Main menu

header

989 24 1de Georgiana Mihalcea

Tuturor ne place să avem animăluțul nostru de companie lângă noi, fie el câine, pisică sau porcușor de Guineea lângă noi atunci când dormim sau când ne relaxăm în faţa televizorului, dar scărpinatul său frecvent devine deranjant. Nu neglijați astfel de manifestări! Medicul veterinar Elena Bonea (medalion), de la Clinica Veterinară Mobovet Satu Mare (www.veterinarsatu-mare.ro), ne-a mărturisit că, sub acest aparent „tic” obositor poate să se ascundă, de fapt, o boală de piele, iar animalul își poate face mai mult rău în încercarea de a-și calma simptomele. Dacă pisica sau câinele se scarpină des, își face toaleta excesiv, prezintă o blană fără luciu sau chiar rărirea acesteia, este foarte probabil să sufere de o boală de piele.

„Principalii vinovaţi sunt paraziții externi”

- Ce e dermatita atopică la câini?

- Dermatita atopică la câini este o afecțiune cutanată alergică frecventă, declanșată în principal de alergenii din mediul înconjurător, cum ar fi acarienii de praf, polenul de graminee, arbori și buruieni. Se consideră că etiologia este multifactorială: aceasta implică disfuncția barierei cutanate combinată cu dezechilibrul mecanismelor de reglare a sistemului imunitar, ducând la o manifestare clinică la câinii cu predispoziție genetică la această afecțiune.

- Care sunt principalele cauze ce duc la apariţia bolilor de piele?

- Cele mai frecvente boli de piele sunt dermatitele, ce pot avea cauze diverse, iar tratamentul recomandat diferă în funcție de acestea și de modul de manifestare a simptomelor: principala cauză o reprezintă paraziții externi, cum ar fi puricii, cauzând probabil cea mai frecventă dermatită, cea alergică la înțepătura şi saliva lor. Şi țânțarii, căpușele sau alte insecte pot cauza dermatite alergice la înțepăturile lor. Acarienii duc la afecțiuni dermatologice grave, severe, generalizate, cum sunt râia sarcoptică, râia demodectică sau otodectoza. Râia demodectică este cea mai frecventă și se datorează înmulțirii excesive a unui parazit extern prezent în mod normal pe suprafața pielii.

- Care sunt simptomele?

- Simptomele includ pierderea localizată a părului, formarea de cruste înroșirea pielii, iar cei mai vulnerabili sunt puii de câine și pisica. Râia sarcoptică este contagioasă (inclusiv pentru om), se poate diagnostica prin examen microscopic ca și demodicoza și, la fel ca și aceasta, este destul de greu de tratat. Aceasta provoacă o senzație intensă de mâncărime, mai ales în zonele cu păr rar, precum urechile, coatele și abdomenul. Toți factorii care slăbesc sistemul imunitar, de la hrană de slabă calitate până la spațiul inadecvat de dormit, cresc șansele de îmbolnăvire.

„Anumite substanțe din hrana câinilor pot duce la apariția unor reacții alergice”

989 24 2- În afară de paraziți, și bacteriile, probabil, sunt pe lista posibilă a cauzelor, nu?

- Într-adevăr, dermatita piotraumatică este o caracterizată prin leziuni roșii și umede, neacoperite de păr, care apar brusc, sau poate fi o complicație a unui alt tip de dermatită prin suprainfectarea acesteia cu bacterii. Astfel de leziuni sunt ușor vizibile, mai ales din cauză că animalul însuși le agravează prin scărpinatul excesiv. În mod frecvent, sunt însoțite și de infecții ale urechii - așadar, atenție la astfel de schimbări în această zonă, care pot indica prezenţa unei dermatite. Cele mai predispuse sunt rasele cu blană lungă și deasă.

- Ce alte elemente pot declanșa boala și cum o recunoaștem?

