de Veronica Zărescu
În primele zile de viaţă ale copilului se recomandă înfăşarea lui cu o păturică sau cu un scutec din bumbac. În acest fel, micuţul este protejat de propriile reflexe de tresărire şi îl poate ajuta să îşi menţină constantă temperatura corpului.
Metoda poate fi folosită şi pentru a calma bebeluşul atunci când este prea agitat sau când, pur şi simplu, doreşte să simtă ceva strâns în jurul său. Este o senzaţie pe care bebele o simţea atunci când era în uter. Înfăşarea este recomandată de când el este foarte mic şi până când organismul se adaptează mediului înconjurător. După ce va împlini o lună, înfăşatul îl va împiedica să se mişte în timpul zilei, dar îi va oferi siguranţă şi protecţie noaptea.
Metodă de înfăşare
- Puneţi o pătură pe o suprafaţă plată şi pliaţi spre interior colţul din dreapta sus aproximativ 15 centimetri;
- Aşezaţi bebeluşul pe spate cu capul pe colţul îndoit;
- Trageţi colţul stâng peste corpul bebeluşului până la spate, lăsând însă libere ambele mâini;
- Aduceţi colţul de jos până sub bărbia copilului;
- Petreceţi colţul drept peste sau pe sub mâini până la spate.
Unii bebeluşi preferă să aibă mâinile libere, pentru a se putea mişca în voie, aşa că îl puteţi înfăşa numai până la piept. Cel mai probabil veţi deprinde această tehnică din Maternitate. Chiar şi după ce va mai creşte puţin şi nu va mai accepta să fie înfăşat, veţi observa că, atunci când vrea să doarmă, caută să stea cu năsucul în pătură sau în pernă sau chiar în marginea pătuţului. Astfel, copilul îşi simte propria respiraţie şi se simte în siguranţă într-un loc mai înghesuit. Spaţiile deschise îl vor mai speria pe micuţ multă vreme de aici înainte. Ideal ar fi să îl obişnuiţi să adoarmă cu o păturică sau cu perna preferată.