Main menu

header

990 24 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Pisicile sunt unele dintre cele mai iubite animale de companie din lumea oamenilor. Deși imposibil de „educat”, cu personalități care nu pot fi modelate și cu tendința de a se „înstăpâni” în case, aceste feline fermecătoare se dovedesc irezistibile. Și mulți proprietari ajung să observe anumite însușiri ale pisicilor care pot intra ușor în categoria bizareriilor.

Au 276 de... expresii faciale!

990 24 2Pisicile au, neîndoielnic, o aură de mister. Studii recente au arătat că aceste feline care populează milioane de locuințe din toată lumea sunt încă și mai neobișnuite decât se poate bănui. De exemplu, chiar dacă par imobile și au obiceiul să-și privească proprietarii în ochi fără să clipească, pisicile au de fapt sute de expresii faciale. Oamenii de știință au descoperit nu mai puțin de 276 de expresii distincte, un număr remarcabil mai crescut decât în cazul oamenilor, cu cele 44 de expresii pe care le pot afișa aceștia, sau al câinilor, care pot exprima 27 de expresii faciale. În mod uluitor, fiecare expresie felină combină trei sau patru din cele 26 de mișcări faciale unice, pentru a genera aspectul dorit - lingerea nasului, pupilele care se dilată sau se contractă, poziția mustăților, buzele întredeschise, clipitul, diferite poziții ale urechilor și ondularea colțurilor gurii.

Se pot preface bolnave

990 24 3Centrul Medical Veterinar din Ohio State a găzduit 12 pisici sănătoase și 20 de pisici cu cistită interstițială, boală cronică ce face pisicile să verse și să urineze mai des decât în mod normal, adesea în afara litierei. Cercetătorii au observat ceva neașteptat: când rutinele animalelor au rămas constante, exemplarele bolnave au devenit mai sănătoase, dar când rutina a fost schimbată, pisicile sănătoase au manifestat simptome de cistită interstițială, cu vărsături, refuzul hranei și ocolirea litierei. Această cercetare a pus în evidență nu doar un comportament extrem la schimbarea mediului, ci și capacitatea pisicilor de a se preface bolnave, ca un răspuns la factorii de stres.

Preferă carbohidrații, nu proteinele

990 24 4Felinele sunt vânători fără odihnă, instinctul manifestându-se chiar și când pisicile ajung la vârste înaintate. Deși mulți proprietari s-au trezit cu guguștiuci vânați de pisici pe balcoanele locuințelor și, evident, și-au imaginat că pisicile sunt fani ai proteinelor, cercetările au demonstrat un aspect neașteptat: iubitele feline de companie preferă… carbohidrații! În timpul experimentului, specialiștii de la Colegiul de Medicină Veterinară a Universității din Oregon, SUA, au oferit pisicilor testate diferite opțiuni de hrană fără arome care să distragă atenția, permițând animalelor să aleagă în mod liber ce doreau. Pisicile au luat direcția carbohidraților, spre uimirea oamenilor de știință. 

Au o labă dominantă

990 24 5Nu doar oamenii sunt stângaci sau dreptaci. Potrivit rezultatelor unui studiu recent, și pisicile preferă să folosească o anumită labă, în detrimentul celorlalte. Grupului de feline participante la experiment li s-a permis să stea acasă cu stăpânii lor, iar aceștia au observat comportamentul animalelor lor de companie în anumite situații - dacă pisica își folosea laba stângă sau dreaptă pentru a ieși dintr-o cutie, pentru a coborî pe scări și care lăbuță este folosită prima în alte comportamente de rutină. În 70% din timp, pisicile au arătat o preferință clară pentru una dintre labe, femelele dovedindu-se semnificativ mai predispuse să folosească laba dreaptă.

Își „învață” stăpânii să se joace

990 24 6Foarte mulți proprietari de pisici au încercat celebrul joc tipic pentru câini de a arunca un obiect și de a aștepta ca feline să-l aducă. Tot atât de mulți au primit, probabil, o privire impasibilă din partea animalului. Dar există și excepții în fața cărora oamenii de știință au rămas uimiți. Astfel, un studiu care a implicat peste 900 de proprietari de feline a relevat faptul că în anumite momente, acestea se comportă ca și cum și-ar „învăța” stăpânii să joace acest joc. Motivele din spatele acestui fel foarte distinct de a fi au rămas un mister, dar s-a constatat că întotdeauna pisica alege când să înceapă jocul, când să se termine și cum să se deruleze. Potrivit specialiștilor, este posibil ca felinele nici să nu perceapă acest gest de a duce obiecte proprietarilor ca pe un joc, ci ca pe un element necesar… „educării” oamenilor! 

Torsul este involuntar

990 24 7Proprietarii de animale de companie consideră că pisicile torc atunci când sunt mulțumite. Această credință veche a fost testată de oamenii de știință, care au descoperit cu surprindere că nu este vorba despre o manieră de exprimare a unei stări a animalului. După ce s-au analizat tampoanele spongioase din gâtul felinelor și s-a stabilit că acestea produc zgomotul care este atât de plăcut pentru oameni, un studiu a avut rezultate surprinzătoare: torsul pisicilor este involuntar, fiind prezent chiar și la exemplare decedate, prin tampoanele cărora cercetătorii au direcționat un flux de aer. Acest experiment a demonstrat că pisicile nu au nevoie de contracții musculare conștiente pentru a produce sunetul. Procesul nu a fost pe deplin decodificat, dar se consideră că atunci când o felină este mulțumită, creierul său declanșează un răspuns aerodinamic, care continuă apoi pe „pilot automat”.

Strălucesc sub lumină UV

990 24 8Unele animale manifestă fluorescență sub lumină ultraviolet - insecte, pești, reptile, păsări. În această categorie au intrat, spre surprinderea specialiștilor care au descoperit fenomenul, și pisicile. Un nou studiu a constatat că pisica domestică strălucește sub acest tip de radiații, în diferite grade, într-un câmp divers de nuanțe. Punctele de strălucire apar pe blană, piele, gheare, dinți și chiar oase. Animalele care strălucesc cel mai tare s-au dovedit a fi cele cu blana albă sau de culoare mai deschisă. Nu este clar dacă fluorescența le oferă vreun avantaj biologic sau dacă spectacolul de lumini este un accident, dar cercetătorii au căzut de acord asupra faptului că efectul rezultă din chimia suprafeței - compuși precum proteinele absorb lumina înainte de a o emite înapoi.

Potrivit experţilor, pisicile sunt incapabile să perceapă dulceaţa dintr-un aliment, întrucât au doar 470 de papile gustative pe limbă (spre deosebire de oameni, care posedă circa 9.000)

Adoră cutiile, inclusiv... imaginare!

Două lucruri se pot dovedi irezistibile pentru pisici: iarba-mâței și cutiile. Unii cercetători au decis să meargă până la esența acestui comporta- ment și au descoperit că pasiunea pisicilor pentru cutii este atât de înrădăcinată în creierul acestor feline, încât intră fără să ezite chiar într-un astfel de obiect care nu există, ci este doar proiectat ca iluzie optică. Pentru a crea iluzia unei cutii, proprietarii de feline participante la studiu au avut acasă un sistem de pătrate numite kanizsa, sistem de puncte care creează iluzia unui pătrat, precum și un aranjament de altă formă. În mod remarcabil, pisicile s-au așezat fără ezitare în formele pătrate imaginare.