de Veronica Zărescu
Intrarea într-un hypermarket este o provocare pentru oricine. Rafturi nenumărate pline cu produse diverse ambalate în pungi care mai de care mai colorate. Cum să îi explicaţi unui copil că nu le puteţi cumpăra pe toate? Deşi pare greu, nu este imposibil. Depinde doar de modul în care vă gândiţi să abordaţi această problemă. Vă vom da câteva sugestii ce ar putea transforma stresanta rundă de cumpărături într-o misiune de familie.
Lista de produse
Primul sfat al specialiştilor este să întocmiţi o listă de acasă, de la care să nu vă abateţi nici dumneavoastră. Consultaţi copilul cu privire la produsele ce urmează a fi achiziţionate şi permiteţi-i să îşi treacă singur cerealele de dimineaţa, laptele sau caşcavalul preferat. Astfel va avea impresia că îi revin şi lui ceva produse din coş. În plus, stabiliţi o regulă importantă: va avea voie să îşi aleagă o singură jucărie în magazin, trebuind să renunţe la ea pentru a cumpăra altceva. Regula nu trebuie extinsă şi la celelalte produse din coş, pentru că altfel micuţul va înţelege că poate renunţa la mâncare pentru mai multe jucării.
Răbdare, înţelegere şi… bănuţi în buzunar
Odată ajunşi în hypermarket, trebuie să începeţi prin a limita accesul copilului la rafturile cu produse. În caz contrar ar putea dărâma obiecte sau s-ar putea rătăci. Fixaţi un punct de întâlnire în caz că se pierde, de exemplu; raftul cu bomboane sau acvariul cu peşti aflaţi la vânzare. După aceea fie optaţi pentru un cărucior cu maşină pentru copii, fie îi daţi micuţului să vă ajute simbolic cu produsele (şerveţele, burete etc.), pentru a-i ţine mâinile şi atenţia ocupate. Atitudinea dumneavoastră contează cel mai mult. Indiferent de situaţie, fiţi calmă, zâmbitoare şi comunicaţi permanent cu cel mic. Chiar dacă îşi pierde răbdarea sau se „răzvrăteşte” împotriva regulilor cu lista, zâmbiţi şi repetaţi-i cu voce calmă că numai ceea ce este notat poate fi cumpărat. Dacă vă enervaţi şi ridicaţi tonul la el, atunci copilul va începe să plângă şi chiar să se tăvălească pe jos. Scoateţi lista şi arătaţi-i-o, spunându-i că nici dumneavoastră nu vă abateţi de la ceea ce scrie acolo. Chiar dacă va încerca să ţipe sau să urle, calmul dumneavoastră şi bunadispoziţia îl vor face să se simtă penibil şi să renunţe.