de Veronica Zărescu
În ultimii zece ani, imunizarea prin vaccin s-a dezvoltat şi s-a extins în toată lumea. În cadrul unor programe subvenţionate la nivel naţional, copiii beneficiază gratuit de o serie de vaccinări împotriva bolilor grave şi contagioase care ar putea declanşa epidemii. În plus, părinţii pot opta, contra cost, pentru alte imunizări suplimentare în vederea prevenirii unor boli mai uşoare, dar care pot afecta creşterea şi dezvoltarea copilului.
Metodă sigură de prevenire a bolilor
La nivel mondial, prin extinderea ariei de vaccinări, s-a redus considerabil numărul afecţiunilor şi al epidemiilor. În plus, ca urmare a descoperirilor medicale din ultimii ani, s-au produs vaccinuri mult mai eficiente şi mai sigure prin absenţa efectelor secundare. Potrivit medicilor specialişti, imunizările prin vaccin pot fi:
- active: se vaccinează copilul cu microbi atenuaţi sau componente din respectivul microb, iar organismul produce anticorpi şi se pregăteşte să lupte împotriva bolii respective;
- pasive: anticorpii pentru o anumită afecţiune se introduc prin vaccin sub forma unor substanţe numite imunoglobuline.
Inoculaţia împotriva infecţiei tuberculoase
BCG este un tip de vaccin ce se face obligatoriu şi gratuit la nou-născuţii cu greutatea de peste 2.500 g, la patru-cinci zile de la naştere. Oferă micuţului protecţie împotriva infecţiei tuberculoase. Se injectează în treimea medie a braţului stâng, unde se formează o mică umflătură. După un interval de şapte, până la 21 de zile, apare un nodul vaccinal ce se ulcerează (supurează) în timp şi apoi se acoperă cu o crustă. Peste rană se aplică un pansament steril şi se aşteaptă vindecarea. În cel mult două luni se transformă într-o cicatrice violacee, ce devine ulterior sidefie. Rezultatul se citeşte în cabinet la vârsta de 6 luni a sugarului. Vaccinul trebuie să aibă cel puţin 3 mm. Absenţa semnului presupune o revaccinare BCG în cadrul serviciului teritorial de pneumoftiziologie.
Evitarea poliomielitei
Poliomielita este o boală rară, ce apare, de regulă, numai în zone defavorizate, lipsite de asistenţă medicală, unde micuţii nu pot face vaccinul. Afecţiunea are caracter infirmizant şi produce paralizii musculare la nivelul membrelor inferioare. Vaccinul conţine virus atenuat (cu putere mult mai mică decât cel care produce boala). Se administrează oral şi este gratuit, fiind inclus în programul naţional de vaccinări. Imunizarea constă în administrarea unui număr de trei doze de vaccin la 2, 4 şi 6 luni de viaţă ale bebeluşului. Pentru o eficienţă maximă se repetă o doză la 12 luni şi una în perioada şcolară a copilului. Aceste doze au rolul de a stimula organismul să producă anticorpi pentru afecţiunea respectivă.
În numărul viitor al revistei noastre vom continua informarea cu privire la vaccinurile obligatorii şi opţionale pe care le puteţi administra în prezent în România. (va urma)