Main menu

header

1004 24 3de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

La începutul lunii octombrie a fiecărui an este celebrată Ziua Mondială a Animalelor. Deși poate părea o celebrare modernă, dată fiind schimbarea majoră de optică față de necuvântătoare a societății umane actuale, această punctare la nivel global a importanței animalelor are o vechime de aproape un secol și este legată de un scriitor și ziarist polonez și de Sfântul Francisc de Assisi.

Un secol de obiective și strategii

Oamenii împart planeta cu aproximativ 130 de miliarde de mamifere, cel puțin 50 de miliarde de păsări și 34.700 de specii de pești identificate. Alături de cele 70 de miliarde de animale pentru hrană crescute în fiecare an, toate acestea relevă faptul că existența umană depinde de cea a animalelor: în urmă cu aproape un secol, în 1925, un mare iubitor de necuvântătoare și un susținător al drepturilor lor - într-o lume care le plimba în circuri și le vâna pentru distracție - stabilea o Zi Mondială a Animalelor. De atunci, în fiecare 4 octombrie, organizațiile pentru bunăstarea și drepturile necuvântătoarelor celebrează lumea lor în fiecare țară. Povestea acestei zile este simplă, dar plină de simbolistică. Ideea a apărut în 1925 și i-a aparținut scriitorului și editorului polonez Heinrich Zimmermann, care s-a mutat în Germania și a organizat prima Zi Mondială a Animalelor pe 24 martie 1925, la Berlin. Interesul pentru eveniment a fost uriaș: au participat peste 5.000 de persoane. Ulterior, Zimmermann a promovat intens această celebrare, prin revista sa, „Mensch und Hund” („Omul și câinele”). În continuare, mișcarea de protecție a animalelor din Europa a fost tot mai puternic organizată, cu obiective și strategii de anvergură, discutate energic la reuniuni internaționale.

Inițiatorul i-a protejat de naziști pe membrii evrei ai Societății de protecție a pisicilor

În 1929, sărbătorirea Zilei Mondiale a Animalelor a fost mutată la 4 octombrie, Ziua Sfântului Francisc de Assisi, cunoscut pentru dragostea sa pentru animale. Ulterior, în 1931, la 705 de ani de la moartea Sfântului, un congres al organizațiilor mondiale de protecție a animalelor, organizat la Florența, Italia, a acceptat în unanimitate propunerea lui Zimmermann de a face din 4 octombrie o Zi Mondială a Animalelor. Dar tragediile istoriei nu au ocolit parcursul acestei celebrări și nici pe inițiatorul său. În 1933, când naziștii au ajuns la putere în Germania, au vrut să curețe arhiva Societății sale de protecție a pisicilor din Berlin, din cauza membrilor evrei. Zimmermann a distrus dosarele înainte ca naziștii să poată ajunge la ele, dar aceștia tot au interzis Societatea și l-au forțat să se întoarcă în Polonia natală, unde a pierit, în lagărul de concentrare de la Auschwitz, în 1942.

Peste 470 de milioane de câini şi 370 de milioane de pisici trăiesc în gospodării de pe tot globul, animalele fiind adesea tratate ca membri ai familiei

Eforturi de recunoaştere la nivelul ONU

Datorită eforturilor lui Zimmermann, iubitorii de animale din toată lumea celebrează în fiecare an Ziua Mondială a Animalelor, în diverse moduri, de la o clinică pentru măgari care țin companie vârstnicilor din cămine în Camerun până la competiții de producții video în domeniul bunăstării necuvântătoarelor în Hong Kong sau chiar proteste în numele apărării drepturilor lor. Există și un lobby al organizațiilor de renume din domeniu pentru ca această celebrare să fie recunoscută la nivelul ONU. Federația Mondială pentru Animale continuă eforturile de coagulare în jurul inițiativei a cât mai multor state membre.