat va avea mai puține probleme de comportament, spre exemplu „călăritul” canapelei, al pernelor sau chiar al picioarelor. De asemenea, nu va mai exista riscul ca un mascul să fugă de acasă pentru că a simțit o femelă în „călduri”. Un alt avantaj ar fi evitarea perioadei de menstruație la femele, atunci când acestea necesită igienă suplimentară, datorită sângerărilor.

- La nivel social, cum se schimbă lucrurile, dacă se respectă această recomandare?

- În primul rând, se evită înmulțirea numărului de animale fără stăpân de pe străzi, a abandonului sau alte lucruri neplăcute de acest gen. Mii de câini sunt eutanasiați în fiecare an, în adăposturi, deoarece nu sunt adoptați. Prin castrarea și sterilizarea exemplarelor care nu sunt valoroase pentru perpetuarea rasei, contribuiți la scăderea numărului de câini din adăposturi. Câinii care au defecte genetice le vor transmite și puilor lor. De aceea, este extrem de important ca împerecherea să fie doar între exemplare care sunt validate de Asociația Chinologică.

„Mergeți de urgență la cabinet, dacă animalul prezintă vomă, diaree, este letargic și refuză mâncarea”

- Când este recomandat să se facă?

- Vârsta potrivită pentru castrare variază de la un exemplar la altul. Procedura poate fi făcută începând cu 5-6 luni sau undeva între 5 și 10 luni înainte de primul ciclu, însă, pentru anumite rase, se recomandă atingerea maturității. Indiferent de vârsta la care se va face procedura, fiecare exemplar are nevoie de un control amănunțit înainte și de investigaţii, pentru a i se evalua starea de sănătate.

- La ce trebuie să fim atenți în perioada de recuperare?

- Fiind totuși o intervenție chirurgicală, recuperarea poate fi complicată pentru anumite exemplare, însă există câteva reguli pe care stăpânul le poate urma, pentru a ajuta animalul de companie să își revină. În primele zile trebuie ţinut în casă, chiar dacă locuiți la curte. Nu lăsați câinele să alerge, să sară sau să facă activități solicitante, timp de o săptămână. Asigurați-vă că nu poate linge locul operației, pentru aceasta puteți apela la un guler medical. În caz contrar, zona se va inflama sau câinele își va scoate firele cu riscul de a se deschide plaga chirurgicală. Verificați zilnic starea inciziei și mergeţi de urgență la veterinar, dacă aceasta prezintă roșeaţă, umflături, secreții sau miros neplăcut. Mergeți de urgență la cabinet, dacă animalul prezintă vomă, diaree, este letargic și refuză mâncarea.

„Nu recomand sterilizarea câinilor sau pisicilor de valoare, care dețin pedigree, adică acel certificat de origine care îi atestă rasa și faptul că este un exemplar caracteristic rasei din care face parte sau chiar unul valoros, dacă aceste femele nu au probleme de natură hormonală, cum sunt lactația falsă, piometru etc.“

„Ajută la evitarea unor probleme grave de sănătate“

- Care sunt cele mai frecvente mituri despre castrare și sterilizare?

- Există multe preconcepții legate de această procedură, care împiedică uneori stăpânii să ia decizia corectă. Este greșit să credeți că un câine castrat se va îngrășa. Atâta timp cât stăpânul asigură alimentația potrivită și un nivel optim de activitate fizică, un câine castrat nu va lua în greutate. Alții cred că animalul își va modifica personalitatea. Fals! Castrarea poate ameliora anumite comportamente problematice care țin de acumularea de hormoni (marcarea casei, „călăritul”), însă nu va altera în niciun fel personalitatea acestuia. Este eronat să credeți că procedura în sine nu este sănătoasă. Așa cum am menționat și anterior, această intervenție ajută la evitarea unor probleme grave de sănătate. Un ultim mit spune că „femelele trebuie să facă cel puțin un rând de pui”, ceea ce este, de asemenea, fals. Nu există beneficii oficiale ale unei sarcini, asupra organismului femelelor. În plus, patrupezii nu dezvoltă o relație lungă cu puii lor, deci nu există nici implicația psihologică. Nu există niciun motiv întemeiat pentru ca o femelă să aibă cel puțin o sarcină.