de Veronica Zărescu
ADHD este o deviaţie comportamentală frecvent întâlnită la copii şi la adolescenţi. Conform datelor statistice înregistrate la nivel mondial, aproape 7% din şcolari prezintă simptomele acestei afecţiuni.
Cauza ce declanşează apariţia este necunoscută. Însă, cercetările efectuate în ultimul deceniu relevă importanţa factorului genetic. S-au mai evidenţiat însă şi alte posibile motive (istoricul familial de alcoolism şi tulburările afective).
ADHD debutează în copilărie şi poate persista până la vârsta de adult. Conform Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, simptomele se manifestă prin deficit de atenţie, hiperactivitate şi impulsivitate. Copiii cu această afecţiune nu se pot concentra asupra activităţilor, fac des greşeli din neglijenţă, nu finalizează sarcinile şi nu respectă instrucţiunile.
Ei sunt neastâmpăraţi, agitaţi, vorbesc foarte mult, au dificultăţi în a aştepta, a se controla, întrerup o conversaţie în desfăşurare...
Diagnosticarea copiilor cu ADHD poate fi realizată numai de specialişti, deoarece fiecare dintre noi am avut momente de agitaţie, de atenţie mai scăzută, am întrerupt discuţii ale părinţilor sau ne-am pierdut răbdarea în aşteptarea unei plecări sau a unui cadou, şi asta nu înseamnă că am suferit de vreo boală. În numărul viitor al revistei veţi regăsi acele simptome caracteristice acestei afecţiuni şi soluţii pentru tratarea sa. (va urma)