de Veronica Zărescu
Gustul se formează încă din timpul vieţii intrauterine, aşa că bebeluşul poate percepe încă din burtica mamei ce înseamnă dulce, sărat, amar sau acid. De asemenea, moştenirea genetică îi permite micuţului să arate plăcerea sau repulsia la fiecare gust de bază. Cu toate acestea, gustul dulce rămâne preferatul lui, iar aceasta pentru un timp mai lung, pentru că doar pe la 7 ani gustul evoluează către sărat. Din acest motiv, copilul are nevoie să fie îndrumat pentru a i se diversifica alimentaţia. Pot fi introduse cu uşurinţă mâncăruri ce conţin produse fără miros sau gust specific accentuat: carnea de vită şi de pui, pastele făinoase sau cartofii. Dar este mai complicat să-l convingeţi să consume legume verzi cu un gust puternic, cum sunt ceapa, spanacul sau ţelina. Un aliment nou pe săptămână
Pentru a obişnui bebeluşul cu gusturile noi, medicii nutriţionişti recomandă introducerea treptată a alimentelor noi. Astfel, dacă micuţul refuză total un fel de mâncare, nu-l forţaţi, pentru că nu va mai dori să încerce şi altceva niciodată! Renunţaţi pe moment la respectivul produs şi încercaţi-l din nou peste câteva săptămâni. Dacă mama consumă plante galactogene (chimen, fenicul, anason verde), atunci laptele matern va avea un gust dulce, plăcut, iar micuţul va suge mai cu poftă.
Momentul diversificării
Părerile specialiştilor diferă în ceea ce priveşte cel mai favorabil moment în care să înceapă diversificarea alimentaţiei sugarului. Unii pediatri recomandă introducerea alimentelor foarte devreme, pe la 2-3 luni, alţii spun că vârsta potrivită ar fi 6 luni. Cert este faptul că alimentaţia bebeluşului hrănit cu biberonul trebuie diversificată mai devreme decât a celui alăptat la sân, din cauză că laptele obţinut industrial este mai puţin complet decât laptele matern, ce se modifică treptat, în funcţie de necesităţile bebeluşului.