Main menu

header

998 24 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Adevărat „plancton” gelatinos, meduzele par a fi peste tot și puțină lume ar crede că aceste nevertebrate pot avea vreo utilitate. În realitate, cercetări de ultimă oră răstoarnă complet și în mod uimitor această idee…

Prosperă în medii slab oxigenate

Meduzele „înțeapă” turiștii aflați la plajă, înfundă plasele de pescuit și blochează conductele de apă. Oamenii de știință de la Universitatea din Danemarca de Sud sunt intrigați de aceste nevertebrate care împânzesc fiordul ce înconjoară orașul portuar Kerteminde. Specia este în plină expansiune chiar sub suprafața apei, iar oamenii de știință au trecut la scufundări, pentru a le observa și a le colecta în scopuri de cercetare. Se pare că meduzele prosperă în urma pescuitului excesiv, care le îndepărtează prădătorii și concurenții, precum și a scurgerilor agricole care epuizează oxigenul din apă - spre deosebire de alte specii, meduzele nu sunt deranjate de nivelul scăzut de oxigen.

Soluție naturală la poluarea oceanelor cu microplastic

În urma cercetărilor, Jamileh Javidpour, care studiază meduze de peste 20 de ani, a inițiat și coordonat proiectul GoJelly, finanțat de Uniunea Europeană, care include o metodă de utilizare a mucusului de meduză pentru a filtra apele uzate înainte ca acestea să ajungă în ocean. „Meduzele preiau particule într-un mod foarte activ, le captează și le împachetează într-un filtru de mucus biologic, pentru a scăpa de ele. Acesta este un model pe care îl putem învăța pentru a găsi soluții naturale la problemele poluării cu microplastic”, spune Javidpour. De asemenea, meduzele sunt studiate și din perspectiva potențialului de a contribui la vindecare - deși încă în stadii incipiente, unele cercetări au descoperit în aceste nevertebrate compuși bioactivi care pot declanșa moartea celulelor canceroase. „Extractele din meduze pot reduce proliferarea celulelor canceroase fără să genereze vreun efect asupra celulelor necanceroase”, explică specialistul Antonella Leone, cercetător la Institute of Sciences of Food Production, din Italia.

În Asia și, mai recent, în restaurantele din Europa pot fi consumate meduze gătite după formule speciale, în supe sau salate

Potenţial medical şi cosmetic

În timp ce înmulțirea meduzelor poate fi problematică în unele ecosisteme, cercetătorii cred că poate fi găsită și o altă utilizare durabilă a acestui plancton gelatinos - meduzele pot fi o sursă alternativă de colagen pentru produse cosmetice. Mai departe, în regiunea Apulia de Sud, din Italia, cercetătorii de la Institutul de Științe ale Producției Alimentare din Lecce experimen- tează cu transformarea meduzelor în îngrășământ pentru plante. Mai precis, nevertebratele sunt uscate în vid și apoi transformate în pulbere albă care conține săruri, aminoacizi, minerale și alți nutrienți care pot fi absorbiți ușor de plante. „Experimentele au demonstrat faptul că plantele cresc mai bine cu acești nutrienți din meduze, care sunt mai complecși - există o diferență clară între dezvoltarea plantelor care beneficiază de acest tip de fertilizant și celelalte, care au primit doar îngrășământ cu săruri”, detaliază cercetătorul Stefania De Domenico.