de Ileana Voicu Ghinea
Momentul în care copilul devine independent din punct de vedere al necesităților fiziologice depinde, cu siguranță, de fiecare individ în parte. Acesta alături de statul în șezut, de primii pași, de primele cuvinte și mâncatul singur sunt, fără doar și poate, episoade mult-așteptate de toată lumea. Care este perioada oportună? Ce trebuie să facă părinții? Care sunt greșelile cel mai des întâlnite în acest proces de acomodare, dar și cât trebuie să așteptăm ca micuţul să devină independent aflăm astăzi de la doctor Roxana Novitchi (foto), medic specialist pediatrie în cadrul Columna Medical Center.
„Puneţi-l pe cel mic pe oliță de la vârste mai mici, pentru crearea unei rutine”
- Care este vârsta ideală a copilului la care ar trebui să se renunțe la scutec?
- Controlul sfincterian sau momentul în care copilul are capacitatea de a-și controla necesitățile se instalează în jurul vârstei de 2 ani. Nu este însă o greșeală să începeţi să puneţi copilul pe oliță de la vârste mai mici, eventual începând cu 1 an, pentru împrietenirea cu olița și crearea unei rutine. Însă, de completat este faptul că nu trebuie să faceţi o obsesie din treaba asta.
- Există semne pe care le dă cel mic atunci când este pregătit?
- În general, trebuie să se știe că rutina ește mai ușor de stabilit pentru defecație. Bunăoară, se observă clar că majoritatea copiilor semnalizează eliminarea scaunului (elimină gaze, stau cuminți, concentrați... sau la vârste mai mari se ascund).
- Există tot felul de olițe „inteligente”. Sunt ele recomandate?
- Da. Nu este greșit. Bineînțeles, o oliță cât mai atractivă pentru copil poate fi o armă puternică pentru părinte, însă, așa cum se întâmplă mai mereu în lucrul cu cel mic, esențială este premierea copilului atunci când reușește să facă la oliță - prin laudă, încurajare etc. Ce trebuie să știe părinţii și să respecte cu sfințenie însă este interzis să certe agresiv copilul în caz de eșec sau să îl oblige să stea pe oliță atunci când nu vrea.
„Încercați să motivați copilul să semnalizeze momentul micțiunilor sau al defecației”
- Care este atitudinea corectă din partea părinților atunci când încep această etapă de renunțare la scutec?
- Ideal este să transforme totul într-o joacă, astfel încât copilul să nu perceapă renunțarea la scutec ca pe o constrângere. După vârsta de 1 an și 6 luni, ideal ar fi să se renunțe la pampers și să se treacă la chiloței - doar sunt copii mari. Din acest moment se recomandă să se pună copilul pe oliță mai des - la 45 de minute/oră.
- Cu siguranță, această trecere de la scutec la oliță este un proces care durează, însă cât… Se poate aprecia o astfel de perioadă?
- Este de așteptat să se întâmple și multe accidente, dar nu abandonați. Arătați-vă dezamăgiți, dar nu furioși de eșec. Cel mai mare rău pe care ați putea să-l faceți copilului dumneavoastră ar fi să-l obligați să facă ceva pentu care nu este, încă, pregătit. Încercați să motivați copilul să semnalizeze momentul micțiunilor sau al defecației. Reușita apare de obicei în maximum şase luni, mai ales pentru micțiunile diurne. Se poate să mai fie nevoie de scutec noaptea încă şase luni - un an din momentul în care se produce controlul diurn.
„Dacă se întâmplă un accident, nu lăsați bebeluşul ud, pe post de pedeapsă”
- Există vreo diferență de adaptare în funcție de sex?
- Băieții, în general, se adaptează mai greu la trecerea la oliță și pot să aibă accidente până la 4-5 ani, fără ca acest lucru să fie patologic. Dacă se întâmplă însă un accident, nu lăsați copilul ud, pe post de pedeapsă - nu are niciun efect educativ, însă poate declanșa un război al voințelor între dumneavoastră și copil.
„Esențială este premierea copilului atunci când reușește să facă la oliță - prin laudă, încurajare!“