de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
De obicei, pisicile își aleg „partenerii” de dormit pe baza confortului, siguranței și afecțiunii. Felinele selectează adesea persoana de care se simt cel mai legate sau pe cea care le oferă cea mai mare căldură, iar, pe de altă parte, iau în considerare consistența și familiaritatea mediului. Așadar, dincolo de sentimentul drăgălaș pe care îl generează dormitul pisicii pe stăpân, acest episod este plin de semnificații și pentru animalul de companie.
Se simte în deplină siguranţă
Înduioșător și plin de farmec, somnul pisicii pe stăpân pare un gest firesc, dar pentru animal ascunde numeroase motive care dezvăluie complexitatea relaţiei sale cu omul care o îngrijește și o iubește. De exemplu, potrivit specialiștilor, somnul felinei pe stăpân simbolizează că se simte în deplină siguranţă şi confort în preajma acestuia și este un semn clar al legăturii emoţionale puternice pe care cei doi au dezvol- tat-o. Pe de altă parte, dat fiind faptul că pisicile sunt animale extrem de precaute şi se simt vulnerabile în timpul somnului, dacă aleg să doarmă pe un om, este un semn că îl consideră de încredere şi că se simt în siguranţă lângă acesta, ceea ce reprezintă un aspect esenţial în relaţia cu pisica.
Își diminuează stresul
Există și motive mai pragmatice pentru care o pisică alege să doarmă liniștită și în pozițiile sale amuzante pe stăpân. Corpul uman emană căldură, iar felinele iubesc această senzaţie plăcută. Gestul de odihnă nu doar că le oferă confort, dar le şi aminteşte de căldura pe care o simţeau pe când erau pui. Pisicile sunt atrase de cel mai cald loc disponibil din casă, iar căldura corpului uman este o sursă ideală - unele feline se cuibăresc inclusiv pe capul omului, care este un spațiu atât cald, cât și stabil, ceea ce îl face un loc perfect de odihnă pentru prietenul felin. Mai departe, există și un considerent de stres - pisicile din casele oamenilor nu sunt foarte deosebite de cele din sălbăticie, încordarea naturală și atenția concentrată la prădători au rămas undeva, în subconștientul lor, așa că dacă aleg să doarmă pe stăpân, acesta este un semn că își pot diminua stresul și înlătură orice eventuale tensiuni pe care le-ar putea resimți.
Îi transmite omului că face parte din familie
Chiar dacă par distante și impasibile, pisicile pot oferi o afecțiune foarte specială. O felină de companie poate să se joace singură toată ziua, să se ascundă într-o cutie sau să vă privească imobilă de pe un corp de mobilier, părând că trăiește într-o lume a sa, separată, dar dacă optează pe a dormi pe persoana care o îngrijește, acesta este semn distinctiv de afecțiune dăruită și primită. De altfel, puține gesturi ale pisicii sunt comparabile cu acesta din perspectiva simbolisticii profunde. Experții afirmă că acest gest este un mod delicat de a-și exprima afecțiunea şi de a-i transmite omului că l-au primit în familia… lor!
Își „revendică” partenerul uman
În sălbăticie, pisicile au obiceiul de a împărţi spaţiul de somn cu cei apropiaţi pentru a-şi consolida unitatea socială şi pentru a se proteja reciproc de prădători. Prin urmare, când pisica doarme pe stăpânul său, îi confirmă rolul de lider al grupului şi îl protejează pe acesta, în felul său. Mai în profunzime, gestul este un aspect fundamental al comportamentului felinei, întrucât animalul care doarme pe om își ajustează, practic, tiparele de somn pentru a se potrivi cu ale stăpânului, căutând ritmul liniștitor al bătăilor inimii și al respirației acestuia. În același timp, felina „marchează” stăpânul cu propriul miros, gest semnificativ în lumea pisicilor, care arată astfel că persoana care le ocrotește face parte din cercul lor restrâns de „parteneri” de încredere. De altfel, acest gest este și un soi de revendicare a persoanei - mai ales când pisica alege să doarmă în poala sau pe picioarele stăpânului.
Semnul de încredere
Prin studierea hormonilor pisicilor, cum ar fi oxitocina, experții au făcut lumină asupra comportamentului felin. Un studiu realizat de neurologul american Paul Zak a arătat că pisicile experimentează o creștere a nivelului de oxitocină - hormonul asociat cu legătura și afecțiunea - atunci când interacționează cu stăpânii lor. Astfel de modificări hormonale sunt un factor semnificativ în motivul pentru care pisica alege să doarmă cu omul, deoarece își întărește legătura cu acesta și simte bucurie. În același timp, și locul ales spune câte ceva despre ceea ce simte pisica - dacă doarme pe picioarele stăpânului, de exemplu, acesta este un semn că vor să rămână puternic conectate cu proprietarul, dar, în același timp, să păstreze și un strop de independență, deoarece zona picioarelor oferă un echilibru între căldură, confort și capacitatea de a ajunge rapid pe sol dacă este necesar. Dacă pisica doarme cu lăbuțele și cu burtica în sus, e semnul suprem de încredere și siguranță. O astfel de poziție le lasă complet vulnerabile în fața unor eventuale atacuri, iar dacă simt că își pot permite să se expună astfel când se află în prezența stăpânului, îi transmit mesajul că sunt convinse că acesta poate avea grijă de ele.
Gestul relaxării supreme
Dacă pisica se cuibărește în poala omului, gestul este despre căutarea confortului. Picioarele oferă o zonă moale, căptușită, caldă, perfectă pentru tot ceea ce caută orice felină de companie de la un somn bun. Iar dacă animalul se întinde fericit și doarme pe pieptul stăpânului, acesta este simbolul relaxării supreme a pisicii; pieptul omului oferă și căldură, și sunetul reconfortant al bătăilor inimii, toate acestea contribuind la un sentiment profund de siguranță pentru animal. Cu atât mai mult cu cât fața stăpânului este în imediata proximitate, ceea ce, pentru animal, întărește legătura cu omul. În plus, dacă pisica începe să toarcă atunci când doarme liniștită pe stăpânul său, acesta este un semn de mulțumire deplină din partea animalului. A decide dacă pisica ar trebui să doarmă cu stăpânul este o alegere personală a acestuia. Pe de o parte, așa cum consemnează specialiștii, gestul poate întări legătura și oferă confort atât omului, cât și animalului. Pe de altă parte, sunt de luat în considerare factori precum potențialele alergii, tulburările de somn și confortul fiecăruia - dacă a dormi cu felina nu perturbă odihna stăpânului, atunci poate fi o experiență minunată.
Tratează tulburări mintale ale oamenilor
Simpla prezență a felinelor în cabinetele de psihoterapie a demonstrat un efect calmant asupra multor pacienți - atunci când animalul se cuibărește în brațele celor care se tratează ajută la reducerea anxietății. De altfel, „terapeuții” patrupezi s-au dovedit a fi extrem de utili în tratarea anxietății, depresiei și a stresului posttraumatic (PTSD), întrucât, așa cum a relevat un studiu din cadrul Centrului pentru Atacuri de Cord al Universității din Minnesota, SUA, creierul omului eliberează hormoni ai fericirii atunci când mângâie o pisică și, exact ca în cazul felinei, este redusă producția de hormoni de stres. În plus, torsul pisicii care doarme liniștită pe omul din preajma sa îi scade acestuia tensiunea arterială și favorizează eliberarea de serotonină (hormonul fericirii).