Main menu

header

981 24 1de Sorin Dumitrescu şi Adrian Barna

Luni, 8 aprilie, a avut loc o impresionantă Eclipsă totală de Soare. A fost a 15-a eclipsă totală din secolul al XXI-lea, dar a 18-a trecere a umbrei Lunii peste Pământ, în acest secol. A fost vizibilă în America de Nord și o parte din Oceanul Pacific şi a durat 4 minute și 28 de secunde. Acest fenomen astrologic a reprezentat un excelent prilej pentru cercetătorii americani de a putea studia comportamentul animalelor în timpul desfășurării eclipsei.

40 de oameni au fost mobilizați la Zoo Fort Worth

Au fost atent monitorizate toate reacțiile animalelor aflate la Grădina Zoologică de la Fort Worth. A fost normală concentrarea cercetătorilor pe examinarea comportamentului animalelor din spațiul nord-american, întrucât numai în acest areal Eclipsa de Soare a fost totală, din alte colțuri ale lumii faptul că a avut caracter parțial neputând duce la același tip de reacții cum le-au avut animalele din SUA, Mexic și Canada. La Grădina Zoologică din Fort Worth nu mai puțin de 40 de oameni au fost mobilizați pentru a nu scăpa din vedere reacția niciunuia dintre locuitorii așezământului, iar ceea ce au putut vedea i-a fascinat de-a dreptul. Animalele se bazează pe un ceas biologic de 24 de ore, cunoscut sub numele de ritmuri circadiene, pentru a controla comportamentele zilnice. Acest ritm îl are și omul, dar fără a-i da importanța cuvenită. O echipă de oameni de știință a montat o serie de camere de filmat și aparate de înregistrare a sunetului de-a lungul traseelor naturale pentru a monitoriza animalele sălbatice.

„Urşii grizzly au dormit și s-au relaxat în timpul întregii experiențe”

981 24 2Amestecul de reacții a fost clasificat în patru categorii - animale care s-au comportat normal, cele care și-au îndeplinit rutina de seară și cele care au manifestat anxietate sau comportamente noi. Unele animale, cum ar fi urșii grizzly, au fost total nedumerite de experiența unui eveniment cosmic rar. „Practic, au dormit și s-au relaxat în timpul întregii experiențe”, „Chiar în momentul eclipsei, unul dintre ei și-a lăsat capul pe spate, aproape pentru a sublinia faptul că nu-i păsa deloc”. Cei prezenți la fața locului au spus că pur și simplu, cu excepția urșilor grizzly, care au continuat să doarmă sau să lenevească de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, restul Grădinii Zoologice parcă a înnebunit subit pe durata întunericului lăsat în plină zi.

Păianjenii și-au distrus propriile pânze și apoi le-au refăcut

În Valea râului Platte din Nebraska, care este un loc de cuibărit critic și un punct de oprire pentru păsările migratoare, a fost mai ușor să se distingă tendințele comportamentale, exact ca în timpul eclipsei din 2017. Cu toate acestea, păsările au reacționat în moduri diverse, spune Emma Brinley Buckley, cercetător la Universitatea Nebraska din Kearney. La un grad de obscuritate de 95%, apelurile păsărilor de pajiște vestice s-au înăbușit sau, în unele locuri, s-au oprit cu totul. Pe de altă parte, jilțul american și vrăbiuțele cântătoare și-au intensificat apelurile în timpul eclipsei, spune ea. Peștii au căutat adăpost, iar păianjenii au distrus pânzele pe măsură ce se apropiau de eclipsă. Într-un experiment mai recent, în care microfoane mici au fost suspendate printre flori, bondarii au încetat să mai bâzâie atunci când au fost aruncați în întuneric. „Trupa noastră de gorile s-a ridicat și a mers spre ușă ca și cum ar fi fost momentul să intre înăuntru pentru a dormi”, a spus doctor John Griffioen, care a condus echipa. „Două dintre stolurile noastre de flamingo s-au apropiat mult una de cealaltă. Au început să vocalizeze mult mai mult, iar una dintre ele chiar a început să mărșăluiască, ceea ce este un comportament de legătură în grup”.

Câinii sălbatici au lătrat și o bufniță a început să fie vocală și să zboare în jur

981 24 3Pe o mlaștină din Nevada, cercetătorii au ascultat cum câinii sălbatici au început să latre și o bufniță a început să fie vocală și să zboare în cerc. În opinia sa, Kim Rosvall, un biolog din Indiana care a studiat viața în mlaștina respectivă, a numit experiența „incredibilă”. În Arizona, oamenii de știință care colectau cicade au observat că acestea au încetat să cânte când soarele fusese acoperit în proporție de 50%. A durat 40 de minute până când au început din nou să facă zgomot. Și girafele, babuinii, gorilele și perușii prezintă comportamente anxioase în timpul eclipselor. Cercetătorii au înregistrat, totodată, și cum reacționau animalele de la Grădina Zoologică Riverbanks din Carolina de Sud acum și la eclipsa din 2017. Un procent de 75% dintre animalele din grădină a reacționat la eclipsă. Dar reacțiile animalelor la eclipsele solare sunt relativ neexplorate. Acum, oamenii de știință vor ajutorul oamenilor.

Studii mai vechi

În cronici mai vechi se scria că în timpul unei întunecări a soarelui unele păsări au căzut din cer, altele s-au dus speriate spre cuiburi, iar animalele din gospodărie au fost agitate. Relatările diferă foarte mult și nu se pot trage concluzii precise. Primele studii mai complexe despre cum reacționează animalele în timpul eclipselor sunt de acum nouă decenii și concluziile sunt contradictorii: unele animale au fugit către adăposturi, altele au fost panicate. Unele nu au reacționat diferit. La eclipsa din 2017 au fost studiate 17 specii diferite de animale la grădina zoologică de la Fort Worth: trei sferturi dintre specii au avut comportament diferit, cele mai multe animale analizate cu atenție pregătindu-se de culcare, când Soarele a fost „obturat” timp de sub trei minute.