de Veronica Zărescu
Negii sunt cauzaţi de virusuri din familia Papillomavirus şi se prezintă sub forma unor mici excrescenţe cutanate, care pot apărea oriunde pe corp, dar de cele mai multe ori se localizează la nivelul mâinilor şi degetelor sau pe talpă.
Se impune o igienă riguroasă
Au fost identificate peste 70 de forme de virusuri cauzatoare de negi, printre care există şi forme mai mici de negi plaţi, ce pot apărea oriunde pe corp, în cazul copiilor mai ales pe faţă. O simplă zgârietură permite accesul virusului în organism şi de aici pot surveni complicaţiile. Aceste situaţii nu pot fi evitate, pentru că nu putem ţine copilul izolat. El trebuie să stea în colectivitate, să facă sport şi să se joace în aer liber. O igienă riguroasă şi un dram de noroc pot feri micuţul de multe neplăceri. De exemplu, este indicat să mergeţi cu cel mic numai la piscine şi ştranduri special amenajate.
Sistemul imunitar poate face minuni
Tratamentele contra negilor au o eficacitate variabilă şi oferă puţină garanţie împotriva recidivelor. De aceea, dermatologii recomandă vindecarea prin autosugestie. Cereţi-i copilului dumneavoastră să „înmoaie” negul (sau negii) într-un vas cu apă în care aţi pus un „medicament”. Veţi avea surpriza ca problemele de pe piele să dispară miraculos în doar câteva săptămâni. De fapt, în acest caz, sistemul imunitar al micuţului a reuşit să elimine respectivul virus. Dacă totuşi negii persistă, există tot feluri de soluţii în farmacii care pot fi aplicate local.
Laserul lasă cicatrice
În cazul copiilor mai mari, se poate apela la crioterapie, care este un tratament ce constă în peeling cu azot lichid. Practic, se îngheaţă suprafaţa respectivă. Tratarea negilor cu laserul nu este deloc recomandată copiilor, pentru că pot rămâne cicatrice.
Din bătrâni există numeroase leacuri pe care le puteţi găsi la Plafar, dar dacă totuşi negii persistă sau chiar se înmulţesc apelaţi la un medic specialist dermatolog.