Main menu

header

522 18 1de Diana Tudor

Undeva în inima Bucureştiului, pe Strada Mendeleev, se află un loc minunat, unde copiii care suferă de afecţiuni grave şi părinţii acestora primesc sprijin şi alinare. Este vorba despre Centrul Steluţelor, centru de suport, consiliere şi recuperare medicală înfiinţat de Asociaţia M.A.M.E. pentru a veni în ajutorul copiilor diagnosticaţi cu cancer şi alte boli grave, dar şi al celor care provin din medii sociale defavorizate.

Acordă micuţilor consiliere psihologică

522 18 2În urmă cu şase ani, Maria Culescu, preşedintele fondator al Asociaţiei M.A.M.E., a fost diagnosticată cu cancer. S-a tratat în România, însă vindecarea şi-a găsit-o la o clinică din străinătate, unde a beneficiat de un tratament care i-a salvat viaţa şi care, la acel moment, nu era disponibil la noi în ţară. A urmat perioada de recuperare după trauma suferită, când Maria s-a hotărât să renunţe la viaţa pe care o avusese până atunci pentru a se dedica absolut voluntar şi benevol sprijinirii copiilor cu afecţiuni grave. A intrat în contact cu foarte multe cazuri pe care le-a ajutat şi şi-a dat seama că este foarte important ca, pe lângă asigurarea îngrijirii medicale, copiii să beneficieze şi de terapii complementare tratamentului medical, astfel încât să depăşească mai uşor perioada de confruntare cu boala. Astfel, a înfiinţat Asociaţia M.A.M.E. şi, ulterior, Centrul Steluţelor, locul unde cei mici pot beneficia, în mod gratuit, de servicii de consiliere psihologică individuală şi de grup, de ateliere de terapie emoţională prin artă şi joc, precum şi de activităţi educative şi de socializare. „De-a lungul celor şase ani de existenţă, Asociaţia M.A.M.E. a derulat proiecte menite să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor cu probleme grave de sănătate şi a celor care provin din medii defavorizate. Experienţa ne-a arătat că, pentru a facilita vindecarea în cazul unor afecţiuni grave, este foarte important ca, pe lângă asigurarea serviciilor medicale necesare, să îi fie tratate pacientului şi problemele de natură emoţională, relaţională şi materială pe care le creează specificul acestor boli”, povesteşte Maria.

Astfel, în cadrul cabinetului de psihoterapie, atât cei mici, cât şi părinţii lor sunt ajutaţi să îşi dezvolte abilităţile de a confrunta problemele legate de starea de sănătate şi să îşi identifice resursele interioare necesare pentru a face faţă mai uşor perioadei de criză apărută în viaţa lor. De asemenea, Centrul Steluţelor vine în sprijinul părinţilor prin oferirea de consultanţă juridică şi consiliere pe teme medicale: îndrumarea prin desişul sistemului medical din România, traducerea actelor medicale, consultanţă privind accesarea formularului E112 pentru decontarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în România, precum şi contactarea şi menţinerea legăturii cu clinicile din străinătate pentru acele cazuri ce nu pot fi tratate în ţară.

Finanţat prin fondurile norvegiene

522 18 3De curând, Asociaţia M.A.M.E. a primit o finanţare nerambursabilă în valoare de 145.351,70 euro prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu ajutorul căreia va putea asigura noi servicii în Centrul Steluţelor: kinetoterapie, ergoterapie, consiliere nutriţională, asistenţă socială, ludoterapie şi logopedie.

În cadrul centrului există şi un cabinet de kinetoterapie dotat cu aparatură performantă, unde copiii care au dificultăţi motorii cauzate de perioadele lungi de spitalizare şi imobilizare la pat pot beneficia de gimnastică medicală de recuperare sub atenta supraveghere a fizioterapeutului. „Gândiţi-vă la acei copii care sunt grav bolnavi, care petrec foarte mult timp în spital pe durata intervenţiilor chirurgicale şi a tratamentului şi care nu mai au energia necesară de a se ridica din pat. În timp, acest lucru poate conduce la dificultăţi de mişcare sau chiar la atrofierea muşchilor. Acei copii vor avea neapărat nevoie de recuperare medicală, astfel încât funcţiile motorii să revină la normal. De asemenea, sunt afecţiuni foarte grave, precum tumorile cerebrale sau artrogripoza, care afectează în mod direct aparatul locomotor, provocând deficienţe majore. Pentru aceste cazuri, pe baza diagnosticului medical, fizioterapeutul va concepe un program de recuperare fizică care cuprinde anumite exerciţii ce trebuie efectuate cu o anumită periodicitate pentru a avea rezultate”, afirmă Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul Centrului Steluţelor.

Oferă asistenţă socială

Persoanele care se adresează Asociaţiei M.A.M.E. pentru a beneficia de serviciile gratuite oferite în cadrul Centrului Steluţelor sunt preluate de asistentul social care îşi desfăşoară activitatea în cadrul departamentului de management de caz. „Rolul meu ca asistent social şi manager de caz constă în analizarea informaţiilor şi a documentelor depuse de solicitant în vederea confirmării diagnosticului sau a situaţiei dificile prin care trece, precum şi menţinerea comunicării cu specialiştii din centru, pentru a stabili împreună un plan de intervenţie în beneficiul copilului. Astfel, după ce se finalizează etapa de documentaţie, copilul beneficiază gratuit de serviciile oferite în cadrul Centrului Steluţelor, servicii gratuite personalizate în funcţie de situaţia fiecărui caz în parte, tocmai pentru a veni în sprijinul nevoilor reale cu care se confruntă copilul şi familia acestuia, dar, nu în ultimul rând, şi pentru a gestiona resursele pe care Asociația M.A.M.E. le are, într-un mod cât mai eficient”, povesteşte Claudia Iliescu.

Anual, sunt diagnosticate aproximativ 500 de cazuri noi de cancer la copii și adolescenți cu vârsta între 0 şi 19 ani

„Ne dorim să îmbunătățim calitatea vieții copiilor grav bolnavi și a celor care provin din medii defavorizate“ (Maria Culescu)

Terapie emoţională prin artă şi joc

Asociația M.A.M.E. organizează săptămânal în cadrul Centrului Steluțelor ateliere de artterapie emoțională, cu scopul de a reduce stresul legat de boală și impactul psihologic provocat de aceasta. Astfel, copiii pot participa în mod gratuit la atelierele de pictură, desen, lectură, modelaj, colaj și ședințe de terapie prin muzică pe baza unei înscrieri efectuate de tutore. În felul acesta, cei mici sunt ajutați să depășească mai ușor perioada de confruntare cu boala și să dezvolte abilitățile necesare de a ţine piept problemelor legate de starea de sănătate, durerea și tratamentele invazive pe care le efectuează. În plus, atelierele de artă și creație susținute de terapeuți sunt și un mijloc excelent de stimulare a creativității și un garant al sănătății psihice. „Studiile și cercetările în domeniu demonstrează faptul că un confort psihic crescut ajută la vindecare chiar și în faze avansate ale bolii. Artterapia este o metodă de relaxare ce vine în sprijinul terapiei clasice de recuperare, îmbunătățind starea pacientului și spărgând blocajele emoționale ale acestuia”, afirmă Sabina Strugariu, psihoterapeut în cadrul Asociației M.A.M.E.