- Fungii sau ciupercile. La câini, Mallasezia canis, Microsporum canis, Microsporum gypseum și Trichophyton mentagrophytes sunt cele mai frecvente. Semnele clasice ale unei infecții cu Mallasezia sunt o colorație în maro negru a pielii, iar în cazul dermatofiţilor apar zone circulare fără păr (alopecie) și mâncărimi mai mult sau mai puțin pronunțate, acestea fiind zoonoze, adică boli cu transmitere la om, deci mare atenție! De asemenea, alergenii din alimentație sau cei prezenți în mediul înconjurător acționează, în general, drept factori declanșatori ai dermatitelor alergice. Alimentația, mai exact anumite substanțe din hrana câinilor, pot duce la apariția unor reacții alergice. Proteina din carnea de pui, vită, porc și pește (la pisici), produsele lactate sau ouăle sunt cei mai cunoscuți alergeni din mâncăruri, din cauza faptului că aceste produse sunt printre cele mai comune surse de hrană ale acestora.

„Imunoterapia alergo-specifică este singura care poate reduce reacţia alergică”

- Cum poate afecta mediul înconjurător pielea animalului de companie?

- Plasticul, detergenții, dezinfectanții sau alte materiale din care pot fi realizate castroanele, zgărzile, hamurile etc. pot duce la alergii. De asemenea, și diverse plante din mediul înconjurător. Unele forme iritante pot apărea la contactul cu substanțe toxice, din cauza curiozității caracteristice atât câinilor, cât şi pisicilor. Și pentru că este sezonul cald acum, tot datorită curiozității caracteristice, sunt frecvente cazurile de înțepături cu albine, viespi sau furnici, iar când acestea sunt la nivelul gurii sau feței constituie o urgență medicală, punându-le chiar viața în pericol.

- În ce constă tratamentul?

- Cel mai bun tratament este prevenția. Dacă, totuși, câinele a dezvoltat o dermatită, tratamentul trebuie instituit în funcție de tipul dermatitei și de gradul de afectare. În urma consultației veterinare de specialitate, medicul va putea pune un diagnostic exact pe baza unor examene speciale (racolat cutanat și examinare la microscop; examen cu lampă Wood, trichograma etc.) și va evalua clar manifestările. Astfel, va putea recomanda oricare dintre următoarele variante de tratament, iar cauza dermatitei va constitui baza acestuia: antibiotice; antifungice; medicație antialergică sau antipruriginoasă; imunoterapie; suplimente de vitamine pentru piele și blană; soluții și șampoane; dietă hipoalergenică etc. La câinele atopic este nevoie de o abordare terapeutică multimodală de lungă durată, pe tot parcursul vieții, pentru a asigura o bună calitate a acesteia. Imunoterapia alergo-specifică este singura care, prin desensibilizare, poate reduce reacţia alergică la factorii din mediul înconjurător.

„Unele animale de companie pot fi alergice și la diverse legume prezente în hrană, precum morcovul sau cartoful, dar și la unele cereale (la gluten), deși cazurile sunt rare. În general, aceste dermatite alergice alimentare sunt asociate și cu simptome digestive”

„Orice anomalie la nivelul tegumentelor trebuie luată în serios“

- Pe lângă dermatite, ce alte boli de piele aţi mai întâlnit în cazuistica medicală?

- Bolile de piele autoimune, tumorile benigne sau cancerul de piele sunt boli de piele întâlnite mai rar la câini şi pisici decât cele amintite anterior, dar care le pot pune în pericol chiar și viața. Orice anomalie la nivelul tegumentelor (cum ar fi decolorările sau apariția unor excrescente) trebuie luată în serios, pentru a putea depista la timp o eventuală afecțiune gravă. Din punctul meu de vedere, cancerul de piele este tot mai frecvent în ultima perioadă și tratamentul chirurgical instituit precoce poate prelungi cu mult viața patrupedului dumneavoastră. De asemenea, are manifestări similare cu afecțiunile de piele secundare. Trebuie semnalat și faptul că unele afecțiuni ale pielii pot apărea ca rezultat al unor probleme interne, caz în care trebuie identificată afecțiunea internă. Infecțiile cu paraziți intestinali sau infecțiile fungice provoacă, de multe ori, uscarea pielii, apariția seboreei, pierderea părului. Uscarea și subțierea firelor de păr, care își pierd luciul, poate fi o altă indicație a unor boli hormonale, de ficat sau de rinichi. Este, așadar, deosebit de importantă consultația clinică și efectuarea analizelor, pentru identificarea originii manifestărilor dermatologice.